avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1407 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... cat impozit voi plati?
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

cat impozit voi plati?

Azi m-am inregistrat la Adm Financiara din Cluj Napoca,PFA Cod CAEN 8219 ,fara TVA,cu norma de venit.
Mi-a trecut cca 20503 lei,apoi mi-a calculat:venit net determinat pe baza normei de venit=9730lei,venit net aferent perioadei lucrate(inceperea activitatii 27.12.2010) =133lei,plati anticipate cu titlu de impozit 21lei;mi-a zis ca pana in 25mai 2011 trebuie sa platesc impozit.
Intrebarea mea va fi cum se calculeaza acest impozit 97300x16% si se refera la intregul an 2011?mai am nevoie de registru unic de control sau altre registre?Multumesc anticipat,Angella
Popu a scris:

iubestedariarta
care venit asigurat? se plateste in baza declaratiilor depuse la finante si acolo scri norma de venit care revine, lamuriti ma ca nu va inteleg dar cu CITATE DIN LEGE la sanatate te duci cu decizia de impunere FINANTE idem si casa de pensii de la anul toti isi vor calcula singuri nu vor mai primi decizii de impunere: SOOOC

aveti mai jos extras din noua lege a pensiilor; vechea lege a pensiilor era asemanatoare in ceea ce priveste PFA-ul, se platea pe baza venitului asigurat trecut in declaratia de asigurare; diferenta intre vechea lege / noua lege a pensiilor pentru PFA-uri este ca venitul asigurat are un prag minim in noua lege; sper ca aceste citate sa va ajute

Art. 6. – (1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
...
IV. persoanele care realizează, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi care se află în una din situaţiile următoare:
...c) persoane fizice autorizate să desfăşoare activităţi economice;

...
Art. 11. – (1) Persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV care au cel puţin vârsta de 18 ani, sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei individuale de asigurare.
(2) Declaraţia individuală de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia prevăzută la alin. (1) la casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.
(3) Venitul lunar asigurat pentru persoanele menţionate la alin. (1) este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.

[/quot

Buna dimineata!
salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru 2011 este de 2.022 lei pe cale de consecinta 35% din acesta 707,7 lei- ceasta suma reprezentand valoarea contractului de asigurare iar noi vom plati 223 lei lunar pentru pensie.
Intrebarea mea ar fi : in cazul in care nu realizam suma din ce platim?
leuca, daca nu exista un venit brut mai mare decat 4 x venitul salarial mediu brut(8088 RON) nu e obligatoriu sa te asiguri...ar mai fi si Art. 14
Art. 14. – (1) În situaţia în care, pe parcursul derulării asigurării în baza declaraţiei individuale de asigurare, se face dovada că există perioade în care nu se realizează venituri, la cererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale de pensii, declaraţia poate fi suspendată.
(2) Pentru perioadele de suspendare prevăzute la alin. (1) nu se datorează contribuţie de asigurări sociale.

Dar eu nu imi dau seama daca prin asta se poate ca in cursul anului sa ai anumite luni in care sa nu platesti contributii sau se poate face doar pe un an intreg.
un exemplu,
in anul 2011 am venituri de 9000 RON dar toate realizate in Ianuarie si Februarie, restul lunilor nu am nici o incasare ...esti obligat sa te asiguri dar ce faci, platesti pe tot anul sau doar pe ianuarie / februarie? Probabil normele o sa mai limpezeasca apele si in privinta asta
Popu a scris:

leuca, daca nu exista un venit brut mai mare decat 4 x venitul salarial mediu brut(8088 RON) nu e obligatoriu sa te asiguri...ar mai fi si Art. 14
Art. 14. – (1) În situaţia în care, pe parcursul derulării asigurării în baza declaraţiei individuale de asigurare, se face dovada că există perioade în care nu se realizează venituri, la cererea asiguratului sau din iniţiativa casei teritoriale de pensii, declaraţia poate fi suspendată.
(2) Pentru perioadele de suspendare prevăzute la alin. (1) nu se datorează contribuţie de asigurări sociale.

Dar eu nu imi dau seama daca prin asta se poate ca in cursul anului sa ai anumite luni in care sa nu platesti contributii sau se poate face doar pe un an intreg.
un exemplu,
in anul 2011 am venituri de 9000 RON dar toate realizate in Ianuarie si Februarie, restul lunilor nu am nici o incasare ...esti obligat sa te asiguri dar ce faci, platesti pe tot anul sau doar pe ianuarie / februarie? Probabil normele o sa mai limpezeasca apele si in privinta asta

OK si la norma fixa cum faci dovada ca nu ai venituri?
Multumesc pentru raspuns,dar tot nu imi este clar cum se calculeaza impozitul;CASS si chiar contrib la pensie(nu neaparat cat voi platii in 2011),trimestrial 1320lei mi se pare enorm.Norma de venit la cod caen 8219 a fost cca 20053 lei pt anul 2010.asa cum am scris venit net anual determinat pe baza normei de venit e 9730lei.La impozit va fi 9730x16%anual=1557lei si deci pe trim ar fi 1557;4=390lei.
Dar la CASS va fi 20053x5,5%=1103lei trimestrial???
Multumesc anticipat,
Angela

:
Angela te inseli amarnic, norma de venit pentru 2010 a fost 9730 pentru 8219. Suma aia 20.053 drac stie ce inseamna.
Oricum au aparut normele pentru 2011 pe Cluj, pentru 8219 ai norma de venit 10,310 RON, ca urmare te raportezi la suma asta
impozit 16% = 1649.6 RON/an, rezulta 412.4 RON / trimestru
sanatate 5.5% = 567.05 RON/an, rezulta 141.7625 RON / trimestru
La sumele de mai sus trebuie facuta rotunjire, deci probabil ajungi la 1650 impozit, 567 sanatate pe an
daca nu exista carte de munca in alta parte obligatoriu platesti si acolo, 222 RON / luna, la venitul asigurat 708 RON / luna
Ultima modificare: Joi, 30 Decembrie 2010
Popu, utilizator

Alte discuții în legătură

Contributii pfa elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in ... (vezi toată discuția)
Declarare venit strainatate vaiox vaiox Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti cu ar fi cel mai convenabil (dpdv al taxelor ce ar trebui achitate) sa declar profitul obtinut lucrand de acasa pentru o ... (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)