avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... camatarie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

camatarie

ce incadrare este pt. camatarie,ma poate ajuta cineva sa mi explice mai amanuntit mersi
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 19:52, 19 Decembrie 2010
Depinde de fiecare caz in parte, personal as incadra camataria ca inselaciune si santaj. Inselaciunea este prevazuta de art.215 C.pen"inducerea in eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pt sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba".
Camataria intruneste de asemenea si elementele constitutive ale infractiunii de santaj art.194 C.pen "constrangerea unei persoane prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi in mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul. Fiecare caz trebuie luat in particular si analizate toate mijoacele prin care s-a comis infractiunea. Daca te afli intr-o asemenea situatie sau te intereseaza aceasta infractiune poti sa dai mai multe detalii si vom discuta. Sa vedem si alte pareri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
ContSters178374, utilizator
salut ,as dori de fapt sa stiu daca pot sa fac stramutarea dosarului in oricare oras ,in afara de braila si galati al unui dosar de camatarie ,mai amanuntit,ar fi ca un cumnat al meu este retinut pt camatarie ,el find fratele unui mare interlop de la buzau neagreat de pol.buzau .este retinut de 21 zile ce se poate face mersi
Prin camata se inţelege o dobandă excesiva pe care o ia camatarul pentru sumele date cu imprumut. Prin camatar se inţelege persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete. Darea de bani cu dobanda, ca indeletnicire, de catre o persoana fizica neautorizata, este ilegala.Nu este momentan prevazuta ca infractiune, insa exista un proiect de lege in acest sens. Camataria , totusi nu este o fapta ilicita atata vreme cat dobanda practicata de camatari nu depaseste dobanda de referinta stabilita de banca nationala pentru credite. Iar intrucat dobanda constituie un mijloc de venit pentru care camatarii nu platesc impozite , se numeste evaziune fiscala.
Decretul/lege din 05.05.1938,prevede ca,,Acela care într-o convenţie civilă sau comercială, acordând sau prelungind un împrumut, va primi sau va stipula, pentru sine sau pentru altul, prin însuşi actul de împrumut, prin act separat, prin act deghizat sau în orice alt mod, o dobândă convenţională superioară celei fixată în modul aratat prin acest decret, săvârşeşte delictul de camătă şi se va pedepsi cu închisoarea de la 2 luni până la 2 ani şi cu amendă de la 10 la 30.000 lei."
Poate fi ceruta stramutarea dosaarului pentru motive de banuiala legitima.Aceasta insa trebuie dovedita pentru a fi admisa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
ContSters181996, utilizator
Buna ziua.
Acel decret la care ati facut trimitere este abrogat demult.
In schimb, bine ati subliniat ca in prezent nu este infractiune.Doar in proiectul de punere in vigoare a Noului Cod penal sunt unele referiri, dar, fiind doar un proiect nu prea intereseaza.
Dar domn' viorel_bz, pentru ce infractiune e cercetat cumnatu', ca pana acum am tot povestit?

Alte discuții în legătură

Re : camata- infractiune sau nu?? Preotu  Alexandru Cotiso Preotu Alexandru Cotiso Revin prezentandu-mi scuzele asupra unei erori materiale stercurate in text. Este vorba de incriminarea \"de lege lata\" a acestei activitati. \"De lege ... (vezi toată discuția)
Cămătărie GustavAurelian GustavAurelian Am împrumutat niște bani unor persoane.Sumele nu erau foarte mari și am cerut o mica dobânda. Politia ma acuza de cămătărie, ce pedeapsă pot primi? Au ... (vezi toată discuția)
Camatarie gancuta gancuta buna ziua am o problema cu un fost executor am luat bani cu camata de la el bine inteles ca el nu recunoaste nodeschis proces in care el zice ca era ... (vezi toată discuția)