avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... cum pot anula o vanzare?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

cum pot anula o vanzare?

Buna ziua.
Problema mea este putni mai delicata, si nu stiu cat de etica, dar, dupa cum urmeaza:
Am o matusa care a decedat in 2007. In 2002 ea a vandut o suprafata de 4500 mp de teren pe un pret derizoriu (8 milioane) in conditiile in care pretul pamantului in zona respectiva (Cluj-Nokia) era si atunci de 10 euro/mp. Intre matusa mea si cumparator s-a intocmit o intelegere scrisa (cumparatorul a dat doar o parte din bani), apoi un precontract cand cumparatorul a dat si restul sumei...si aici s-a incheiat toata relatia vanzator-cumparator.
Eu am primit prin mostenire, printre altele, si acel teren, am facut succesiunea.
Problema este ca eu nu stiam absolut nimic despre vanzarea acelui teren pana acum vreo luna, cand cumparatorul m-a intrebat ce facem, daca mai e valabila tranzactia. La momentul respectiv am spus ca da, dar abia acum am aflat ca intabularea ma costa 3500 RON.
In aceste conditii as dori sa stiu daca se poate anula tranzactia, pentru ca nu vreau sa platesc 3500 RON intabularea pentru un teren vandut cu 800 de RON, si , in plus, la ora actuala acel teren valoreaza 135.000 euro.
Exista vreo posibilitate de-a anula tranzactia? Cumparatorul nu pare foarte incantat de idee (normal), deci probabil ca varianta rezilierii pe cale amiabila cade.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:24, 29 Martie 2008
In instanta, veti putea cere rezolutiunea, nu rezilierea, ca dintre cate inteleg este vb. de un act de vanzare-cumparare.
Motivele de fapt si de drept le puteti stabili prin consultanta cu un avocat. Va recomand sa nu incheiati niciun act cu acel cumparator. Eventual si returnati-i banii. Tot ce are dansul este un antecontract, o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare...prin care sunt slabe sanse sa obtina in instanta o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract, vand in ved pretul derizoriu cu care a cumparat. Poate obtineti si o adeverinta din care sa rezulte ca matusa Dvs nu prea avea discernamantul in ordine....desi cu siguranta la vremea respectiva terenul era in extravilan si un hectar costa 15 mil.
Va multumesc frumos. In cursul zilei de maine voi apela la un avocat. Sunt si eu student la drept, dar inca nu-s atat de sigur pe cunostintele mele ca sa n-am nevoie de reprezentare.
Eu nu cred sa va coste 3500 de lei intabularea... mi se pare cam mult.
Aveti ceva scris cu acel "cumparator"?
Nu exista act de vanzare, acesta este nul pentru forma.
Cand anume s-a incheiat antecontractul? Caci in functie de asta e posibil sa nu-i returnati nici banii...
Aveti vreunul din cele 2 acte? Cel initial si antecontractul?
Recomand sa va vedeti de treaba ca si cum terenul ar fi al dv. si sa nu mai promiteti nimic acelui "cumparator". Puteti sa-l notificati, in functie de informatiie exacte din documente, cu privire la o rezolvare.
El de ce nu a facut nimic pana acum ca sa preia terenul?
Cine stapaneste terenul actualmente?
intradevar 3500 de lei costa intabularea. Acte scrise am acea intelegere intre el si matusa mea, si acel antecontract tot intre el si matusa mea. Intre mine (ca mostenitor) nu este niciun act. Antecontractul s-a incheiat tot in 2002, dar pana acum nu a intreprins nici un demers pentru a intabula terenul din lipsa de fonduri (banuiesc). Eu nu vreau sa fiu "the bad guy" in aceasta situatie...sunt dispus sa-i returnez banii si sa-l lasa sa foloseasca acel pamant pt agricultura ca si pana acum, pana o sa-l vand.
Deci daca intre mine ca mostenitor si el nu exista niciun act...atunci mai au vreo valoare acele intelegeri si antecontract facute intre el si matusa mea?
Daca Dvs. sunteti mostenitorul matusii dansul poate sa va cheme pe Dvs. in judecata in numele matusii decedate...
Imi mentin parerea de mai sus.

Alte discuții în legătură

Intabulare apartament ipotecat vulpoiul vulpoiul Am achizitionat un apartament in cluj de la o firma printrun antecontract ,am platit ratele stipulate in antecontract la termen urmand ca suma de 800 de euro ... (vezi toată discuția)
Antecontract fara data de expirare si fara un termen de incheiere a contractului. Cpii Cpii Buna ziua In urma cu 5 ani, mama a facut un antecontract de vanzare cu o alta persoana fizica pentru un teren extravilan. Terenul era mostenit de la bunica pe ... (vezi toată discuția)
Intrebare_titlu_proprietate itac itac Buna ziua, As dori sa va prezint situatia mea pentru ca nu sunt in masura sa emit judecati in domeniu, am nevoie de sfaturi.Este vorba de un teren care este ... (vezi toată discuția)