avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Marire capital social
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Marire capital social

Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este valoarea maxima pe care poate sa-l aiba capitalul social al unui SRL?Doresc sa maresc capitalul de 200 RON cu imprumutul pe care l-am acordat societatii in calitate de administrator.Care sunt efectele in acest caz si ce aspecte trebuie avute in vedere? Va multumesc foarte mult!
Cel mai recent răspuns: Marian Trutan , Contabil 12:19, 17 Iulie 2014
Nu este o limita maxima a capitalului social. Exista doar o limita minima.
Majorarea capitalului social poate fi efectuata intr-una din urmatoarele forme:
- prin marirea numarului de parti sociale;
- prin marirea valorii nominale a partilor sociale deja existente;
- prin incorporarea rezervelor, a beneficiilor sau a primelor de emisiune;
- prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu parti sociale emise de aceasta si repartizarea creditorilor.
Emisiunea de noi parti, precum si majorarea valorii nominale a acestora se poate realiza din mai multe surse, astfel:
- majorarea capitalului social prin noi aporturi, deci prin aportul propriu al asociatilor sau prin aportul unor noi asociati, cooptati pe aceasta cale;
- majorarea capitalului social prin compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu parti sociale ale acesteia.
Societatea cu raspundere limitata care isi majoreaza capitalul social trebuie sa respecte toate conditiile de forma si de fond prevazute pentru constituirea sa.

Raspunderea patrimoniala a asociatilor societatii comerciale cu raspundere limitata se face in limita capitalului social, conform cotei de participare la acesta.
Revin in completare si va spun ca mentiunea de majorare a capitalului social cu toate actele doveditoare (este necesar chiar si sa se emita un Act Constitutiv Actualizat) se va depune la ORC.
Potrivit art.31 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale,capitalul social al unei SRL nu poate fi mai mic de 200 lei,deci maxim poate fi oricat. Daca in afara calitatii de administrator,sunteti asociat sau asociat unic,puteti majora capitalul social potrivit art.221 din Legea 31/1990 in modalitatile si din sursele prevazute la art.210 din aceeasi lege. Adica,fie prin emisiunea de parti sociale noi,fie prin majorarea valorii nominale a celor existente. Trebuie sa aveti insa in vedere ca sumele cu care majorati capitalul social si cele existente in capital, nu mai pot fi retrase din societate decat,fie prin reducerea acestuia,fie la lichidarea societatii. Toate procedurile mentionate mai sus se fac prin Oficiul registrului comertului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marire capital social sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca putem mari capitalul social al unei firme cu suma din ct. 4551(sold. C)?Daca da ce implicatii sunt si daca prin aceasta ... (vezi toată discuția)
Marire capital social Crinisor Crinisor Buna ziua, la srl cu 2 asociati, poate modifica unilateral un asociat capitalul social? ms (vezi toată discuția)
Rezerve legale mona_genes mona_genes buna ziua. Am aport adus societatii de catre administrator , bani pe care acesta doreste sa ii lase in unitate .Este corect daca eu duc banii in rezerve ? Nu ... (vezi toată discuția)