avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Plangere CEDO acte neincepere urmarire penala parchet!
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Plangere CEDO acte neincepere urmarire penala parchet!

Buna ziua !

Care art. din conventie se incalca in cazul in care nu se rezolva in mod favorabil (justificat) plangerea impotriva actelor procurorului de netrimitere in judecata ?

multumesc
Nu se încalcă nici un articol din Convenţie, formulati plângere potrivit art 278 cpp împotriva rezoluţiei la prin procuror, în termen de 20 zile de la comunicarea soluţiei.
Stimat forumist,

Răspunsul la întrebarea dvs depinde de speță. Înțeleg - deși nu am foarte multe detalii - că dvs ați formulat o plângere împotriva unui terț, iar plângerea nu a fost soluționată corespunzător.

În această situație, pot sau nu pot exista drepturi protejate de Convenția Europeană, și acest lucru necesită o analiză de la caz la caz.

Ca exemplu, una din regulile analizei dreptului la un proces echitabil este că CEDO nu este competentă material în a analiza, sub aspectul Art. 6.1 , o plângere împotriva unui terț, dacă nu există o vătămare civilă - vezi precedentele Perez contra Franței, Gorou 2 contra Greciei.

Pe de altă parte, în sfera anumitor drepturi extrem de importante, chiar în rândul celor considerate fundamentale de Convenție, cum ar fi Art. 2, Dreptul la viață, Art. 3, Interzicerea torturii, CEDO a statuat că lipsa unei anchete efective poate constitui o violare sub aspect procedural al celor două articole. Prin urmare, în cazuri asemănătoare, puteți invoca anumite carențe ale investigației ca fiind violări sub aspect procedural.

Astfel, drepturile protejate de Convenție nu se pot arăta ca atare, depinzând de o analiză detailată a speței. Vă puteți ghida, însă, după cele expuse anterior.

Cu stimă.
De principiu, simpla respingere a unei cereri nu inseamna ca v-a fost incalcat un drept fundamental.
Daca cererea este neintemeiata in mod obiectiv este normal sa se respinga de parchet.

Insa, daca circumstantele de fapt si de drept ale cauzei impunea o atentie sporita a organului judiciar si acesta respinge o cerere care era intemeiata si justa atunci se poate intra in sfera de incidenta art 6 din CEDO cu privire la incalcarea dreptului la un proces echitabil si neefectuarea efectiva a unei anchete penale.
Multumesc pentru raspunsuri ! Voi intemeia plangerea pe lipsa unei anchete efective ,deoarece nu se vrea gasirea unui vinovat pentru distrugerea unui document original (pentru expertizare) dintr-o arhiva !
Din pacate tot raul in tara asta porneste din parchete !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot depune plangere la cedo in cazul de fata? anonim890 anonim890 speta: 1. Batut mar in sectia de politie 2. XX zile de ingrjiri medicale, 2 cicatrici ,etc.... 3. Fac plangere penala...astept 3 ani ... si primesc ... (vezi toată discuția)
Cedo - iincalcarea dreptului la proprietate, drepturi salariale aidu aidu Este valid urmatorul rationament, pe care il includ in plangerea la CEDO? Mi-au fost incalcate atat dreptul la un proces echitabil si dreptul la viata ... (vezi toată discuția)
Termen plangere la cedo seny2015 seny2015 Buna seara, In cat timp o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva poate fi atacata la CEDO? Cu multumiri, (vezi toată discuția)