Astazi ma trezesc ca-mi bate politia la usa. Sunt chemat maine la post.
De fapt individul despre care am scris a depus o plangere la politie cum ca a fost ofensat de ceea ce am postat pe site. Stirea a fost preluata insa am adaugat numele intreg al infractorului. Era vorba despre un om arestat.
E un site gratis pe wordpress pe care nu am nici o reclama deci nu fac bani din el.
Am postat pe blog o stire preluata de pe alt site, am pus linkuri tot deci nu preluarea informatiilor e o problema.
Am cateva intrebari:
1. Intra in competenta politiei locale sa faca investigatii cu privire la stirile preluate ? Sunt o gramada de siteuri care preiau rss-urile. Cred ca demersul legal ce trebuia facut era sa contacteze wordpress in legatura cu identitatea autorului siteului respectiv apoi in functie de IP-ul primit sa ia legatura cu operatorii de internet si sa gaseasca adresa reala a autorului siteului in urma careia sa vina la mine si sa ma vaneze. Insa el m-a intrebat prima data daca am site sau nu.
2. ce poate sa-mi faca ? ma baga in puscarie ca am scris numele real al arestatului ? eu pot sa sterg siteul si il dau in judecata pentru depasirea atributiilor
3. nu putea sa-mi trimita o scrisoare acasa la mine si sa-mi spuna sa vin la sectie prezentandu-mi datele sumar ? Trebuia sa vina personal ? Daca nu-i deschideam usa ?
3'. dacă nu mă duc la secție mâine ? ce îmi poate face ? mă arestează ? vine acasă la mine și mă ia pe sus cu cătușele pe mâini ?
4. Exista vreo lege care reglementeaza toate aceste aspecte ? codul deontologic al politistului ?
1. inseamna ca politistul asta ma induce in eroare
2. deci inca o neregula constatata la el. doar minciuni
3. corect. cel care a depus plangerea zicea ca a primit telefoane de la cunoscuti, chiar daca sunt doar 2-3 vizitatori
4. o sa iau legatura cu un avocat, vad ca nu se poate discuta cu politistii astia, ei cred ca au dreptate tot timpul. au spus ca nu e cazul sa apelez la un avocat pt ca e o fapta asa minora. am editat numele insa mi s-a spus ca procurorul a luat deja probe si cei de la criminalistica pe care le au la dosar.
sincer, ma indoiesc ca cei de la criminalistica si procurorul au asemenea probe. la cite dosare am vazut pe masa lor nu cred ca s-au miscat asa de rapid. insa din ce spuneti dvs vad ca politistii vor sa faca din tintar armasar, poate ca au chef sa arate cit de bunu sunt ei.
este ilegal sa sfatuiesti un invinuit sa nu isi ia avocat, dimpotriva este obligatia lor sa expuna drepturile pe care le aveti. eu zic sa luati un avocat si sa terminati cu vrajeala asta de politist frustrat care a vazut filme la televizor si se viseaza in NYPD.
daca va taraganeaza, faceti sesizari la MAI si semnalati incompetenta lor insa numai dupa ce vorbiti cu un avocat.
din pacate i-am facut o sesizare acum 2 luni ajutorului sau care saracu nu prea stia sa-si faca treaba. Am vorbit si cu comisarul care se ocupa de ei dar am preferat sa renunt, nu voiam sa mi-i pun in cap. Probabil nu au mai avut un astfel de caz si nu prea stiu cum sa procedeze.
Problema e ca sunt hipertensiv si la orice problema, chiar si sub medicatie, o iau razna iar faptul ca a venit la mine acasa si m-a invitat la sectie sa ma intrebe daca acela e blogul meu ne-a speriat tare rau iar dosarul penal pt calomnie pentru o postare pe blog imi da fiori.
astăzi mă trezesc din nou cu poliția la mine acasă.
au mai venit o dată acum două săptămâni și ne-am înțeles că după ce vorbește cu procurorul care se ocupă de caz o să mă sune să discutăm. am fost surprins când i-am văzut din nou la poartă crezând că s-a terminat povestea pentru că dura prea mult. eram răcit și capul îmi plesnea, dar am ieșit și am vb cu dânși. m-au chemat la secție să completez declarația.
înainte de a pleca am sunat un avocat din apropiere (găsit pe internet pe siteul baroului din județul meu) și a zis să declar că nu completez nimic fără avocatul meu.
am plecat la secție hotărât că așa o să fac însă polițiștii mi-au zis că nu o să rezolv nimic cu avocatul. doar arunc banii aiurea, cel puțin 8 mil. că așa-s tarifele. Ziceau că în cazul în care fac ce mi-a zis avocatul ei mă pun sub urmărire în dosarul penal în care am fost citat verbal astăzi. Mi-a mai citit o dată plângerea și au zis să aduc dovezile cu screenShoturile articolelor postate de mine. Păreau băieți de treabă și îmi ziceau că dacă nu completez declarația asta acum o să plătesc și expertiza pe care o fac ei în cazul în care nu recunosc că eu sunt autorul siteului respectiv.
M-am conformat, am adus foile și am completat declarația prin care recunosc că eu am scris articolul respectiv preluând informația de pe alt site iar numele intreg l-am preluat de pe un site de anunturi in care isi vindea masina respectivul.
Au spus ca o sa-l instiinteze pe cel care a depus plangerea despre autorul faptei (adica eu) si sa ma astept la telefoane de la acesta sau chiar sa fiu batut de el. I-am intrebat daca e obligatoriu sa ii dea numele meu acestuia si a zis ca asa se procedeaza. Am avut incredere in ei si am completat declaratia cum mi-au zis ei. Ziceau ca el e un infractor si ca ei l-au prins si il vor in puscarie (l-au prins o data, a scapat acum trebuie sa-l inchida din nou din cauza altui dosar).
Le-am spus despre ce m-ati informat aici, insa nu au vrut sa auda. Ziceau ca nu le mai trimiteau procurorii lor dosarul daca nu era calomnia și insulta in vigoare.
Sa am incredere in ei in continuare sau sa contactez avocatul maine ? Mai pot face ceva daca am completat declaratia ? Trebuie neaparat sa ii dea identitatea mea celui care a facut plangerea ? Nu stiu ce mai e corect si pe cine sa mai cred.
ei au voie fara acordul meu sa-mi furnizeze identitatea celor care depun plangeri ?
mai ales ca dosarul se inchide din cauza lipsei probelor ?
pe cine sa apelez ca sa le spuna politistilor si procurorului despre calomnie ?