avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Referitor calculul costurilor de incalzire cnf anscr ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Referitor calculul costurilor de incalzire cnf anscr 343/2010 iulie

Conform fisei de calcul pentru luna noembrie a costurilor de incalzire, eliberata de firma ce efectueaza citirea repartitoarelor apare un consum de 12,584 Gcal pentru scara unde suntem 15 apartamente toate cu repartitoare.
La repartitoarele citite la apartamentul meu am avut ,,O" unitati deoarece nu am dat drumu la caldura
La consum comun a fost trecut 50% din costuri adica 62,25 lei echivalentul a cca 0,5 Gcal
este corect sa se calculeze consum comun 50% pentru luna noembrie 2010 ?
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 17:11, 2 Ianuarie 2011
Am observat ca cei mai suparati pe acest mod de calcul sunt cei care au repartitoare si au avut citita cifra zero la toate caloriferele.
Nu vreau sa generalizez (oricum suma ca atare nu este o avere, ci reprezinta 20, 30 de lei in plus fata de anii trecuti cand se calcula un procent de 10, 15 % pentru consum comun si ea va fi si mai mica in urmatoarele 3 luni, cand procentul va fi de 30% si nu de 50% ca in luna noiembrie).
Cel putin la noi in bloc(dar sunt absolut convins ca este aceeasi situatie in foarte multe blocuri), de cand s-au montat repartitoare, factura la gaze venea de 3-4 ori mai mare decat in perioada de vara, in perioada octombrie - aprilie.
Acest lucru ne-a determinat sa facem separare la gaze(pentru ca in apartamentele cu mai multe persoane care consumau caldura se ajunsese sa se plateasca in plus fata de aceasta si aproximativ 20-25 de lei de persoana pentru gaze), iar in acest moment doar 7 apartamente, locuite de 16 persoane, mai consuma gaz pe contorul comun (desi toata lumea are proiect pentru doua focuri, nimeni nu si-a montat centrala).
Acum, deoarece naravul din fire n-are lecuire, suma care le vine de plata per persoana pentru gaze, la cele 16 persoane este de aproximativ 40 de lei in lunile mai blande si 50-55 de lei in cele friguroase.
Ceea ce nu inteleg eu este cum de nu realizeaza faptul ca platesc mult mai mult pentru incalzire in acest mod (eu consum in jur de 800 - 1000 de unitati pe luna si incalzesc apartamentul decent dar nu am platit niciodata mai mult de 170 de lei pe luna pentru incalzire in lunile friguroase, iar 3 persoane dintr-un astfel de apartament care platesc numai pentru gaze 150 de lei, mor totusi de frig o luna intreaga, pentru ca nu se compara incalzirea cu gazele de la bucatarie cu incalzirea cu ajutorul caloriferelor).
Nu vreau sa inteleaga initiatorul topicului ca l-as acuza ca procedeaza asa (eu am dat strict exemplul blocului in care locuiesc), vroiam doar sa explic celor care procedeaza in acest mod ca nu ies deloc in avantaj daca tin robinetii inchisi si consuma cat mai putin la calorifere, dar platesc apoi la gaze o suma care nu-i avantajeaza per total (chiar daca se imparte la toata lumea si se presupune ca nu toti cei bransati la contorul comun de gaze procedeaza in acest mod)
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Ianuarie 2011
drg75, utilizator
drg75 a scris:

Am observat ca cei mai suparati pe acest mod de calcul sunt cei care au repartitoare si au avut citita cifra zero la toate caloriferele.
.....................
Cel putin la noi in bloc(dar sunt absolut convins ca este aceeasi situatie in foarte multe blocuri), de cand s-au montat repartitoare, factura la gaze venea de 3-4 ori mai mare decat in perioada de vara, in perioada octombrie - aprilie.
......................................
.................. vroiam doar sa explic celor care procedeaza in acest mod ca nu ies deloc in avantaj daca tin robinetii inchisi si consuma cat mai putin la calorifere, dar platesc apoi la gaze o suma care nu-i avantajeaza per total (chiar daca se imparte la toata lumea si se presupune ca nu toti cei bransati la contorul comun de gaze procedeaza in acest mod)


Perfect adevarat. Numai ca uneori cei deranjati de plata mare "in compensatie" la gaze nu-si permit sa moneze contoare de gaze.
Incalzirea cu flacara aragazului este si daunatoare in timp asupra sanatatii, nu numai ca poate fi un real pericol prin deteriorarea componentelor aragazului care este construit pentru functionarea in conditii de preparare a hranei, nicidecum ca foc de soba.......Dar de ce nu, daca platesc altii pentru ei?
referitori la Ordinul prin care se stabilestte cuantumul partii comune la caldura, cine suporta costurile pentru montarea repartitoare de costuri la subsolul blocului? ci ne ar trebui sa se ocupe de acest proietc: administratia blocului, societatea care a instalat repatitoarele in bloc sau societatea care furnizeaza energia termica?

Multumesc
Administratia blocului(proprietarii) suporta si se ocupa si de proiect sau daca administratia hotareste se poate face si de firma care a instalat repartitoarele contra cost(daca ofera acest serviciu) sau orice alta firma care face asa ceva.

E posibil sa gasiti si voluntari care sa faca gratis dar mai greu.:)
Ultima modificare: Duminică, 2 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
si are cineva idee cam la ce costuri se ridica un astfel de proiect: contoare + montaj?

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termicã ContSters170999 ContSters170999 Administratorul sustine ca in baza \"Normelor tehnice de aplicare a Ordinului Presedintelui A.N.R.S.C. nr. 343/2010\" trebuie sa platesc intre 30% si 50% din ... (vezi toată discuția)
Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)