Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Acest site folosește cookies. Informații aici
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... RE : CAMATA- infractiune sau nu??
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

RE : CAMATA- infractiune sau nu??

Revin prezentandu-mi scuzele asupra unei erori materiale stercurate in text. Este vorba de incriminarea "de lege lata" a acestei activitati. "De lege ferenda" stiu ca in proiectul noului cod penal este incriminata. Interesul meu se referea la prezent
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:36, 21 Februarie 2010
Daca se poate demonstra fapta , atunci ea este pedepsita. Camataria , din pacate , este un gen de infractiune foarte greu de probat!B-)
Este o infractiune care nu este prevazuta in Codul penal actual.
Nu trebuie sa fie neaparat prevazuta in Codul penal pentru ca o fapta sa constituie infractiune conform legii penale.

avocat Claudiu Lascoschi
Corect. Asta am si spus. Infractiunea este fapta prevezuta d elegea penala(codul penal, alte norme cu carcater penal sau legii nepenala cu prevederi penale) savarsita cu forma de vinovatie ceruta de lege si care prezinta pericolul soscial necesar pentru a fi socotita infractiune. Prin urmare, in afara de norma indicata de mine, mai stie cineva o alta dispozitie legala care incrimineaza activitataea ca fiind infractiune??? Se pare ca exista una din 1993, eu nu o stiu, voi o siti? Car este??
camata este privita ca o infractiune inca de la adoptarea unor acte normative mai vechi, cum ar fi Decretul lege 994/1931 (art.8-11), Decretul lege 1700/1938 (art.6), Codul Penal din perioada comunista (art.295)...

In anul 2003 era vorba de un proiect de lege prin care se urmarea modificarea art.9 din O.G. nr.9/200 prin introducerea unui nou alin. in care sa fie prevazut ca persoana care va primi sau stipula (...) o dobanda mai mare decat cea fixata prin prezenta ordonanta savarseste delictul de camata, si va fi pedepsit cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani....

[ link extern ]


Toate cele bune !!!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Februarie 2010
andrei_pap87, utilizator
Poate ca de lege ferenda ar fi recomandabil sa se permita imprumuturile dar in anumite limite prevazute de lege.In acest caz infractionalitatea ar scadea.
Insa...bancile ce ar mai face?B-)

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Camatarie viorel_bz viorel_bz ce incadrare este pt. camatarie,ma poate ajuta cineva sa mi explice mai amanuntit mersi (vezi toată discuția)
Legalitatea firmelor de recuperare creante branischi37 branischi37 :confused:Salut tuturor, itrebarea mea este : Chiar e legal ce fac aceste firme? (vezi toată discuția)
Contract de credit angelica82 angelica82 Buna ziua, Sotul impreuna cu mine dorim un credit pt constructie casa.Ne-am interesat pe la banci ..si sa zicem ca la oferta una dintre ele ne-a atras ... (vezi toată discuția)