avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda RATB.
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda RATB.

Buna ziua.
Azi am avut ghinionul sa fiu surprins pe linia troleibuz 85 fara bilet, pe distanta de 2 statii, de la M. Bravu la Autogara Obor. Iesisem de la metrou la Iancului.
Controlorii m-au intrebat de bilet, le-am spus ca nu am, incercand sa le explic ca sunt contra timp, in mai putin de 10 min. avand un autobuz spre provincie, dar nu a fost suficient. Am fost solicitat sa ma legitimez, am refuzat si apoi am fost intrebat daca am bani la mine. Am spus ca nu am nimic la mine (din motive lesne de inteles), controlorii tot spunand ca "poate ne intelegem" si nu ma mai amendeaza. Am fost ferm pe pozitie, am refuzat de asemenea sa ma legitimez si ei au sunat la 112 si au solicitat un echipaj. Am ajuns la capatul liniei, la Baicului, si am fost retinut in troleibuz (care avea usile inchise) aprox. 20-30 min, pana la sosirea unui echipaj de jandarmi. Am fost poftit sa cobor si am fost solicitat de jandarmi sa ma legitimez. Am refuzat, moment in care am fost luat la pipait pe la buzunare de catre unul dintre jandarmi, tragandu-mi de geaca, etc. Am tot incercat sa sustin ca nu am nimic la mine, moment in care jandarmul si-a dat seama ca am ceva "tare" pe dedesubt, la geaca, de forma unui portofel. Mi-a spus sa-l scot. Pana la urma am cedat, am scos portofelul si i-am dat CI. Mi-a notat datele personale pe un carnetel de buzunar, m-a intrebat daca am probleme cu politia (nu am), si mi-a spus ca daca semnez procesul verbal, imi da amenda 100 ron, daca nu "se mai gandeste, ca e pana la 500 ron max"
Am intrebat, ce proces verbal, pentru ca in prealabil nu completase nimic?
Nu m-a lamurit.
Dupa care, i-a inmanat controlorului RATB documentul meu de identitate, pentru a scrie amenda. Fara sa ma intrebe daca sunt de acord sau nu si fara a mi se aduce la cunostinta in mod clar, legal, ce am savarsit si de ce sunt pasibil.
Am fost tratat ca un infractor, perchezitionat in plina strada, iar in final am primit doar procesul verbal de contraventie de la RATB, pe care l-am solicitat (domnul controlor inapoindu-mi doar CI, dupa completarea datelor in PV, de acesta "uitase").
Va rog frumos, fiind constient de faptul ca am comis o contraventie, chiar daca situatia ca atare a avut un anume specific (ma grabeam foarte tare), sa ma lamuriti si pe mine cu privire la: modul in care am fost tratat ca cetatean platitor de impozite, de ce sunt pasibil in acest caz si care sunt caile mele de atac, pentru a ma proteja de un eventual abuz.
Mentionez ca PV constatator RATB nu e stampilat, nu e semnat de o a treia persoana (martor) si linia RATB pe care s-a savarsit contraventia este scrisa gresit, adica 69 in loc de 85.
Va multumesc anticipat!
Inca ceva: intre timp, la fata locului, a sosit si un echipaj de politie - ordine publica, asta ca sa va dati seama ce infractor ordinar sunt eu, am creat o adevarata mobilizare de forte pe banii statului, respectiv ai contribuabililor, pentru un bilet de 1.3 lei. Pacat!
daca tineati la banii contribuabililor, va legitimati, controlorul va scria PV-ul si plecati linistit in treaba dvs.
puteati sa ajungeti si pe la sectie
contestati in termen de 15 zile, daca va considerati nedreptatit ca vi s-a dat amenda ca ati circulat fara bilet
nu cred ca va puteau tine in masina inchis cei de la ratb.. ... si nici cu perchezitia nu as fi de acord.... trebuie sa va dea jandarmul amenda nu sa ii dea CI celui de la ratb.. sau sa va duca la sectia da.

trebuia sa fiti ferm totusi, masinile de la RATB au un sitem la usi pt deschidere.. sau de ce nu ati sunat si dvs la 112 pt ca sunteti tinut inchis. lucrurile astea se intampla frecvent, vorbesc si foarte urat in general acei controlori.

daca vreti sa va faceti dreptate, mergeti la un avocat sa va lamureasca si incepeti cu reclamati si plangeri.. intrati si pe www.ratb.ro la sectiunea reclamati
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
ionut12345, utilizator
Ca bucurestean am o parere groaznica despre acesti indivizi de la RATB,care sunt persoane de cea mai proasta calitate,lipsiti de bun simt si de cunostinte,macar in domeniul contraventional.
Nu o dat ama asistat la abuzurile acestor angajati si am incercat in masura posibilitatilor sa intervi ca simplu cetatean pentru ca lucrurile sa se desfasoare macar corect.
Verificati procesul verbal ,astfel cum este completat pentru a vedea daca se pot invoca cauzele de nulitate prev.de art.16,17,19,34 din OG nr.2/2001.
Incercati sa dovediti cu martori sau prin orice alte mijloace de prova modul in care s-au desfasurat lucrurile.
Vreau sa stiu daca e posibil ca cei de la jamdarmerie sa ma amendeze suplimentar(pe langa amenda de la RATB), si pentru ce motiv, in conditiile in care ei doar mi-au luat datele din buletin pe care le-au nottat intr-un carnetel.

Alte discuții în legătură

Amenda jandarmerie! tudorache_alyna tudorache_alyna Buna ziua! M-am aflat in situatia de a fi surprins de catre controlorii RATB fara bilet (in conditiile in care abia m-am urcat in troleibuz), am refuzat sa ma ... (vezi toată discuția)
Amenda ratb MmariaM MmariaM Buna ziua. Am fost prinsa de controlori in autobuz. Ne-am dat jos si acolo era un echipaj de politie. M-am legitimat la politie NU si la controlori, cu nume, ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie - amenzi pe mijloacele de transport in comun Rebbelul Rebbelul Circuland pe un mijloc de transport din Timisoara, intr-o zi am prins control, fiind aglomerat nu a ajuns sa-mi ceara biletul... eu coborand si continuandu-mi ... (vezi toată discuția)