avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obtinere acte uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obtinere acte uzucapiune?

Buna,
As avea nevoie de un sfat cu privire la obtinerea unor acte ale unui teren. Situatia este urmatoarea: X cumpara de la Y un teren fara a face vreun act de mana (X foloseste terenul de aproximativ 20 ani. Nu stiu daca are vreo importanta ca terenul se afla langa casa unde locuieste. Pe acel teren exista si o casa care a fost intre timp demolata de X. Tot X a platit la Primarie impozitul pe acest teren numai vreo 3 ani, deoarece satul s-a transformat in comuna si nu a mai vrut sa ii incaseze impozitul pe nu stiu exact ce motive ). La randul sau Y a cumparat de la Z terenul tot fara acte, care l-a folosit vreo 5 ani. Z este proprietarul tabular din anul 1954 care a decedat intre timp si care are 2 mostenitori legali.
Va rog sa imi spuneti ce cale ar trebui urmata (daca exista vreuna :-/) ca X sa devina proprietarul de drept al terenului. ...ma gandeam ca ar exista varianta deschiderii unei succesiuni dupa proprietarul tabular, dar nu stie nimeni unde a avut ultimul domiciliu si nici unde ar locui mostenitori.
Multumesc
miryca a scris:

Inca o intrebare..
Daca y ar fi folosit terenul mai mult de 10 ani se cumuleaza cu ani lui x si atunci se poate uyucapiune pe 30 ani?

Da, se cumuleaza. Este ceea ce se numeste jonctiunea posesiilor.
Probabil veti apela la un avocat sa redacteze actiunea si el va sti cum sa formuleze.
In cazul meu y este decedat. Vor veni mostenitorii? Trebuie certificat de mostenitor?
Am vorbit cu unchiul meu, ca despre el era vorba si mi-a spus ca y a folosit terenul in jur de 18 ani. (nu stiu de ce stiam eu de 5 ani).
In afara de martori cine mai trebuie sa se prezinte la proces?(in cazul in care ar fi unul)
koky a scris: urmand a chema in instanta in calitate de parati Consiliul Local, respectiv ,Mun....prin primar,conf Legii 215/2001.
X-(Nu se cheama in judecata consiliile locale in cauzele civile ci comuna, orasul, municipiul, dupa caz. Stiu ca se obisnuieste sa se cheme in judecata si consiliile locale, insa este absurd cata vreme doar comuna, orasul sau municipiul ori judetul au capacitate de folosinta, patrimoniu si buget propriu. Consiliul local este doar o autoritate publica >>poate fi chermata in judecata in cauzele de contencios administrativ. De altfel L. 215/2001 arata destul de clar ce sunt consiliile locale.
recent,mai exact pe 26 feb. mi-a fost admisa o astfel de actiune unde,desi Consiliul invocase lipsa calitatii procesuale pasive instata a respins aceasta exceptie considerand ca acesta are calitate, eu ramand sa ma judec atat cu Consiliul cat si cu mun prin primar.si.....nu e singura actiuneX-(
koky a scris:

recent,mai exact pe 26 feb. mi-a fost admisa o astfel de actiune unde,desi Consiliul invocase lipsa calitatii procesuale pasive instata a respins aceasta exceptie considerand ca acesta are calitate, eu ramand sa ma judec atat cu Consiliul cat si cu mun prin primar.si.....nu e singura actiuneX-(


Pai, tocmai asta am scris si eu, ca se obisnuieste sa se cheme consiliile locale in judecata indiferent de actiune. Mai mult, se intampla chiar ca judecatorul sa puna in discutie "necesitatea introducerii in judecata a consiliului local X":O . Am pus de atatea ori concluzii cu privire la lipsa capacitatii de folosinta a consiliilor locale incat mi s-a acrit:(( .
Ca avocat te inteleg, pentru ca te intereseaza in primul rand sa se admita actiunea clientului tau, si decat sa mai pierzi un termen sau doua pana se introduce in judecata consiliul local, ori sa discuti in contradictoriu cu judele despre capacitatea de folosinta a consiliilor locale, mai bine-i chemi in judecata de la inceput.
Sub aspect teoretic insa nu exista nici un temei ca intr-o actiune civila sa chemi in judecata consiliul local cata vreme ai chemat in judecata orasul x sau comuna y. Ori ceea ce este teoretic corect trebuie sa fie si practic corect =D> (nu si invers).

Alte discuții în legătură

Uzucapiune geobotosani geobotosani Cu respect . Am un prieten care vrea sa stie daca modul de dobandire prin uzucapiunea de 30 ani poate sa-l exercite mostenitorii unei persoane decedate de ... (vezi toată discuția)
Actul juridic iti dovedeste proprietatea sau se poate si fara? ca altora nu le pasa de el claudia_koteles claudia_koteles Buna la toti utilizatorii, -cine stie raspunsul la problema ca instanta.... :(( - daca am cumparat in 1982 prin act autentificat o casa cu nr. x si teren ... (vezi toată discuția)
Tranzactie teren agricol cu chitanta de mana topmasaj topmasaj Buna ziua! in 1991 mama a cumparat un teren agricol in baza unei chitante de mana cu 2 martori. in 2008 vanzatorul a dat o declaratie notariala prin care ... (vezi toată discuția)