Sunt contracte in care nu se pot razgandi... dar asta nu e singurul contract in care daunele se pot interpreta ca posibilitate sa alegere pentru debitor intre executarea sau plata sumelor respective...
In esenta, depinde de contract si ce formulare are. Eu am facut contracte in care precizez (de exemplu) clar ca numai creditorul este cel care poate sa aleaga intre plata daunelor si obtinerea unei hotarari.
Astfel, daca lucrurile nu merg cum trebuie, el se poate reorienta si razgandi.
Sau am facut contract in care promisiunea era pe bani, gen: ok, promit sa-ti vand tie si nu altuia, dar numai pentru promisiune imi platesti 10 lei... :D Astfel, ma asiguram ca in caz de neincheiere a contractului de vanzare din vina promitentului cumparator, luam si cei 10 lei (ca mi-am indeplinit obligatia si eram dispus sa-i vand lui, la termen, conform contract) si daunele... :P Ca sa evit mentionarea unor daune mari care sa poate fi micsorate de instanta.
Explicam clar asta partilor, din pacate oamenii nu sut prea interesati ce drepturi si ce obligatii au... #-o
Clauza privitoare la daune se interpreteaza in favoarea debitorului, de regula parand a reiesi de acolo o obligatie alternativa: faci contract sau platesti daune. :D Cum se interpreteaza clauza in favoarea debitorului, el poate alege.
Cele mai proaste sunt antecontractele impersonale incheiate la notar; fara a reflecta deloc situatia de fapt a partilor, ele duc numai la plata unor daune (de regula mici) pentru neindeplinirea obligatiei de catre una sau alta dintre parti.
Intre timp a aparut raspunsul lui Romy si adaug, referitor la asta, ca un notar a refuzat clientilor mei autentificarea unui astfel de contract pentru ca bunul nu era in patrimoniul promitentului-vanzator. Ceea ce e o tampenie, caci e o creanta. Daca eu ma oblig sa-ti dau o suma de bani maine si azi nu o am, e ilegal?
Nu e sub conditie suspensiva, ca nu e deja vanzare... Antecontractul nu are o conditie suspensiva pana la obtinerea bunului de promitentul vanzator. Promisiunea functioneaza si isi face efectele. Mai mult, in functie de contract, se poate ca promitentul sa nu obtine bunul, dar sa-l determine pe proprietarul acestuia sa il vanda promitentului cumparator... Se face o cesiune, o novatie, o delegatie... dupa caz. Sau nu se face decat contractul cu proprietarul si se reziliaza promisiunea de comun acord...
Romy a scris:
"Promisiunea de vanzare poate fi facuta si pentru un bun ce nu se afla inca in proprietatea promitentului vanzator, sub conditia suspensiva de a deveni proprietar."
Stiu in ce conditii / pentru ce bunuri poate fi facuta o promisiune de vanzare, intrebarea era ce se poate face cand promitentul vanzator nu-si respecta obligatia de a incheia contractul de vanzare-cumparare.
Si mi-am primit si raspunsurile.
Multumesc de explicatii, Liliana.... M-a interesat cauza pt. ca in joc e o suprafata mare de teren, urma sa fie destinata construirii unor blocuri de locuinte, iar promitentul cumparator a apelat la o mare casa de avocatura si pt. incheierea antecontractului si pt. reprezentare in instanta si eu tot nu pricep de ce...