avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1013 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stagiul de cotizare necesar pentru a beneficia de somaj

Buna ziua. Am o nelamurire. Legea deocamdata zice ca una din conditii,pentru a beneficia de somaj, este: un stagiu de cotizzare de minim 12 luni in ultimele 24 luni premergatoare datei inregistrarii cererii. Stiu ca pentru aceasta conteaza sa ai perioada, indiferent daca ai fost la 2 angajatori in cele 24 luni, si indiferent daca ai intrerupere intre acele doua angajari, totul e sa ai perioada. Acest fapt s-a schimbat cumva? Spre exemplu eu am anul acesta 10 luni lucrate consecutiv la o firma, dar, din motive personale, trebuie sa inchei contractul cu aceasta firma, insa probabil peste 2 sau trei luni voi reveni. Sau ma voi reangaja in alta firma. Voi mai putea beneficia anul viitor de somaj? Avand 10 luni in 2010, si probabil facand si anul viitor peste cele 2 luni necesare completarii. La noi este caracter sezonier, de obicei, si de aceea aceasta problema.
Multumiri anticipate pentru raspuns, si sper sa imi fiti de ajutor.
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 12:48, 22 Decembrie 2010
Acest fapt s-a schimbat cumva?

Nu s-a schimbat. Puteti sa va inscrieti la somaj daca indepliniti conditia privind12 luni cotizate in ultimele 24 luni datei depunerii cererii.
1.Legea 233/2010, aplicabila cu data de16.12.2010, a introdus un nou articol in Legea 76/2002:

Art.37.1
(1) La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, prevazut la art. 34 alin. (1) lit. a), nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj.

(2) Perioadele care reprezinta stagiu de cotizare si care au fost utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj, prevazute la alin. (1), se iau in considerare la stabilirea stagiului de cotizare in functie de care se stabileste perioada pentru care se acorda indemnizatia de somaj si cuantumul acestui drept, prevazut la art. 39.

2. Asadar trebuie sa tineti cont si de aceasta modificare a legii.
Avand 10 luni in 2010, si probabil facand si anul viitor peste cele 2 luni necesare completarii.

In conditiile date de dv., cu siguranta beneficiati de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reluare indemnizatie somaj Engla Engla Buna,m-am angajat acum 3 zile la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata si nu reusesc sa ma descurc si as dori sa imi reiau somajul ca as mai ... (vezi toată discuția)
Trecerea in somaj a unui angajat cristi s. cristi s. in perioada oct.2010-oct.2011 (1 an) am beneficiat de somaj conform legii. Dupa aceasta perioada, m-am angajat la o firma privata pe pozitia de director ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de somaj pacsokatalin pacsokatalin Buna ziua Sunt angajat la firma ca persoana peste 45 de ani somer.Primesc acum 30% din indemnizatia de somaj pentru ca am fost angajat conform legii nr ... (vezi toată discuția)