Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a faptei?
Se considera viol, fiind vorba de raporturi sexuale fara consimtamantul victimei, sau profanare de morminte pentru ca intentia (latura subiectiva) agresorului a fost de a intretine raporturi sexuale cu un cadavru?
Nu poate fi considerat viol. In sistemul nostru juridic, in care prezumtia de nevinovatie e lege, indoiala favorizeaza faptuitorul (in dubio pro reo). Poate fi considerata fapta putativa, pentru ca, desi a intentionat intretinerea de relatii intime cu un cadavru, lipseste obiectul infractiunii, adica cadavrul.
acu`poate am mai uitat io cate ceva din dreptul penal, da`mi se pare ca fapta putativa este "fapta care are caracter penal doar in mintea faptuitorului, in realitate nefiind incriminata de dreptul penal... "
aici faptasul intentiona sa aiba relatii sexuale cu un cadavru (pfuui, mi se face parul maciuca doar cand ma gandesc la asta!!!) ceee ce ar constitui infractiunea de profanare de morminte... infractiune prevazuta de dreptul penal...adica nu poate fi fapta putativa!
Aici e tentativa!
Intrebarea e, in afara de tentativa la profanare de morminte, mai exista si altceva?
Sustin in continuare ca e viol....
Hai sa ne gandim la un caz similar... Daca cineva infige un cutit in corpul unei persoane, crezand ca e decedata, dar se dovedeste apoi ca tocmai lovitura aceea de cutit a omorat-o, credeti ca faptuitorul va fi condamnat pt. profanare de morminte si nu pt omor?
In esenta ai dreptate, insa din pacate in drept nu merge intotdeauna cu astfel de analogii...
Procurorul va trebui sa dovedeasca intentia, egal daca directa sau indirecta...
Acu` evident ca se poate discuta, pentru ca intentia indirecta inseamna ceva de genul" posibil safie viol insa nu ma deranjeaza"
Aici vor trebui luate toate circumstantele cazului: cum arata cadavrul, temperatura, etc... astfel ca ulterior pe baza situatiei obiective un procuror destept sa poata zice "faptasul sustine ca nu voia viol, insa tinand cont de faptul ca temperatura corpului victimei era mai ridicata decat a unui cadavru, ca rigiditatea cadaverica inca nu s-a instalat... si alte circumstante concrete (pe care un agajat la morga le cunoaste mult mai bine decat noi) nu putem trage decat o singura concluzie, si anume ca faptasului ii era egal, daca este vorba de un cadvru sau o persoana in viata!" iar daca judecatorul zice, da, asa e, atunci e viol...
Insa... ce te faci cu in dubio pro reo?
Cred ca ambele variante sunt posibile... in functie de circumstantele concrete si de convingerea judecatorului...
Speta
Mariana_22
Va rog frumos daca ma puteti ajuta .Cum se incadreaza urmatoare fapta: o persoana planuieste sa ucida un om .savarseste fapta ,dar in urma constatarii ... (vezi toată discuția)