avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie militara anticipata - pot sa mai lucrez?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie militara anticipata - pot sa mai lucrez?

am 43ani .sunt pensionar militar anticipat si am inteles ca ultima lege din decembrie nu mai da dreptul la munca cadrelor militare ,mi .sri.sa presteze alte activitati decit daca se renunta la pensie.esteadevarat?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:55, 5 Ianuarie 2011
Potrivit actualei Legi a pensiilor, art. 118(1), în sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limită de vârstă;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari
de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 84 lit. a) şi b)

Prin urmare, persoanele pensionate anticipat nu pot cumula pensia cu salariul.
La intrebarea din titlu raspunsul este DA!

Incepand din 3 iulie 2010, data intrarii in vigoare a Legii nr. 119/2010, pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale devin pensii pentru limita de varsta. Prin urmare, incepand cu 3 iulie 2010, dvs. sunteti beneficiar de pensie pentru limita de varsta.

Art. 171 din Legea nr. 263/2010 prevede urmatoarele:
La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, inclusiv categoriile de pensii prevăzute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înţelesul prezentei legi.

Pensiile prevazute la art. 1 din Legea nr. 119/2010 erau pensii pentru limita de varsta cand a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010 si isi pastreaza acelasi regim, de pensii pentru limita de varsta, si potrivit acestui act normativ. Concluzia este foarte clara: dvs., beneficiar de pensie pentru limita de varsta, puteti cumula nelimitat pensia cu alte venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul legal la munca al pensionarilor din sistem militar este afectat de noua legislatie a pensiilor? care pensionari se pot angaja? Ionel Popa Ionel Popa Noua Lege a pensiilor la art.114, 118 si altele restrange dreptul legal la munca al unor categorii de pensionari. Nu este normala o astfel de ingradire dar ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie - salariu pentru pensionar militar anticipat ralucagogiltan ralucagogiltan o persoana care a lucrat in sistemul penitenciar si s-a pensionat anticipat in 2007, poate cumula in perioada 2007 - 2011 pensia anticipata cu salariu obtinut ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas si angajare. danciuvaleria danciuvaleria Buna seara.Sunt studenta in anul II,am 22 de ani si am pensie de urmas de la tatal meu de 400 de lei.Ma pot angaja pe un salariu de 700 de lei si sa iau si ... (vezi toată discuția)