avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitati sau majorari de intarziere?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitati sau majorari de intarziere?

cum este corect sa folosesc intr-un contract? penalitati sau majorari de intarziere? am auzit un zvon de la anre cum ca se foloseste, mai nou, expresia majorari de intarziere. asa este? temei legal?
Cel mai recent răspuns: ContSters178043 , utilizator 12:55, 22 Decembrie 2010
Pentru neplata impozitelor si taxelor unitatile statului folosesc si penalitati si majorari de intarziere.
Ok, deci se folosesc ambele forme.

Multumesc si Craciun Fericit!
ORDONANŢÃ nr. 92 din 24 decembrie 2003 privind Codul de procedură fiscală actualizat
ART. 119
Dispoziţii generale privind dobânzi şi penalităţi de întârziere
(1) Pentru neachitarea la termenul de scadenţă de către debitor a obligaţiilor de plată, se datorează după acest termen dobânzi şi penalităţi de întârziere.
(7) Nivelul dobânzii de întârziere este de 0,04% pentru fiecare zi de întârziere şi poate fi modificat prin legile bugetare anuale.
ART. 120^1
Penalităţi de întârziere
(1) Plata cu întârziere a obligaţiilor fiscale se sancţionează cu o penalitate de întârziere datorată pentru neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale principale.
(2) Nivelul penalităţii de întârziere se stabileşte astfel:
a) dacă stingerea se realizează în primele 30 de zile de la scadenţă, nu se datorează şi nu se calculează penalităţi de întârziere pentru obligaţiile fiscale principale stinse;
b) dacă stingerea se realizează în următoarele 60 de zile, nivelul penalităţii de întârziere este de 5% din obligaţiile fiscale principale stinse;
c) după împlinirea termenului prevăzut la lit. b), nivelul penalităţii de întârziere este de 15% din obligaţiile fiscale principale rămase nestinse.
(3) Penalitatea de întârziere nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor.

Multumesc la fel ! CRACIUN FERICIT !!!!
Ok, numai ca extrasul pe care mi l-ati trimis se refera doar la obligatiile datorate catre stat. Eu ma refeream la obligatiile datorate in baza unui contract intre ps jurdice private.
Clauzele cuprinse in contracte comerciale sunt lege intre parti, cu conditia ca sa nu cuprinda prevederi contrare legii ! Deci ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoarea penalitatilor cris2279 cris2279 Pentru intarzierea platii impozitului, ce valoare are penalizarea/zi ? (vezi toată discuția)
Pfa plati cercetasa cercetasa pfa cu taxa semestriala fixa daca nu am platit anul asta 2 rate si platesc la sf. anului tot patesc ceva in afara de penalitati? executare silita cumva/ (vezi toată discuția)
Majorari si penalitati neplata in termen a cass adimicu adimicu Buna seara, Va rog sa-mi spune care este procentul ( pe zi) la calculul majorarilor de intarziere pt. plata contributiei la sanatate a unui PFA, pt. trim.I si ... (vezi toată discuția)