Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Opțiuni juridice și fiscale privind recuperarea creanțelor. Lectori: Schoenherr și Asociații. Joi, 28 Octombrie, ora 11:00. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Majorare capital social
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Majorare capital social

Stie cineva cum trebuie sa procedez la majorarea capitalului social al unui SRL? ma intereseaza in mod special procedura de citare a asociatilor pentru a subscrie. Am inteles ca se poate face si prin publicare intr-un ziar sau Monitorul oficial.Si ce se intampla daca unul dintre asociatii astfel citati nu raspunde invitatiei de a subscrie? este exclus de drept din societate?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:19, 21 Martie 2008
POtrivit art. 216 Legea 31/1990, SRL-ul ii va majora capitalul social curespectarea dispozitiilor privitoare la constituirea societatii. Asadar, nu poate fi vorba de citare si publiacre in MO decat in cazul societatilor pe actiuni. Depinde si ce contine statutul societatii.
Nu poate fi vorba nici de excludere decat daca asociatul deja s-a obligat la un aport la capitalul social, iar pus in intarzaiere, nu-l aduce.
Totusi daca vreau sa fac prin citare , nu am aceasta posibilitate? Ideea este in felul urmator: unul dintre asociati nu isi da deloc interesul in acest SRL si as dorii sa il exclud.El nu vrea sa plece decat daca i se ofera o suma exagerat de mare. Mi s-a spus ca singura varianta ar fii acesata: majorare de capital prin publicitate, iar ca urmare a nesubscrierii va fi exclus automat din societate.
micellinne a scris:
Totusi daca vreau sa fac prin citare , nu am aceasta posibilitate? Ideea este in felul urmator: unul dintre asociati nu isi da deloc interesul in acest SRL si as dorii sa il exclud.El nu vrea sa plece decat daca i se ofera o suma exagerat de mare. Mi s-a spus ca singura varianta ar fii acesata: majorare de capital prin publicitate, iar ca urmare a nesubscrierii va fi exclus automat din societate.

Convocarea se face in modul aratat in actul constitutiv. Daca acesta nu prevede, atunci trebuie sa convocati prin scrisoare recomandata. Convocarea prin publicare nu va fi considerata legala, asa incat hotararea adoptata va putea fi atacata cu succes de asociatii care nu s-au prezentat.

Daca un asociat nu contribuie la majorare el nu e automat exclus, ci doar i se dilueaza cota. Adica daca inainte de majorare el avea 4 p.s. si tu 6, iar majorarea se face cu 5 p.s pe care le subscrii tu, atunci el va avea tot 4, numai ca tu vei avea 11.
Exista alta metoda in care sa il dau afara pe acel asociat? avand in vedere ca el nu vrea sa plece.
"Art. 222:
1) Poate fi exclus din societatea in nume colectiv, in comandita simpla sau cu raspundere limitata:
a) asociatul care, pus in intarziere, nu aduce aportul la care s-a obligat;
b) asociatul cu raspundere nelimitata in stare de faliment sau care a devenit legalmente incapabil;
c) asociatul cu raspundere nelimitata care se amesteca fara drept in administratie ori contravine dispozitiilor art. 80 si 82;
d) asociatul administrator care comite frauda in dauna societatii sau se serveste de semnatura sociala sau de capitalul social in folosul lui sau al altora.

(2) Dispozitiile acestui articol se aplica si comanditatilor in societatea in comandita pe actiuni."

Parerea mea e ca nu aveti cum.

Alte discuții în legătură

Excluderea unui asociat din srl ContSters384057 ContSters384057 Un SRL este format de 2 asociati din care unu are 89% din capital social si altu are 11% din capital social. Administrator este o alta persoana fizica. Care ... (vezi toată discuția)
Actionari dmss dmss cum poti scoate un actionar din firma daca el nu este in tara ,nu mai vrea sa ramana asociat dar nu poate desemna pe cineva legal sa-l reprezinte, neavand ... (vezi toată discuția)
Scoatere asociat din firma ati ati Suntem 12 asociati din care unul detibe 0.5%.Majoritatea vrem ca acest asociat sa iasa din firma,dar acesta nu vrea .Cum putem sa scoatem acest ... (vezi toată discuția)