Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Acest site folosește cookies. Informații aici
Forum Discuţii diverse Cultură generală E timpul Zeilor
Discuție deschisă în Cultură generală

E timpul Zeilor

Aici gasiti un reportaj cu Popper Peter .A fost publicat in Magyar Hirlap de reporterul Pogany Ira , in data de 25 ianuarie 1997
R: Sunteti psiholog si profesor Universitar .Nu va place sa fiti un “psiholog in cabinetul medical” , ci va place sa cutreierati lumea .Cel mai mult va place India , ati studiat cultele din orient .Aveti catedra si la universitati din Israel .Va ocupati cu problema de integrare in societatea a individului , dar studiati si psihologia cultelor . Nu de mult ati realizat un serial de talk -show ,
care a avut ca titlul : “Vremea Zeilor “ Va intreb psihologia moderna ce spune despre a avea credinta in Dumnezeu?
POPPER: Psihologia moderna , si chiar si psihologia la nivel academic , nu spune nimic despre credinta .Pentru ca nu are unitate de masura , credinta !!!
In stiinta psihologica , a avut loc o cenzura , si de atunci se ocupa doar cu fenomene masurabile .De exemplu se poate masura oboseala sau anxietatea .Insa inca nu reuseste sa masoara : lasitatea , plictiseala , gelozia .Nu reuseste sa studieze prin experimente , de aceasta
e mare tacere despre aceste sentimente .La fel si despre credinta , nu spune nimic fiindca nu poate exprima in ecuatii matematice , si nici prin statistica nu reuseste sa gaseasca definitia.
Psihoanaliza este singurul domeniu de stiinta care se ocupa cu credinta .
FREUD , fondatorul psihoanalizei , credinta considera : o neuroza constringatoare colectiva . Tot Freau spune ca are efect de reducere a anxietatii.
Freud are o carte :” Viitorul unei iluzii “ - in care el explica urmatorul
de a lungul istoriei Homo Sapiens , s-a speriat de indiferenta Mamei Natura fata de evenimentele : boala , imbatrinire , moarte . Dar , mai mult , Homo Sapiens este vulnerabil in fata catastrofelor naturale .
Dar Homo Sapiens are in memorie o periada a vietii in care a fost la fel de vulnerabil , si aceasta perioada este copilaria .Dar in copilarie era inconjurat de persoane si parintii Cu aceste persoane , putea sa discute , putea sa negocieze . Freud considera ca de aceasta Homo Sapiens a personalizat fortele naturii : ex. Hephaistos fabrica trasnetul.
Homo Sapiens astfel a incercat sa atenueze frica fata de fortele naturii .Tot aici Freud
subliniaza : atat de mare a fost frica si totodata dorinta de a avea consolare , incat a inventat postul , forta divina , recompensa dupa moarte .

R : Dar JUNG ? Jung este un psiholog recunoscut , el a avut credinta in Dumnezeu .
POPPER : JUNG si psihologia moderna , considera credinta o atitudine umana si colectiva .
Cel mai mult este acceptat ceea ce a scris Apostolul Pavel : credinta este trairea sperantei ca si realitate.
R : Dar dumneavoastra ce parere aveti despre credinta ?
POPPER : Nu ma exprim .Toate religiile din Lume au elementi comune :
-iubirea
- sa fim buni cu semenii nostrii
- viata dupa moarte
- bucuria de a intalnii pe Dumnezeu dupa moarte , dar Nirvana zice ca se nimicizeaza sufletul .Nirvana , intr-un fel este bucurie fiindca sufletul nu mai sufera .
Eu asa vad , ca in natura omului RAUL este mai puternic .De aceasta religiile , filozofiile au in comun de a fii bun si iubirea .
Este important sa observam ca fiecare religie sau filozofie contine PEDEAPSA . Crestinismul defineste pedeapsa ca si Iadul , hinduismul defineste ca Reincarnarea prin care sufletul va suferii inca timp de o viata .Pedeapsa are rolul sa ne avertizeze ca nu putem sa fugim din fata
consecintelor greselilor noastre.
Este religie care spune ca nenorocirea este Karma , adica egaleaza greselile din viata anterioara .Dar mie imi place ce a scris DIDEROT : “ un om corect are voie sa fie ateu , fiindca el renunta la Rai. Nemernicii sunt atei , pentru ca ei nu crede in Iad “
In Europa , crestinii au frica de moarte , si aceasta le face anxiosi .
In India , omenii si ei sunt anxiosi ca in religia lor nu se poate murii .Exista reincarnarea , care este o pedeapsa a greselilor din viata anterioara . Pentru ei existenta insasi , este o capcana.
Stiinta cunoaste o mica parte din legile naturii.Dincolo de stiinta apar miturile , religiile , Este de remarcat fizica moderna care intr-un fel este deschis sa studieze existenta unei inteligente supranaturala .
Savantul , biolog , FRED HOYLE , a zis : teoria lui Darvin ata are sansa de a fii adevarat , cat are sansa sa se refaca epavele, functionabil , dupa ce a trecut peste ei un tornado .
Fizica quantica a demonstrat ca quantumul cel mai mic de energie poate sa existe in mai multe locuri in aceeasi timp.Deci are o calitate de a lui Dumnezeu .
R Fizicienii au demonstrat : elementii unui sistem nu pot avea rang mai inalt decat rangul sistemului .Aceasta inseamna ca omul nu poate sa cunoasca mai mult decat UNIVERSUL in care traieste .
POPPER : Da , sunt de acord cu aceasta teorie. O inteligenta supranaturala poate sa cunoasca pe cei cu inteligenta obisnuita .Despre inteligenta supranaturala avem doar presupuneri , ipoteze .Niciodata ,nu vom putea cunoaste tot despre supranatural.
Deocamdata psihologia ca si stiinta are intrebarea : inteligenta omului va fii capabil sa inteleaga natura omului ? Eu am dubii . Optimistii zic ca stiintele sunt tot mai bogate .
R : Deci credinta are rolul de a dizolva anxietatea ?
POPPER: Da , credinta ofera un punct de vedere din afara ratiunii . Omul vrea sa cunoasca pe sine .Toate religiile au elemente comune , deci erau facute din aceeasi necesitati umane :
a cunoaste Universul
a avea protectie divina in viata
a apartine de o comunitate
a avea legi pentru comportare in societate
R: In Europa de Est dupa caderea comunismului , religiile istorice au pierdut din popularitate .
POPPER : Religiile istorice au liturghii si dogme foarte vechi . Ei nu au un raspuns credibil la multe intrebari a credinciosilor .De aceasta au castigat teren sectele .
Dintre religiile istorice , islamul , este foarte ofensiv , de aceasta castiga teren in occident .
Din greseala , amintita anterior , a religiilor istorice , se genereaza credulitatea oamenilor . Niciodata nu a fost atatea clarvazatoare , vrajitoare , persoane autodeclarati cu putere de vindecare .
R: Ati facut un talk show despre religie .M-am mirat cat de popular e fiecare episod .Ati avut intre 1 si 2 milioane de spectatori la fiecare episod .Am intrebat pe oameni de ce le place acest talk-show ? Cred ca un taximetrist a dat raspunsul adevarat : “ Pe noi din Europa de Est mereu au vrut sa ne convinga ce este dreptatea .Metoda dlui Popper imi place fiindca nu vrea sa ne convinga .Pune intrebari , nu trage concluzia , ci ne informeaza despre raspunsul altor culte din Lume .Nu are preconceptie , nu trage concluzia si nu are pareri fixe .
POPPER : Cu aceasta emisiune am avut intentia sa micsorez preconceptia din societatea noastra .Am vrut sa arat ca evrei , crestini , buddhisti , mohamedani se confrunta cu aceeasi probleme in viata , si la fel de greu e pentru fiecare.
R : Ma mira faptul ca in emisiune ati reusit sa puneti la aceeeasi masa de discutii : preot catolic , preot evanghelist , metodist , buddhist , credincios Krisna , tibetolog , iudaist , sociolog , istoric , si artisti . E ciudat ca au acceptat sa apara in aceeasi emisiune , si sa spuna parerea .
POPPER : Toti au inteles mesajul emisiunii : vreau bunavointa in societate , vreau ca societatea noastra sa fie cat mai fara prejudecata . Discutiile noastre au fost deschise , nimeni nu avea obligatii , si nu erau expansive . Astfel de discutii sunt rare , in societatea noastra .

Alte discuții în legătură

Dumnezeu vs stiinta Florin Cioca Florin Cioca Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor tine cursul de filosofie… Sa va explic care e conflictul intre stiinta si religie… Profesorul ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre "a avea" o religie si "a nu avea" trope_doi trope_doi M-am gandit la acest subiect citind status-ul utilizatoarei [b]gi_jane2[/b] (pentru care am tot respectul) din 23 Septembrie a.c.: [i]Daca oamenii sunt atat de ... (vezi toată discuția)
Predarea teoriei evolutiei in scoli Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa ... (vezi toată discuția)