avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sarbatorile crestine la minoritati (zile libere)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sarbatorile crestine la minoritati (zile libere)

Buna seara!
Iata o problema a carei rezolvare n'o stiu:
Ea,sotia-romanca; el ,sotul- lipovean (deci cu sarbatorile religioase ca la noi, dar pe vechi). Ea tine sarbatorile din ambele parti,deoarece merge la biserica romaneasca , insa e cununata la lipoveni.
Toata lumea i'a concediu pentru sarbatorile de iarna, in preajma lui 25 decembrie,insa craciunul pe vechi este pe 7 ianuarie.
Cum poate ea sa respecte traditia si obiceiurile la lipoveni? Ar trebui sa isi i'a liber(concediu???) pentru acele zile de craciun,respectiv 7 si 8 ianuarie? Sau e un drept legal de care trebuie sa dispune pur si simplu? Incearca sa impace si neamurile sotului dar si sa nu'si supere seful,deoarece, venind din vacanta de craciun,dupa atatea libere, ce sef mai doreste sa iti aprobe o cerere de concediu?
Multumesc frumos pentru atentie!
Sarbatori fericite!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 16 Decembrie 2010
din punctul de vedere al legislatiei romanesti in vigoare, craciunul pe rit vechi nu presupune acordarea de zile libere, ci numai craciunul "mondial", dar bine inteles ca se pot obtine prin acordarea de zile libere din concendiul legal sau zile fara plata
Art. 134 C.mun. prevede
(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
- 1 şi 2 ianuarie;
- prima şi a doua zi de Paşti;
- 1 mai;
- prima şi a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima şi a doua zi de Crăciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere legale tmmiotm tmmiotm Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca zilele libere pentru persoanele care au Craciun si Paste la data diferita le iau din zilele de concediu sau au aceste ... (vezi toată discuția)
Prevedere legala zile libere sarbatori legale MarcelaS MarcelaS Buna ziua, As vrea sa va cer parerea in ceea ce priveste prevederea legala de mai jos: [i]Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: ... (vezi toată discuția)
Sarbatori legale in functie de apartenenta religioasa vicky200290 vicky200290 Buna. Am o nelamurire. Sunt o Matrora a lui Iehova si noi avem anual Comemorarea Mortii lui Isus. Singura noastra sarbatoare. Din codul muncii nu imi este ... (vezi toată discuția)