avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... zile de sarbatori legale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

zile de sarbatori legale

Codul Muncii, art. 137 prevede:
Salariaţilor care lucrează în unităţile prevăzute la art. 135, precum şi la locurile de muncă prevăzute la art. 136 li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
(2) În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

CCM la nivel national mentine aceeasi regula: se acorda zile libere in urmatoarele 30 zile, iar daca acest lucru nu este posibil, se plateste un spor de 100%.

Insa, CCM la nivelul ramurii din care fac parte, nu spune nimic de compensare cu zile libere, ci vorbeste direct de spor:
orele prestate în zilele libere, în zilele de sărbători legale ori în alte zile în care, potrivit legii, nu se lucrează, în funcţie de modul de organizare a programului de lucru - spor minimum 100%

Ce se aplica? CCM la nivel de ramura? In cazul asta care clauza este mai favorabila pt salariat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:36, 25 Februarie 2009
multumesc mult pentru raspuns, intrebarea era insa, daca este nevoie de acordul salariatului in acest sens.
cvm a scris:

Si eu cred ca prevederea din contractul unic la nivel national este mai avantajoasa, dar nu numai atat. Ea urmareste mai indeaproape intentia legiuitorului, si anume aceea de a proteja sanatatea angajatului, asigurandu-i in primul rand dreptul la ore libere platite in urmatoarele 30 de zile pentru recuperare (numai in secundar, daca nu se poate, urmand a se aplica sporul). Cred ca este o scapare in contractul colectiv la nivel de ramura, care nu poate prevala asupra celui la nivel national.


CCM la nivel de ramura nu poate contine dispozitii contrare sau drepturi sub limita stabilita de CCMUNN. Consider ca prevederea din CCM la nivel de ramura la este nelegala. Salariatului i se vor aplica conditiile cele mai favorabile, in speta cele reglementate de CCMUNN si de codul muncii.
carmenalinamihai a scris:

multumesc mult pentru raspuns, intrebarea era insa, daca este nevoie de acordul salariatului in acest sens.


Nu este necesar acordul salariatului in cazul in care se lucreaza în zilele de sâmbătă şi duminică.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul colectiv la nivel de ramura fata de cel la nivel national AVOCAT  NARTEA STEFAN  RECHTSANWALT  LAWYER AVOCAT NARTEA STEFAN RECHTSANWALT LAWYER Care contract colectiv este valabil si are intaietate daca luati in considere urmatoarele: Contractul colectiv la nivel national 2007 - 2010 mentioneaza la ... (vezi toată discuția)
Calculul orelor suplimentare teodora22 teodora22 Buna ziua. Imi cer scuze daca repet un topic deja prea mult abordat, insa nu gasesc o formula simpla de calcul in care sa se vada clar cum se calculeaza ... (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)