avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Prescriptie Creanta - Titlu Executoriu !
Discuție deschisă în Executare silită

Prescriptie Creanta - Titlu Executoriu !

Dragii mei !

Va rog sa ma luminati si pe mine cu privire la o creanta reprezentand lichiditati si care a fost consfiintita prin act notarial (intre doua persoane fizice) si mai apoi printr-un titlu executoriu ...

Cand anume se prescrie aceasta creanta ? In 3 ani de la emiterea titlului executoriu sau in 3 ani de la data cand se naste dreptul creditorului de a cere executarea silita ?

Si daca acesti 3 ani au trecut ... ce sanse mai are creditorul sa isi recupereze creanta ?

PS: De mentionat ca in cazul de fata creditorul a obtinut un titlu executoriu si a executat sume (infime) prin poprirea unor conturi ale debitorului.

In acest caz presupun ca dupa trecerea celor 3 ani inclusiv popririle respective vor fi ridicate automat .....

Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 17:27, 7 Februarie 2011
Nu si daca avem o poprire, iar tertul poprit nu isi indeplineste obligatia iar aceasta (poprirea) nu a fost urmata in termen de 3 luni de o actiune de validare a popririi si nici nu s-au incasat sume de bani.
Creditorul poate infiinta "n" popriri (daca are pe ce), dar..daca acest act de executare ramane fara efecte (validari..incasari de sume..) iar debitorul nu poate fi urmarit nici mobiliar nici imobiliar (fiindca nu are bunuri)atunci , dupa implinirea termenului stabilit de lege putem vorbi despre prescriptie.
Ok. Si daca infiintezi o poprire pe conturile bancare. Si au sold 0. Cat timp ramane poprirea infiintata pe conturi?
De acord cu validarea popririi la tertul poprit. Dar daca sta 5 ani pe cont poprirea si incasez 1 leu dupa 5 ani? Ce parere ai? sau dupa 10 ani? E sau nu prescris fiind un act de executare continuu?
Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca eu ca si creditor vorbesc cu executorul sa-mi faca azi sa zicem 9 ianuarie 2011 pv incetare a executarii ca urmare a lipsei bunurilor/veniturilor urmaribile. Imi pune stampila. Pe 2 ianuarie 2014 depun o noua cerere de executare...s.a.m.d. Te tin 50 ani asa?
1. Poprirea ramasa fara efect (adica neurmata de incasare), se perima de drept in termen de 6 luni exact ca orice alt act de executare neurmat de alte acte firesti de urmarire.
Perimarea nu se aplica DOAR masurilor asiguratorii infiintate inainte de inceperea executarii silite, precum: sechestrul asig. si poprirea asiguratorie., acestea nefiind masuri de executare, avand doar rolul unor masuri de conservare, fiind luate anterior obtinerii titlului.

2. In situiatia in care executorul judecatoresc incheie un p-v de incetare cf.prev.art.371 ind.5 , lit.b, cpc, aceasta (adica executarea silita) NU POATE REINCEPE decat daca prin cererea de reluare se indica exact ce bunuri au aparut in patrimoniul debitorului...daca au aparut cumva. Daca el, creditorul face o noua cerere de reluare a executarii inauntrul termenului de prescriptie fara a arata organului de executare ce fel de urmarire doreste (mobiliara, imobiliara, poprire), indicandu-i exact bunul/venitul/etc care a aparut intre timp in patrimoniul debitorului, consider ca executorul poate incheia un p-v impediment sau un refuz cf.prev.L:188/00.
Impotriva acestui p-v impediment sau refuz creditorul nu are ce face, decat plangere cf.prev.art.53 din L:188/00 sau CE si..obtine ce, daca debitorul nu are bunuri? Nimic. Fiindca instanta de executare nu poate obliga executorul sa execute ce nu are.
So: acest p-v impediment se..perima si..se aplica cu succes prev.art.405 ind.2 (3) C.pr.civ.
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Gabriela Paduraru a scris:

Nu si daca avem o poprire, iar tertul poprit nu isi indeplineste obligatia iar aceasta (poprirea) nu a fost urmata in termen de 3 luni de o actiune de validare a popririi si nici nu s-au incasat sume de bani.
Creditorul poate infiinta "n" popriri (daca are pe ce), dar..daca acest act de executare ramane fara efecte (validari..incasari de sume..) iar debitorul nu poate fi urmarit nici mobiliar nici imobiliar (fiindca nu are bunuri)atunci , dupa implinirea termenului stabilit de lege putem vorbi despre prescriptie.


CLARIFICARI:

In cazul de fata ca urmare a primei popriri au fost recuperate sume de bani insa nu indeajuns ca sa poata stinge creanta. Contractul notarial existent intre parti avea ca data maxima de returnare a creditului 01.10.2008 ... Nu s-a returnat creditului astfel ca s-a apelat la un executor care a emis un titlu de executare ce a fost imprastiat pe la banci. Astfel ca a fost pusa poprire pe un cont de unde s-au recuperat primele sume dupa care debitorul a inchis contul respectiv ... Anul acesta acelasi executor a solicitat o noua verificare in sistemul bancar si a fost descoperit un al doilea cont pe care s-a infiintat o noua poprire ... presupun ca si in acest caz se vor recupera sume de bani insa infime ...
Conform legii (din ceea ce am inteles pana acum) Anul acesta, 2011 pe 1.10.2010 se va prescrie dreptul de a cere executarea debitorului ... Asta nu inseamna ca poprirea pe noul cont descoperit va fi perimata insa debitorul poate sa inchida practic contul imediat dupa data de 01.10.2011 dupa care creditorul nu va mai putea solicita executarea ... SAU GRESESC !!!

Va multumesc tuturor pentru deslusirea acestei situatii !!!
Gresit DAMIS!
In speta dvs. cursul prescriptiei a fost intrerupt prin infiintarea noii popriri pe cel de-al doilea cont.De la acea data incep sa curga iar 3 ani.

Alte discuții în legătură

Executare silita pentru credit nevoi personale popa_v popa_v Buna ziua! Azi, am primit executare silita pentru un credit de nevoi personale. Singurul venit e salariul pe care mai am 2 exec silite. Dar, de la 1 sept. ... (vezi toată discuția)
Prescriptia / perimarea executarii silite utilizator nou utilizator nou Am luat un credit de nevoi personale de 10 mii euro de la BRD , far agiranti sau garantii , numai pe baza adeverintei de salar pe care era atunci trecuta suma ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)