avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... autoritate tutelara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

autoritate tutelara

Buna seara,am o intrebare in legatura cu aceasta institutie daca ii pot spune asa.Sunt in divort cu sotia mea,avem un baiat in varsta de 7 ani,in luna iunie am introdus actiune de divort,pe urma sotia mea a introdus si ea actiune de divort in luna septembrie totodata introducand si ordonanta presedentiala pentru incredintare minor.Pana aici toate bune daca se mai poate spune asa,vine autoritatea tutelara la mine acasa si pe urma se duce si la sotia mea,mentionez ca eu am casa cu 5 camere,mama este pensionara si locuieste cu mine a crescut copilul de la varsta de 3 luni ,sotia sta la parinti ei intr-un apartament cu 2 camere casa fiind pe numele lui taicasu.Acum vine partea cea mai frumoasa:in referatul intocmit de cele 2 doamne de la autoritatea tutelara se specifica conditiile de la mine pe numele cui este casa la fel si la sotia mea,pana aici totul ok,dar propune ca minorul sa fie acordat mamei,parte pe care eu nu o inteleg,de ce mamei,fara sa se faca si o analiza psihologica a copilului si chiar a mamei pentru ca lucrurile au degenerat si eu am ajuns sa ma lupt ptr baiatul meu cu fostii mei socrii nu cu sotia mea,care nu poate sa spuna nimic ptr ca sta in casa la ei si daca nu face cum spune mama ei o da afara din casa.Ce pot face in aceste conditii,cand am fost chemat la aceasta institutie le-am explicat doamnelor de acolo de ce sa ajuns la divort (sotia este indragostita de alt barbat si sunt si probe),unde lucrez si ce scandaluri am avut cu socrii mei in prezenta baiatului meu,cum se comporta copilul si faptul ca pana la varsta de 7 ani copilul a fost crescut mai mult de mama mea.Consider ca daca esti tata in aceasta tara nu ai nici o sansa in ce priveste incredintarea minorului,de ce mereu tatal trebuie sa dovedeasca,de ce nu mama,de ce imi pierd timpul pe la tribunal si dau bani la avocati pentru nimic in fond,de ce acesta institutie nu-si face treaba asa cum ar trebuii si acel referat sa contina toate datele semnificative gen :audiere de martori,raport psihologic,etc
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:39, 22 Decembrie 2010
Bună seara,
- fiind o problemă complexă şi delicată, vă recomand să contactaţi un avocat.
Ancheta sociala efectuata de autoritatea tutelara, trebuie facuta, dar se va tine cont si de declaratiile martorilor, de conditiile existente la fiecare parte, precum si comportamentul fiecarei parti, cunoscut si declarat de martori. Toate acestea se vor avea in vedere de catre instanta., apoi se va pronunta. Nu intotdeauna instanta tine cont de opinia celor de la autoritatea tutelara.... Se va avea in vedere in primul rand interesul minorului. Avocatul stie ce are de facut.. daca exista intradevar dovezi ca minorului ii este mai bine cu dvs decat cu mama lui....
Ancheta sociala efectuata este doar consultativa pentru instanta,aceasta in baza probelor administrate de parti,analizandu-le in urma deliberarii,putatnd sa nu o ia in seama.
Aceasta inseamna,probe puternice,zdrobitoare,in favoarea unuia dintre soti.
De asemeni,daca aceasta ancheta ,nu a respectat adevarul si aveti motive temeinice in acest sens,se poate solicita in instanta refacerea ei.
Instanta urmeaza a se pronunta cu privire la aceasta cerere.
Pe de alta parte,nu conteaza numarul de camere din apartament ,in cazul dvs,ci grijia manifestat fata de copil,conditiile sociale,morale si materiale oferite de parinti.
Deci,faptul ca aveti mai multe camere decat sotia sau ca aceasta locuieste impreuna cu parintii,nu sunt de natura de a fi neaparat argumente in favoarea dvs.
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
Radu Gabrian, Mediator
Am inteles ,am sa explic mai detaliat aceasta problema,in ceea ce ma priveste pe mine ,am un loc de munca stabil (inspector principal in ministerul de finante)am un venit cam de 3 sau 4 ori mai mare decat al fostei sotii(care munceste ca gestionar la un prieten de al meu,culmea ironiei,despartiti fiind am vorbit cu acesta sa o angajeze la el),la copilul meu tin mai mult decat la mine,am o groaza de martori plecand de la nasi ,fini,patronul unde munceste acum fosta sotie sa nu mai spun de mama care a locuit cu noi,i-am explicat avocatului ca vreau sa aducem cel putin doi martori care sa explice tot ce a fost intre noi ,de ce s-a ajuns in situatia asta,dar d-na judecator nu a fost de acord si a spus un singur martor de fiecare parte,de ce oare?lipsa de timp?nu cred cand e in joc viata ,educatia copilului meu,sa nu mai spun ca avocata sotiei mele e si consilier la Consiliul Judetean.Sincer nu cred, dupa primele infatisari si dupa cate am urmarit in sala de judecata legat de alte cazuri similare ca eu sau tatii in general avem vreo sansa,doar sa renunte mama de buna voie si cum la noi nu se pune problema pentru ca ei vor acest copil pentru a-mi face mie rau(cuvintele mamei fostei sotii:o sa vadem noi cine rade la urma si ea o sa faca ce-i spun eu atat timp cat sta la mine in casa)de parca situatia in care suntem e care rade la urma si parca m-am casatorit cu maicasa si copilul e al ei,dar atat judeca parintii ei si ea.E pacat ca nu se tin cont de aceste lucruri la instanta,acolo se tine cont de chitante ,facturi si alte prosti prin care dovedesti ca ai cumparat copilului una sau alta,e trist daca in aceasta tara trebuie sa ceri o factura sau un bon de la un loc de joaca sau pentru ca ai cumparat copilului tau ceva pentru a demonstra la instanta ce parinte bun ai fost.
Va trebui ca martorul care vine sa faca dovada prin declaratia pe care o va da,asupra veridicitatii celor declarate.
Probele dvs,trebuie sa fie foarte puternice si apararea cat mai profesionista.
In privinta anchetei sociale v-am explicat mai sus

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort ... increditare minori ContSters142247 ContSters142247 buna ,as avea si eu niste intrebari am un prieten care trece prin divort ... avand 2 copii minori (fata 9 ani , baiat 13) sotia lui a plecat de acasa fara ... (vezi toată discuția)
In legatura cu un divort va rog sa imi raspundeti mary2427 mary2427 am o prietena care nu se mai intelege cu sotul si vrea sa divorteze numai ca la mijloc sunt 2 copii care sunt sansele ca copii sa ramana la mama si el nu vrea ... (vezi toată discuția)
Custodie copil ContSters166528 ContSters166528 daca nu avem locuinta nici eu nici sotul,dupa divort copilul cui ii poate fi incredintat ?tinand cont ca el are salariu mai mare si un loc de munca ... (vezi toată discuția)