avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale MAJORARE CAPITAL SOCIAL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

MAJORARE CAPITAL SOCIAL

Buna ziua,

Ma confrunt cu o situatie, si as vrea cateva indrumari in acest sens.
In speta: un SRL cu doi asociati, fiecare avand 50-50 parti sociale. Unul dintre asociati este plecat din tara si practic este de negasit. Celalalt asociat este practic cu mainile legate...neputand sa ia niciun fel de hotarare fara asociatul plecat. Cineva i-a sugerat sa faca o majorare de capital in urma careia sa devina majoritar, numai ca pentru aceasta trebuie iarasi o hotarare AGA semnata de ambii asociati. Poate cineva sa ofere cateva sfaturi despre cum s-ar putea iesi din aceasta situatie?..Se poate exclude cumva acel asociat daca nu se prezinta la convocari?...Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 01:16, 21 Decembrie 2010
Pentru orice modificare adusa intr-o societate comerciala este nevoie de Hotararea asociatilor care trebuie sa fie semnata de fiecare asociat. Fara celalalt asociat nu poate face nici o modificare in firma.

Nagy Noemi
Ok, dar daca unul din asociati nu e de gasit nu exista nici o solutie?...Pur si simplu firma nu mai poate functiona....nici macar un banal punct de lucru nu se mai poate deschide.
Pentru marirea capitalului social nu este necesara semnatura fiecarui asociat pe hotararea AGA.
Majorarea se face potrivit legii 31/90 art. 221, care face trimitere la art. 210 (marirea capitalului la SA).
Astfel este suficienta convocarea AGA si hotararea majoritatii asociatilor. Daca unui asociati nu iau parte la adunare se convoaca o a doua AGA iar hotararea se ia cu majoritatea celor prezenti. Acestia vor semna AGA si apoi se va depune hotararea la ORC.
La fel se pot lua apoi si celelalte hotarari, fara prezenta tuturor asociatilor.
Una la mana..sunt doi asociati...50 cu 50....Daca celalalt nu e de gasit....tot nu se obtine majoritate......A doua la mana..daca s-ar putea astfel face majorarea de capital....poate asociatul care a ramas sa devina astfel majoritar?...Convocarea se publica in presa?
Se face convocarea AGA, potrivit actului constitutiv sau legii: scrisoare recomandata, publicare in presa, etc.
Daca la prima convocare nu sunt prezenti toti asociatii se face o a doua convocare, cu respectarea termenelor legale.
La aceasta hotararile se pot lua doar cu asociatii prezenti. Hotararea asociatilor prezenti se ia pe baza majoritatii. Deci este prezent un asociat, hotararea se ia in unanimitate.
Se poate hotara marirea capitalului cu orice suma. Aceasta s distribuie tuturor asociatilor in raport cu partile detinute. Daca in termenul propus de AGA sau prevazut de lege uni asociati nu isi exprima dorinta sa preia partile cuvenite, acestea pot fi dobandite de ceilalti asociati

Alte discuții în legătură

Majorare capital social srl xcaret xcaret Buna ziua, Cati membrii AGA sunt necesari a fi prezenti la o convocare AGA avand ca ordine de zi marirea capitalului social? Dar pentru acoperirea ... (vezi toată discuția)
Marire capital social Crinisor Crinisor Buna ziua, la srl cu 2 asociati, poate modifica unilateral un asociat capitalul social? ms (vezi toată discuția)
Marire capital social sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este valoarea maxima pe care poate sa-l aiba capitalul social al unui SRL?Doresc sa maresc capitalul de 200 RON cu ... (vezi toată discuția)