avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda RATB.
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda RATB.

Buna ziua.
Azi am avut ghinionul sa fiu surprins pe linia troleibuz 85 fara bilet, pe distanta de 2 statii, de la M. Bravu la Autogara Obor. Iesisem de la metrou la Iancului.
Controlorii m-au intrebat de bilet, le-am spus ca nu am, incercand sa le explic ca sunt contra timp, in mai putin de 10 min. avand un autobuz spre provincie, dar nu a fost suficient. Am fost solicitat sa ma legitimez, am refuzat si apoi am fost intrebat daca am bani la mine. Am spus ca nu am nimic la mine (din motive lesne de inteles), controlorii tot spunand ca "poate ne intelegem" si nu ma mai amendeaza. Am fost ferm pe pozitie, am refuzat de asemenea sa ma legitimez si ei au sunat la 112 si au solicitat un echipaj. Am ajuns la capatul liniei, la Baicului, si am fost retinut in troleibuz (care avea usile inchise) aprox. 20-30 min, pana la sosirea unui echipaj de jandarmi. Am fost poftit sa cobor si am fost solicitat de jandarmi sa ma legitimez. Am refuzat, moment in care am fost luat la pipait pe la buzunare de catre unul dintre jandarmi, tragandu-mi de geaca, etc. Am tot incercat sa sustin ca nu am nimic la mine, moment in care jandarmul si-a dat seama ca am ceva "tare" pe dedesubt, la geaca, de forma unui portofel. Mi-a spus sa-l scot. Pana la urma am cedat, am scos portofelul si i-am dat CI. Mi-a notat datele personale pe un carnetel de buzunar, m-a intrebat daca am probleme cu politia (nu am), si mi-a spus ca daca semnez procesul verbal, imi da amenda 100 ron, daca nu "se mai gandeste, ca e pana la 500 ron max"
Am intrebat, ce proces verbal, pentru ca in prealabil nu completase nimic?
Nu m-a lamurit.
Dupa care, i-a inmanat controlorului RATB documentul meu de identitate, pentru a scrie amenda. Fara sa ma intrebe daca sunt de acord sau nu si fara a mi se aduce la cunostinta in mod clar, legal, ce am savarsit si de ce sunt pasibil.
Am fost tratat ca un infractor, perchezitionat in plina strada, iar in final am primit doar procesul verbal de contraventie de la RATB, pe care l-am solicitat (domnul controlor inapoindu-mi doar CI, dupa completarea datelor in PV, de acesta "uitase").
Va rog frumos, fiind constient de faptul ca am comis o contraventie, chiar daca situatia ca atare a avut un anume specific (ma grabeam foarte tare), sa ma lamuriti si pe mine cu privire la: modul in care am fost tratat ca cetatean platitor de impozite, de ce sunt pasibil in acest caz si care sunt caile mele de atac, pentru a ma proteja de un eventual abuz.
Mentionez ca PV constatator RATB nu e stampilat, nu e semnat de o a treia persoana (martor) si linia RATB pe care s-a savarsit contraventia este scrisa gresit, adica 69 in loc de 85.
Va multumesc anticipat!
Sunt intreptatiti acesti jandarmi sa ma perchezitioneze in plina strada, sa ma caute in buzunare si sa se poarte cu mine ca si cu un infractor ?
Nimic nu este imposibil,inclusiv sa va fi intocmit si jandarmeria procesu verba conform Legii nr.51/1991.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda jandarmerie! tudorache_alyna tudorache_alyna Buna ziua! M-am aflat in situatia de a fi surprins de catre controlorii RATB fara bilet (in conditiile in care abia m-am urcat in troleibuz), am refuzat sa ma ... (vezi toată discuția)
Amenda ratb MmariaM MmariaM Buna ziua. Am fost prinsa de controlori in autobuz. Ne-am dat jos si acolo era un echipaj de politie. M-am legitimat la politie NU si la controlori, cu nume, ... (vezi toată discuția)
Proces verbal de contraventie - amenzi pe mijloacele de transport in comun Rebbelul Rebbelul Circuland pe un mijloc de transport din Timisoara, intr-o zi am prins control, fiind aglomerat nu a ajuns sa-mi ceara biletul... eu coborand si continuandu-mi ... (vezi toată discuția)