avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cum trebuie sa ma comport cand ma opreste Politia ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cum trebuie sa ma comport cand ma opreste Politia Rutiera?

Buna ziua, va rog daca puteti sa imi dati niste sfaturi cum trebuie sa ma comport cand ma opreste Politia Rutiera .

Din cautari pe goagal am gasit :

"Politistul care v-a oprit trebuie sa se prezinte. Aveti dreptul sa-i cereti legitimatia, iar el este obligat sa v-o arate. Retineti numarul actului.


2. Politistul trebuie sa va comunice si motivul opririi. Nu puteti fi sanctionat decat pentru acel motiv (exceptie fac diferite neregularitati gasite ulterior, de genul ITP expirat, lipsa asigurarii, lipsa rovinietei, portul de arme albe etc).


3. Daca sunteti opriti de un filtru de politie, aveti dreptul sa cereti echipajului ordinul de serviciu in care trebuie sa se regaseasca data, orele pentru care actiunea a fost autorizata, strazile pe care actioneaza si numele politistilor.


4. Pe tichetul de amenda trebuie sa semnati in doua locuri: unul, prin care recunoasteti fapta si al doilea - ca luati la cunostinta de contraventie. Sunteti liberi sa semnati doar pentru a lua la cunostinta amenda si sa nu va recunoasteti fapta pentru care ati fost taxat. Astfel, il veti convoca pe politist la tribunal, sub asistenta juridica competenta.


5. Daca ati fost surprins de aparatul radar puteti solicita politistilor din echipaj sa va prezinte:

a. Legitimatia care atesta ca au dreptul de a lucra pe masina dotata cu un astfel de aparat. Actul trebuie sa aiba vizele la zi;

b. Copie dupa certificatul metrologic al aparatului radar cu modelul si seria acestuia;

c. Legitimatia care atesta faptul ca are dreptul de a conduce masina Ministerului de Interne, cu vizele la zi;

d. Daca este nevoie, le puteti cere sa va arate “ordinul de serviciu”. Acesta este un fel de foaie de parcurs in care apar toate locurile unde au voie sa-si desfasoare activitatea respectiva.


6. Si cel mai important este ca, atunci cand sunteti oprit de agentii Politiei Rutiere, nu este nevoie sa va dati jos din masina."

Ce este adevarat ? sau ce mai poate fi adaugat ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: robert900 , utilizator 11:58, 14 Februarie 2011
Te rog frumos sa-mi spui si mie unde ai gasit aceste reguli ? Adica, OG, OGU, Regulament, Lege,etc, adica un act oficial, nu povesti ! Primeste, te rog, multumirile mele !
Este adevarat cea ce a scris acest domn aici :P ... acum 3 luni am fost oprit de un politist mi-a cerut actele la control si cand l-am intrebat daca are certificatul metrologic sau macar o copie a certificatului metrologic sa mi-o arate, mi-a urat o zi buna ;)) nu mai zic ca daca il intrebam de rstul imi dadea si bani cred eu =)))
Evident că trebuie să vorbiți respectuos cu el și doar în măsura în care considerați că e de rea credință să-i solicitați și dvs. aceste informații...
[EDITAT]

Nu vă fie frică să contestați amenzi, indiferent de ce sumă vorbim, mai ales dacă știți că aveți dreptate, de obicei în instanță (pt motive ”europene”... cred!) câștigă cetățeanul:)
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
ContSters20980, utilizator
:stunned: Chestiile astea sigur au fost luate dintr-un articol scris de fostul celebru Lazarus, nu? Sunt curios cine le-a inventat. In primul rand pentru ca pe legitimatia unui politist nu scrie in ce compartiment lucreaza - toate legitimatiile sunt la fel, difera doar fotografia, gradul, numele si inspectoratul judetean unde lucreaza si binenteles seria si numarul acesteia. In al doilea rand politistul este considerat ca fiind tot timpul in misiune astfel ca nu se intocmeste ordin de serviciu pentru fiecare zi de serviciu (as fi curios cati dintre "cititori" au cerut ordin de serviciu comisarilor garzii financiare sau celor de la OPC). In al treilea rand politistul rutier are dreptul si este obligat sa constate toate neregulile din zona sa de competenta, nefiind legat de un anumit loc. De regula stau acolo unde, din analizele efectuate, rezulta ca se produc cele mai multe accidente sau se incalca in mod frecvent legea. Si, ar mai fi multe de spus, dar oricum prejudecata exista asa ca ... ce-mi mai bat capul. Va urez sa aveti putere sa respectati legea pentru ca asa evitati sa intrati in conflict cu ei. Nu sfatuiesc pe nimeni sa scrie in procesul verbal ca li s-a pretins bani daca nu este adevarat acest lucru. V-ati gandit ca poate, la randul lor, inregistreaza si ei ce se intampla (pentru a se proteja de acuzatii nefondate)?
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
dan_mihutiu, utilizator
Evident... sunt cu totul de acord, să se respecte legea în primul rând, eu vorbeam despre o situație în care polițistul este de rea credință

Alte discuții în legătură

Obligatiile politistului kuky666 kuky666 un politist de la rutiera are voie sa fie si operator radar si agent constatator din moment ce este singur in masina? (vezi toată discuția)
Dispozitiile politistului rutier tichil tichil Care sunt si unde sunt reglementate dispozitiile agentului rutier. (vezi toată discuția)
Anulare proces verbal de contraventie - numar de inmatriculare gresit craciunisabela craciunisabela Un proces verbal de contraventie poate fi lovit de nulitate absoluta daca este completat gresit? În fapt,conform pv contraventie am fost sancționată cu ... (vezi toată discuția)