avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1289 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... apel
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

apel

dupa ce Tribunalul Dolj va da o hotarare la finalul unui proces de fond, in cat timp trebuie efectuat apelul catre Curtea de Apel Craiova?
Cel mai recent răspuns: alexandradiana89 , utilizator 11:46, 26 Mai 2011
in conformitate cu prevederile art. Art. 160 litera b) c.proc.pen.

În cursul judecăţii, instanţa verifică periodic, dar nu mai târziu de 60 de zile, legalitatea şi temeinicia arestării preventive.

Dacă instanţa constată că arestarea preventivă este nelegală sau că temeiurile care au determinat arestarea preventivă au încetat sau nu există temeiuri noi care să justifice privarea de libertate, dispune, prin încheiere motivată, revocarea arestării preventive şi punerea de îndată în libertate a inculpatului.

Când instanţa constată că temeiurile care au determinat arestarea impun în continuare privarea de libertate sau că există temeiuri noi care justifică privarea de libertate, instanţa dispune, prin încheiere motivată, menţinerea arestării preventive.

Încheierea poate fi atacată cu recurs, prevederile art. 160 a alin. 2 aplicându-se în mod corespunzător.

iar art. 160 a alin 2 precizeaza "Încheierea poate fi atacată separat cu recurs. Termenul de recurs este de 24 de ore şi curge de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsă. Dosarul va fi înaintat instanţei de recurs în termen de 24 de ore, iar recursul se judecă în 3 zile. "
Nefiind de specialitate nu inteleg prea bine termenul de judecata al recursului.
Daca imi poate explica cineva, va multumesc anticipat!

Instanta verifica daca masura preventiva luata si anume arestarea este temeinica.in cazul in care va constata ca nu mai exista temeiurile care au determinat luarea masurii atunci va revoca masura arestarii,insa in cazul in care constata ca mai exista temeiurile care au determinat ,atunci dispune prin incheiere -(mentinerea acestei masuri). Impotriva acestei incheieri, se poate face recurs .Termenul de pronuntare este de 24 ore,care incepe de la pronuntarea pt cei prezenti,comunicare pentru cei absenti.Acest termen de 24 de ore este termenul de declarare a apelului si se judeca recursul impotriva incheierii in termen de 3 zile

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Admiterea cererii de revocare a masurii arestarii preventive danielungureanu31 danielungureanu31 Buna seara! Am o mare nelamurire: In cazul admiterii cererii de revocare a masurii arestarii preventive a inculpatului, se dispune punerea de indata in ... (vezi toată discuția)
Masura de arestare preventiva eu101 eu101 buna seara . am si eu problema .... cineva a primit mandat de arestare preventiva pe 29 de zile, astazi a fost chemat din nou in fata instantei pentru ... (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva - competenta si publicitate cezarad cezarad Doresc sa va intreb cine judeca o contestatie la arestarea preventiva pentru o infractiune care cade in competenta Judecatoriei? Tribunalul sau Curtea de Apel ... (vezi toată discuția)