avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incalcarea art.6 din Conventie si a art.4 din 7
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incalcarea art.6 din Conventie si a art.4 din 7

Buna Ziua
Intrebarea mea ar fi daca am fost amendat contraventional pentru o fapta prin proces verbal de contraventie ulterior pot fi cercetat pentru aceeasi fapta daca in rechizitoriu este trecut exact aceelasi lucru ca in procesul verbal de contraventie?
Am citit de cazul Tsonyo Tsonev contra Bulgaria 2376/03 din 14 ian 2010 prin care contraventia este coniderata ca unproces penal.
Ma pot folosii de acest lucru?
Am fost amendat pentru disturbarea ordini si linistii publice adaugandu-se in procesul de contraventie ca am amenintat pe cineva iar mai apoi mi s-a facut dosar de ultraj contra bunelor moravuri 321
Cel mai recent răspuns: frank_kvitta , utilizator 21:55, 23 Decembrie 2010
Art. 6. 1. din Conventie spune:

... o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotarî fie asupra încalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii în materie penala îndreptate împotriva sa

E clar ca nu e vorba de o acuzatie penala contra persoanei vatamate (partea inclinata) , deci nu ramane decat partea ingrosata. ("încalcarea drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil"). Persoana vatamata are prin urmare un drept civil ca orice alt drept civil si nu este o incalcare a Conventiei a o recupera pe cale civila obisnuita... altfel am putea vorbi ca taxa de timbru este contrara Conventiei in toate cazurile. In opinia mea partea vatamata nu are un drept special.
Prin corelarea legislatiei ramanesti cu exigentele CEDO problema s-a rezolvat sub acest aspect.

De aceea va dau pe scurt anumite repere.Pot scrie 30 de pagini motivate tehnic pe acest aspect desi poate ca pare incredibil.Dar numai la procese fac astfel de motivari...si doar pentru anumiti clienti...

Cat priveste dreptul partii vatamate, daca nu ar fi existat aceasta corelatie legislativa pe care nu am inteles-o la momentul cand am citit-o prima oara la momentul modificarii, deoarece mi-a parut curioasa reglementarea si parea sa ascunda aspecte de coruptie, va pot spune ca dreptul la un proces echitabil presupune si dreptul persoanei de a beneficia de garantiile conferite de legea penala sub aspectul scutirii platii taxei de timbru.
Prin exonerarea de tragere la raspundere penala a unui infractor din partea statului, persoana vatamata era afectata asa cum am aratat in ultima postare.
Sub aspectul platii taxelor legea penala ocroteste anumite valori sociale diferite de cele ocrotite de legea civila.
Prin restrangerea exercitiului unor drepturi ( se incalca si constituita evident, asa cum v-ati dat seama) partea vatamata nu mai avea decat dreptul la un proces civil, proces in care era obligata la o taxa de timbru la care in conditii normale nu putea fi obligata in cadrul unui proces penal...
Sa obligi victima unei infractiuni sa timbreze la valoare, asa cum este in procesul civil in mod sigur, dupa parerea mea, (am ingrosat si eu) constituia o ingerinta cu privire la drepturile prevazute de Conventia Europeana cu referire directa la dreptul persoanei la un proces echitabil.
Adica o persoana care nu trebuia sa plateasca taxa de timbru se vedea obligata desi legea penala o scutea...

avocat Claudiu Lascoschi
Gherman Adrian a scris:

Buna Ziua
Intrebarea mea ar fi daca am fost amendat contraventional pentru o fapta prin proces verbal de contraventie ulterior pot fi cercetat pentru aceeasi fapta daca in rechizitoriu este trecut exact aceelasi lucru ca in procesul verbal de contraventie?
Am citit de cazul Tsonyo Tsonev contra Bulgaria 2376/03 din 14 ian 2010 prin care contraventia este coniderata ca unproces penal.
Ma pot folosii de acest lucru?
Am fost amendat pentru disturbarea ordini si linistii publice adaugandu-se in procesul de contraventie ca am amenintat pe cineva iar mai apoi mi s-a facut dosar de ultraj contra bunelor moravuri 321

Sunt fapte distincte.
Ati fost amendat pentru disturbarea ordini si linistii publice
Iar cercetat penal,pentru ultraj contra bunelor moravuri.e legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care e pedeapsa? danaa1 danaa1 Care este pedeapsa pentru furt calificat si distrugere? Va fi o pedeapsa cu suspendare sau pedeapsa cu executare? Persoanele ce au savarsit infractiuniile de ... (vezi toată discuția)
Dosar cedo ioana_2009 ioana_2009 Buna ziua. Doresc sa depun o plangere la CEDO ca urmare a pierderii unui proces penal in care s a judecat un accident rutier. In urma accidentului mie mi s ... (vezi toată discuția)
Plangere cedo acte neincepere urmarire penala parchet! mircea_1973 mircea_1973 Buna ziua ! Care art. din conventie se incalca in cazul in care nu se rezolva in mod favorabil (justificat) plangerea impotriva actelor procurorului de ... (vezi toată discuția)