avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Temei juridic !
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Temei juridic !

Care ar fi motivatia faptului ca deputatii din Comisia de Buget, Finante si Banci au aprobat, miercuri, aplicarea majoritatii prevederilor ordonantei privind creditele populatiei doar la contractele de imprumut incheiate dupa intrarea in vigoare a OUG 50/2010.
Deputatii Comisiei de buget-finante au aprobat aplicarea unor prevederi OUG 50 doar la creditele noi!!!!!!

"Prevederile prezentei ordonante de urgenta nu se aplica contractelor in curs de derulare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta cu exceptia dispozitiilor art. 66-69 si, in ceea ce priveste contractele de credit pe durata nedeterminata existente la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, a dispozitiilor art. 37 (1), art. 50-55, art 56 alin (2), art 57 alin (1) si (2), art. 66-69 si art. 70-71 din prezenta ordonanta de urgenta", potrivit amendamentului aprobat de deputati.

Cel mai recent răspuns: ContSters178043 , utilizator 13:54, 21 Decembrie 2010
acest act normativ, ca oricare altul, isi produce efectele de la data intrarii in vigoare a acestuia; a interveni, prin legea de aprobare asupra sferei de aplicare lasa sub semnul intrebarii o perioada de timp scursa in acest interval, ratiunea adoptarii-caracterul urgent pentru care s-a emis- sub forma ordonantei, incalcand art. 11 alin.(1) si (2) coroborat cu art. 20 alin. (2) din Constituție prin raportare la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului, precum și art. 148 alin.(2) și (4) din Constituție prin raportare la dispozițiile din tratatele constitutive ale Uniunii Europene și jurisprudența Curții Europene a Uniunii Europene.
In plus, pentru evitarea încălcarii art. 61 alin. (2) coroborat cu art. 75 din Constituție, in vederea respectarii principiul dezbaterii bicamerale la adoptarea articolelor de lege se are in vedere ratiunea adoptarii textelor de lege intr-un stat de drept.
Multumesc ! In fapt din 2009 sunt pensionar al Curtii de Conturi a Romaniei, iar din sept 2010 conform prevederilor Legii nr.119/2010 , mi-a fost anulata decizia de pensionare din dec 2008 si inlocuita cu o decizie prin care pensia se diminua cu toata suma ce venea de la bugetul statului ca pensie speciala fiind asimilati magistratilor si parlamentarilor.
Oare aceste principii nu se aplica si in cazul pensiei ??
Cu deosebita consideratie, Trifan.
În completare la cele scrise de Dşoara consilier juridic aş mai adăuga cele prevăzute de Legea nr. 24 din 2000, privind normele de tehnică legislativă şi de doctrina şi jurisprudenţa în materia legiferării şi a interpretării normelor juridice, norme care ar trebui respectate cu sfinţenie, mai ales de către cei chemaţi să legifereze cu respectarea principiilor generale de legiferare proprii sistemului dreptului romanesc. Actele normative se initiaza, se elaboreaza, se adopta si se aplica in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei, cu dispozitiile prezentei legi, precum si cu principiile ordinii de drept.
Tehnica legislativa asigura sistematizarea, unificarea si coordonarea legislatiei, forma si modul de sistematizare a continutului acestuia, procedeele tehnice privind precum si continutul si forma juridica adecvate pentru fiecare act normativ.
Dacă nu respectăm propriile noastre legi şi reguli, avem şi vom avea o problemă şi pe viitor, ca naţiune, cel puţin în ochii altora.
Multumesc ! Va doresc un CRACIUN FERICIT !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 24 din 27 martie 2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative Ionut Sandor Ionut Sandor ar putea sa ma ajute cineva cu textul integral al legii 24/2000 in format electronic Multumesc anticipat email: ionutz.sandor@yahoo.com (vezi toată discuția)
Probleme banci bugariu bugariu ce a dus nou oug 50 2010 fata de vechea oug 50 2010 di iunie (vezi toată discuția)
Calcul dobanda conform oug 50/2010 modif. prin legea 288/2010 C.Marian C.Marian dobanda de referinta variabila....in urma modificarii oug 50, toate au ramas ca bancile, inteleg!!! in noua oug 50 nu se spune nimic despre transformarea ... (vezi toată discuția)