avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 191 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Inscriere la masa credala?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Inscriere la masa credala?

Buna din nou.

Expun din nou o problema la care nu am reusit sa primesc de pe forum pana acum raspunsuri clare. E vorba de o firma fatza de care firma la care lucrez eu are o creanta. Am aflat dela ONRC ca e in dizolvare judiciara, hotarare emisa de tribunal in decembrie 2007. Ceea ce ama aflat de la tribunal este ca inca nu s-a trecut la lichidare. Eu cum procedez acum? Sa fac totusi o cerere la tribunala de inscriere creanta, dar va intreb acum pe ce ar trebui sa ma intemeiez in drept. Nu ma pot intemeia pe 85/2006 pt ca firma nu e in insolventa, unde arfi mers arti. 64 si 65. Din legea 31/1990 in baza caror articole as putea sa imi revendic creanta? Ma poate ajuta cineva? Imi spunea cineva sa fac o somatie de plata, dar nu cred ca mai are sens, stiind deja ca ein dizolvare....probabil ca nu fac nimic decat sa platesc o taxa judiciara de timbru in plus, nu? Mai bine sa fac direct actiunea care imi e necesara. Care ar fi aceea?
Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 14:10, 6 Aprilie 2008
Daca creanta e mai veche de 30 de zile, atunci poti cere tu deschiderea procedurii insolventei. Detalii gasesti tot in Legea 85/2006.
Altfel, cata vreme nu s-a inceput lichidarea firmei, nu ai la ce masa credala sa te inscrii.
Ultima modificare: Duminică, 23 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Cererea de faliment, respectiv pt dechiderea procedurii insolventei nu ar trebui sa fie o creanta care sa depaseasca 10.000 ron? Iti multumesc mult lory.
Ba da (art. 3 pct. 12).
Daca nu te incadrezi, astepti sa deschida altcineva procedura insolventei (daca e cazul) sau sa inceapa lichidarea firmei, iar lichidatorul numit va notifica toti creditorii sa se inscrie la masa credala. Nu poti face cerere inainte de a se incepe lichidarea, pt. ca judecatorul sindic ti-o va respinge ca prematur formulata.
Poti sa urmaresti stadiul procedurii pe [ link extern ] .
Ma gandesc ca ai putea totusi sa incerci varianta somatiei de plata, pt. ca vei obtine o ordonanta inclusiv pt. penalitati (dobanda legala), iar cand te inscrii la masa credala poti depune si ordonanta (creanta ta va fi pret + penalitati).
Ultima modificare: Luni, 24 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Iti multumesc mult, mult de tot pt ca in sfarsit imi spune cineva ceea ce gandesc si eu. Nu gaseam temei sa ma inscriu la o masa credala atata vreme cat nu s-a numit lichidator. Am sa merg pe ordonanta ce va contine somatia de plata, te tin la curent cu raspunsul judecatorului :). Meriti sa aflii ce s-a intamplat cu o cauza pt care ti-ai dat parerea. Corect?
:) Corect! Si multa bafta!

Alte discuții în legătură

Inscriere la masa credala de 2 ori? art.242 art.242 Am fost notificat de catre administratorul judiciar ca s-a dispus deschiderea procedurii insolventei unei societati debitoare. m-am inscris la masa credala cu ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a unei societati comerciale aflate in lichidare cornelmo cornelmo Pentru a scapa de executarea silita, unul dintre cei doi asociati ai unei societatii debitoare, a cerut si obtinut, pe cai oculte,foarte rapid si fara citarea ... (vezi toată discuția)
Recurs dizolvare societate lorefaur lorefaur Buna dimineta, Ma puteti ajuta va rog cu un model de recurs impotriva unei sentinte de dizolvare a societatii in baza art.237 alin.1 , lit.c din Lg.31/1990. ... (vezi toată discuția)