avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia militarã pentru ofiþerii în rezervã
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia militarã pentru ofiþerii în rezervã

Am fost elev al ªcolii militare de Ofiţeri activi N.Bălcescu din Sibiu în perioada 1975-1978. Am lucrat în armată în perioada 1978-1993, an în care am demisionat, acumulînd o vechime de 18 anişi 3 luni. În contextul Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, la ce vîrstă pot solicita acordarea pensiei militare pentru perioada lucrată în cadrul armatei? Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: cristel padurean , utilizator 08:09, 7 Ianuarie 2011
Va rog sa reveniti cu urmatoarele date:
-data nasterii;
-perioada exacta in care ati fost elev al scolii militare (nu doar anii);
-perioada exacta lucrata in armata.

Inteleg ca 18 ani si 3 luni este stagiul realizat (vechimea totala in munca, ca sa-i spun asa). Inteleg bine?
Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Data naşterii:04 septembrie 1956
Stagiul total realizat în cadrul MApN: 18 ani şi 1 lună şi 17 zile. Scuze pentru eroare.
ªcoala Militară: din 15 septembrie 1975 pînă în 23 august 1978.
Cadru activ MApN din 23 august 1978 pînă în 10 octombrie 1993.
Începînd din iulie 2003 şi pînă în prezent lucrez la o companie cu capital majoritar de stat. Cum anul acesta împlinesc 55 ani, vă rog să-mi spuneţi dacă am dreptul la pensie militară pentru perioada lucrată în armată+3 ani şcoala militară .
Vă mulţumesc anticipat pentru ajutor.
In primul rand haideti sa lamurim o chestiune: nu mai exista pensii militare. Toata lumea, indiferent de sistemul in care a lucrat, iese la pensie potrivit Legii nr. 263/2010. Dvs., militarii, veti solicita pensie caselor de pensii sectoriale (asa se numesc acum), dar pensia se determina potrivit Legii nr. 263/2010.

In cazul dvs. varsta standard de pensionare este de 55 de ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare este de 25 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare in specialitate este de 15 ani si 2 luni. Intrucat ati realizat stagiul minim de cotizare in specialitate, puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 55 de ani si 2 luni, adica in noiembrie 2011.

Desi indepliniti conditiile referitoare la realizarea stagiului complet de cotizare si la implinirea varstei pentru a beneficia de pensie anticipata partiala in prezent, ati precizat in primul mesaj ca ati demisionat. Or, potrivit art. 65, alin. (2) din Legea nr. 263/2010, pentru a beneficia de pensie anticipata partiala trebuie sa va aflati in una dintre urmatoarele situatii:
a) sunt trecute în rezervă/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a împlinirii limitei de vârstă în grad prevăzută de statutul cadrelor militare/poliţiştilor/ funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare sau ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecute în rezervă sau direct în retragere/au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.


Ultima modificare: Joi, 6 Ianuarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Vă mulţumesc pentru răspuns şi pentru bunăvoinţă. Cu respect. CP.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie pentru cadrele militare in rezerva cristel padurean cristel padurean Subiect: dilemă referitoare la acordarea pensiei militare. Sînt ofiţer în rezervă. În contextul Legii 263/2010, sînt în următoarea dilemă: - ... (vezi toată discuția)
Solicitare referitor drept de pensie militara pentru sgv conform legii 263/2010 romica66 romica66 Buna ziua, Ma numesc Nicolae Romulus Filip, am fost angajat ca militar pe baza de contract/sgv si am fost trecut in rezerva pe data de 4 aprilie 2009, la ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie - cadru militar vladconsta vladconsta Am lucrat 14 ani militar activ 2 ani scoala militara 1 an jumatate armata 11 ani salariat civil 2 ani somer actualmente nu lucrez .Sunt nascut la data 24 ... (vezi toată discuția)