avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada de somaj este stagiu in vederea acordarii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada de somaj este stagiu in vederea acordarii pensiei de invaliditate?

buna ziua ,din nou apelez la ajutorul dv.pt care va multumesc anticipat.
intrebarea mea este daca perioada de somaj se pune ca vechime pentru pensia de boala? si cu noua lege,care este vechimea necesara pentru a putea beneficia de o pensie de boala?
Nu,perioada de somaj nu reprezinta vechime.
Ultima modificare: Vineri, 31 Decembrie 2010
andymaurul, utilizator
Somajul nu este vechime in munca, dar perioada de somaj este considerata ca perioada ce intra in calculul vechimii pentru stabilirea pensiei.

Vezi art. 5 din Legea 19/2000 modificata:

Art. 5. - (1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
...
Perioada de somaj constituie stagiu de cotizare asimilat care se ia in considerare la stabilirea pensiei. Aceasta perioada se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de lege, mai putin pentru pensia anticipata si pensia anticipata partiala.
lacramitza76 a scris:
intrebarea mea este daca perioada de somaj se pune ca vechime pentru pensia de boala?

Nu. Perioada de somaj este perioada asimilata stagiului de cotizare. De asemenea, perioada in care o persoana beneficiaza de pensie de invaliditate este tot perioada asimilata stagiului de cotizare (art.49, alin. 1, lit. a din Legea nr. 263/2010).

In componenta unei perioade asimilate stagiului de cotizare nu pot intra alte perioade asimilate stagiului de cotizare.

In alta ordine de idei, la stabilirea pensiei de invaliditate se acorda un stagiu potential, determinat in functie de stagiul complet de cotizare si de stagiul realizat de cotizare.

lacramitza76 a scris:
si cu noua lege,care este vechimea necesara pentru a putea beneficia de o pensie de boala?

Depinde de varsta. Reveniti cu varsta persoanei pentru care intrebati.
freeelis a scris:

Perioada de somaj constituie stagiu de cotizare asimilat care se ia in considerare la stabilirea pensiei. Aceasta perioada se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de lege, mai putin pentru pensia anticipata si pensia anticipata partiala.


La multi ani, maestre.

Va supun totusi atentiei, spre dezbatere comuna, desi nu face obiectul intrebarii userului, aspectul pe care l-ati invocat mai sus.

Pensia anticipata

Art. 49. - (1) Asiguratii care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstelor standard de pensionare.
(2) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se au in vedere perioadele asimilate prevazute la art. 38 alin. (1) lit. b) si c), precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
(3) Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii cu cel al pensiei pentru limita de varsta.
(4) La data indeplinirii conditiilor pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, in conformitate cu prevederile art. 42, pensia anticipata devine pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de anticipare, trecerea la pensia pentru limita de varsta facandu-se la cerere.

Pensia anticipata partiala

Art. 50. - (1) Asiguratii care au realizat stagiile complete de cotizare, precum si cei care au depasit stagiul complet de cotizare cu pana la 10 ani pot solicita pensie anticipata partiala cu reducerea varstelor standard de pensionare cu cel mult 5 ani.
(1^1) La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se au in vedere perioadele asimilate prevazute la art. 38 alin. (1) lit. b) si c), precum si perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate.
(2) Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de varsta, prin diminuarea acestuia in raport cu stagiul de cotizare realizat si cu numarul de luni cu care s-a redus varsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2.

Daca studiem art. 38, vedem care sunt restrictiile de la alin. (1) lit. b) si c):
Art. 38. - (1) In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu exceptia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.

(2) Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevazute la alin. (1) beneficiaza de perioadele asimilate, daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de prezenta lege.
(5) Se excepteaza de la prevederile alin. (4) pensia anticipata si pensia anticipata partiala, in cazul carora nu se valorifica perioadele asimilate prevazute la alin. (1) lit. b) si c), precum si perioadele in care s-a beneficiat de pensie de invaliditate

De unde ati tras concluzia ca somajul nu se ia in calcul pentru stagiul necesar pensiei anticipata si anticipata partiala?

Alte discuții în legătură

Care sunt cele mai avantajoase conditii pentru pensionarea anticipata? irinairina13 irinairina13 Buna ziua, Puteti sa-mi raspundeti, va rog, la urmatoarele intrebari: 1. Un barbat nascut in anul 1952 la cati ani se poate pensiona anticipat? In cazul ... (vezi toată discuția)
Calcul vechime/cotizare ContSters42601 ContSters42601 Perioada pensionarii de invaliditate gr 2 ,este considerata ca vechime sau stadiu de cotizare ? Cum se face acest calcul?Spre exemplu la 10 ani pensieonare ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie de invaliditate nesica nesica Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza pensia de invaliditate gradul II avand in vedere ca sunt nascut in septembrie 1954 si lucrez din octombrie ... (vezi toată discuția)