avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere legale

Buna ziua.
Va rog sa imi spuneti daca zilele libere pentru persoanele care au Craciun si Paste
la data diferita le iau din zilele de concediu sau au aceste 2 zile in plus.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:42, 17 Noiembrie 2016
Presupun ca este vorba de persoane care nu sunt de religie ortodoxa. In acest caz, aceste persoane vor avea liber in zilele in care sunt sarbatorile religioase ale religiei lor.
".... salariatii care nu sunt crestini au dreptul sa primeasca liber atat cu ocazia sarbatorilor legale crestine (plus liberele legale fara insemnatate religioasa: 1 si 2 ianuarie, 1 mai, 1 decembrie), cat si cu ocazia a trei sarbatori majore ale propriei religii. Aceasta informatie a fost confirmata, la solicitarea AvocatNet.ro, de catre Ministerul Muncii."
Detalii : www.avocatnet.ro/content/art...
Buna ziua.
persoanele care au Craciun si Paste la data diferita[

Persoanele care au Craciun si Paste sunt crestini (presupun ca fie catolici, fie ortodoxi de rit vechi).
Dupa parerea mea, aceste personae nu vor avea zile in plus, ci vor avea zile libere exact cand pica pastele/craciunul conform religiei lor. adica nu vor fi liberi de 25 + 26 decembrie, ci de craciunul sarbesc / rusesc / orthodox de rit vechi. Asta pentru ca legea e clara: liber de sarbatoarea numita craciun, indifferent cand cade. Ca la majoritarii ortodocsi de rit nou e in 25, asta e problema lor, ca sa zic asa.
Desigur, practic veti avea o discutie interesanta cu angajatorul, care (din cauza majoritatii), va fi inchis in data Craciunului majoritar / Pastelui majoritar. In opinia mea, asta se abordeaza cu un compromise de ambele parti.

De zile extra, adica in plus fata de craciun si paste (este discutabil daca) se bucura persoanele de alta cult decat cele crestine, cum puteti citi mai jos. Dar repet, dvs. pareti crestini prin faptul ca sarbatoriti pastele si craciunul, nu stiu de vreun cult necrestin recunoscut care sa le sarbatoreasca.

Discutie colaterala: cum se stabileste aparteneta la unul din cultele crestine (si necrestine).

Alta discutie: martorii lui iehova sunt considerati crestini.

Alta discutie: la bugetari nu se aplica cele de mai sus, sunt transate prin HG an de an.

Textul de lege
Art. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
• 1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun;
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2016
smeagull, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarbatori legale in functie de apartenenta religioasa vicky200290 vicky200290 Buna. Am o nelamurire. Sunt o Matrora a lui Iehova si noi avem anual Comemorarea Mortii lui Isus. Singura noastra sarbatoare. Din codul muncii nu imi este ... (vezi toată discuția)
Prevedere legala zile libere sarbatori legale MarcelaS MarcelaS Buna ziua, As vrea sa va cer parerea in ceea ce priveste prevederea legala de mai jos: [i]Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: ... (vezi toată discuția)
Zile libere sarbatori legale Tania  D Tania D Buna ziua, am inteles eu bine cei care apartin de alt cult religios decat cel Ortodox au dreptul la zile libere si de Rusaliile Ortodoxe si de cele catolice de ... (vezi toată discuția)