avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Dumnezeu vs stiinta
Discuție deschisă în Cultură generală

Dumnezeu vs stiinta

Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor tine cursul de filosofie…
Sa va explic care e conflictul intre stiinta si religie… Profesorul ateu face o pauza si apoi ii cere unuia dintre noii sai studenti sa se ridice in picioare:

- Esti crestin, nu-i asa, fiule?
- Da, dle, spune studentul
- Deci crezi in Dumnezeu?
- Cu siguranta
- Dumnezeu e bun?
- Desigur, Dumnezeu e bun.
- E Dumnezeu atotputernic? Poate El sa faca orice?
- Da.
- Tu esti bun sau rau?
- Biblia spune ca sunt rau.

Profesorul zambeste cunoscator. Aha! Biblia! Se gandeste putin.

-Uite o problema pt tine. Sa zicem ca exista aici o persoana bolnava si tu o poti vindeca. Poti face asta. Ai vrea sa il ajuti? Ai incerca?
- Da, dle. As incerca.
- Deci esti bun.
- N-as spune asta.
- Dar de ce n-ai spune asta? Ai vrea sa ajuti o persoana bolnava daca ai putea. Majoritatea am vrea daca am putea. - Dar Dumnezeu, nu…

Studentul nu raspunde, asa ca profesorul continua.

-El nu ajuta, nu-i asa? Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Isus sa-l vindece. Cum de Isus e bun? Poti raspunde la asta?

Studentul tace.

- Nu poti raspunde, nu-i asa? El ia o inghititura de apa din paharul de pe catedra ca sa-i dea timp studentului sa se relaxeze.
- Hai sa o luam de la capat, tinere. Dumnezeu e bun?
- Pai…, da, spune studentul
- Satana e bun?

Studentul nu ezita la aceasta intrebare
- Nu
- De unde vine Satana?

Studentul ezita.

- De la Dumnezeu.
- Corect. Dumnezeu l-a creat pe Satana, nu-i asa? Zi-mi, fiule, exista rau pe lume?
- Da, dle.
- Raul e peste tot, nu-i asa?Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta, corect?
- Da
-Deci cine a creat raul? Profesorul a continuat:
-Daca Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat si raul. Din moment ce raul exista si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem, atunci Dumnezeu e rau.

Din nou, studentul nu raspunde.

- Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice, exista?

Studentul se foieste jenat.

- Da
- Deci cine le-a creat?

Studentul iarasi nu raspunde, asa ca profesorul repeta întrebarea:

-Cine le-a creat?

Niciun raspuns. Deodata, profesorul incepe sa se plimbe in fata clasei. Studentii sunt uimiti.

-Spune-mi, continua el adresandu-se altui student. Crezi in Isus Cristos, fiule?

Vocea studentului il tradeaza si cedeaza nervos.

- Da, dle profesor, cred.

Batranul se opreste din marsaluit.

-Stiinta spune ca ai 5 simturi pe care le folosesti pt a identifica si observa lumea din jurul tau.
- L-ai vazut vreodata pe Isus?
- Nu, dle. Nu L-am vazut.
- Atunci spune-ne daca l-ai auzit vreodata pe Isus al tau?
- Nu, dle, nu l-am auzit.
- L-ai simtit vreodata pe Isus al tau, l-ai gustat sau l-ai mirosit? Ai avut vreodata o experienta senzoriala a lui Isus sau a lui Dumnezeu?
- Nu, dle, ma tem ca nu.
- Si totusi crezi in el?
- Da.
-Conform regulilor sale empirice, testabile, demonstrabile, stiinta spune ca Dumnezeul tau nu exista. Ce spui de asta, fiule?
- Nimic, raspunde studentul. Eu am doar credinta mea.
- Da, credinta, repeta profesorul. Asta e problema pe care stiinta o are cu Dumnezeu. Nu exista nicio dovada, ci doar credinta.

Studentul ramane tacut pt o clipa, inainte de a pune si el o intrebare.

- Dle profesor, exista caldura?
- Da
- Si exista frig?
- Da, fiule, exista si frig.
- Nu, dle, nu exista.

Profesorul isi intoarce fata catre student, vizibil interesat. Clasa devine brusc foarte tacuta.

Studentul incepe sa explice.

- Poate exista multa caldura, mai multa caldura, super-caldura, mega-caldura, caldura nelimitata, caldurica sau deloc caldura, dar nu avem nimic numit “frig”. Putem ajunge pana la 458 de grade sub zero, ceea ce nu inseamna caldura, dar nu putem merge mai departe. Nu exista frig – daca ar exista, am avea temperature mai scazute decat minimul absolut de -458 de grade. Fiecare corp sau obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie, si caldura e cea care face ca un corps au material sa aiba sau sa transmita energie. Zero absolut (-458 F) inseamna absenta totala a caldurii.

- Vedeti, dle, frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Caldura poate fi masurata in unitati termice, deoarece caldura este energie. Frigul nu e opusul caldurii, dle, ci doar absenta ei.

Clasa e invaluita in tacere. Undeva cade un stilou si suna ca o lovitura de ciocan.

- Dar intunericul, profesore? Exista intunericul?
- Da, raspunde profesorul fara ezitare. Ce e noaptea daca nu intuneric?

- Din nou raspuns gresit, dle. Intunericul nu e ceva; este absenta a ceva. Poate exista lumina scazuta, lumina normala, lumina stralucitoare, lumina intermitenta, dar daca nu exista lumina constanta atunci nu exista nimic, iar acest nimic se numeste intuneric, nu-i asa? Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. In realitate, intunericul nu exista. Daca ar exista, am putea face ca intunericul sa fie si mai intunecat, nu-i asa?

Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa. Acesta va fi un semestru bun.

- Ce vrei sa demonstrezi, tinere?

- Da, dle profesor. Vreau sa spun ca premisele dvs filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE sa fie si ea gresita.

De data asta, profesorul nu-si poate ascunde surpriza.

- Gresite?

-Poti explica in ce fel?

- Lucrati cu premisa dualitatii, explica studentul… Sustineti ca exista viata si apoi ca exista moarte; un Dumnezeu bun si un Dumnezeu rau. Considerati conceptul de Dumnezeu drept ceva finit, ceva ce putem masura. Dle, stiinta nu poate explica nici macar ce este acela un gand. Foloseste electricitatea si magnetismul, dar NIMENI nu a vazut sau nu a inteles pe deplin vreuna din acestea doua. Sa consideri ca moartea e opusul vietii inseamna sa ignori ca moartea nu exista ca lucru substantial. Moartea nu e opusul vietii, ci doar absenta ei. Acum spuneti-mi, dle profesor, le predati studentilor teoria ca ei au evoluat din maimuta?

- Daca te referi la procesul evolutiei naturale, tinere, da, evident ca da.
- Ati observat vreodata evolutia cu propriii ochi, dle?

Profesorul incepe sa dea din cap, inca zambind, cand isi da seama incotro se indreapta argumentul. Un semestru foarte bun, intr-adevar.

- Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. nu predate studentilor ceea ce credeti, nu? Acum ce sunteti, om de stiinta sau predicator?

Clasa murmura. Studentul tace pana cand emotia se mai stinge.

- Ca sa continuam demonstratia pe care o faceati adineori celuilalt student, permiteti-mi sa va dau un exemplu, ca sa intelegeti la ce ma refer. Studentul se uita in jurul sau, in clasa. E vreunul dintre voi care a vazut vreodata creierul profesorului?

Clasa izbucneste in ras.

-E cineva care a auzit creierul profesorului, l-a simtit, l-a atins sau l-a mirosit? Nimeni nu pare sa fi facut asta. Deci, conform regulilor empirice, stabile si conform protocolului demonstrabil, stiinta spune – cu tot respectul, dle – ca nu aveti creier. Daca stiinta spune ca nu aveti creier, cum sa avem incredere in cursurile dvs, dle?

Acum clasa e cufundata in tacere. Profesorul se holbeaza la student, cu o fata impenetrabila. In fine, dupa un interval ce pare o vesnicie, batranul raspunde:

-Presupun ca va trebui sa crezi, pur si simplu….
-Deci, acceptati ca exista credinta si, de fapt, credinta exista impreuna cu viata, continua studentul.
-Acum, dle, exista raul?

Acum nesigur, profesorul raspunde:
-Sigur ca exista. Il vedem zilnic. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. Aceste manifestari nu sunt nimic altceva decat raul.

La asta, studentul a replicat:

- Raul nu exista, dle, sau cel putin nu exista in sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. E ca si intunericul si frigul, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat raul. Raul este ceea ce se intampla cand din inima omului lipseste dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina.

Profesorul s-a asezat.


PS: Studentul era Albert Einstein.

Albert Einstein a scris o carte intitulata "Dumnezeu vs. stiinta" in 1921.......In acelasi an a primit Premiul Nobel pentru fizica.
Ultima modificare: Luni, 14 Aprilie 2014
Florin Cioca, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 19:45, 24 Aprilie 2014
ce aiureală!
@gicu13

Einstein a spus multe aiureli la viata lui. Probabil de aceea a ramas un anonim:hammer:
din când în când internetul e străbătut de dovezi de netăgăduit ale existenței lui dumnezeu. câte un mare om de știință, de mult oale și ulcele, mai produce câte o chestie, o scrisoare, o discuție/poantă/znoavă de asta ca mai sus, etc. acum vreo doi ani apăruse o scrisoare a lui Einstein, în care acesta recunoștea existența ființei supreme...
dar să revenim la postarea dumneavoastră: mai întâi că e veche. sau mai bine zis infantilă, din moment ce anul acesta face 10 anișori. da, 10 anișori de când a fost atribuită prima dată lui Einstein. dar în realitate aveam de a face cu un furt de identitate, pentru că de fapt e ceva mai bătrâioară, fiind aproape jună (deși tot statutory se cheamă ceea ce s-a făcut cu ea). așadar povestea asta cu morală și tâlc în care Einstein își umilește profesorul demonstrând că argumentul acestuia e fals are 15 ani (boboc în floare, nu alta). doar că atunci când s-a născut (s-ar putea de fapt să fie nu doar majoră, ci babă bătrână în tradiția orală) moș Albert nu era prevăzut în scenariu, discuția purtându-se între un student (creștin) și profesorul său (ateu) de filozofie. discuția e mai lungă decât atât, dar ea a fost scurtată din motive (bănuiesc) de morală, limbajul inițial nefiind tocmai academic (if you know what I mean). dar ceea ce lipsește e de fapt finalul. un final în care cel care e acoperit de rușine (așa zice chestia, nu eu). vi-l redau mai jos (sper ca micuțul chinez cu ochi oblici care a început totul să nu mă dea în judecată pentru drepturi de autor):

The professor replied:" Well, let me rectify your flaw. Let's say a blind person never sees you as an entity, can you say that you never exist. The world can see but can be blinded by their obesession over some sugar-coated misleading propaganda released by some unscrupulous politicans or religious leaders.

The class is in chaos and cheers for the professor in ecstasy.


împotriva a ceea ce cred unii cu tărie, Einstein s-a declarat cu tărie a fi un agnostic. un agnostic în sensul în care nu a negat posibilitatea existenței unei forme superioare, inaccesibilă și imperceptibilă pentru ființa umană în acest moment, negând însă existența unui dumnezeu de felul celui propagat de religie (fie ea creștină, islamică ori de alte feluri).
Einstein a fost un om mare. aici suntem de acord. tocmai de aceea postarea dumneavoastră inițială e o aiureală... MARE!

PS: nu e păcat să vă tot trageți ciocane în cap? nu de alta, da' strică. și la minte și la frumusețe.
Ultima modificare: Marți, 15 Aprilie 2014
gicu13, utilizator
Povestioara e luata de pe net si a fost postata pentru mesajul ei. Desi e atribuita lui Einstein, probabil el a inventat-o si apoi doar a povestit-o, iar ulterior au aparut diverse variante ale povestirii in functie de cei care le relatau. Unii erau atei, altii crestini, iar altii pur si simplu doreau sa faca polemica si sa-si arate talentul in arta conversatiei inutile.
Einstein era evreu, nu crestin, deci nu credea in Isus Christos. Insa morala istorioarei si modul in care se face scurta demonstratie de credinta, nu de umilire, e zguduitoare si are un puternic impact emotional....pentru cei care mai au un dram de credinta.
Nu va obliga nimeni sa credeti in Dumnezeu, dar nu e frumos sa radeti de cei care totusi inca mai cred.
Istorioara e cu talc. Imi pare rau ca nu l-ati inteles.

PS: ciocanelul este pentru cei care prin intreg comportamentul lor vor ramane doar .......niste anonimi.
cu regret, nici dumneavoastră nu l-ați înțeles. da, e vorba de credință în această istorioară (cu care Einstein nu are nimic de a face), dar nu nicidecum vorba de dumnezeu. din păcate această istorioară e folosită de cei care încearcă facă prozeliți, pe principiul până și Einstein credea că...
A knowledge of the existence of something we cannot penetrate, of the manifestations of the profoundest reason and the most radiant beauty - it is this knowledge and this emotion that constitute the truly religious attitude; in this sense, and in this alone, I am a deeply religious man. (Albert Einstein)

faptul că Einstein era evreu nu are nici o legătură cu credința sa (fie în dumnezeu fie în Isus). Einstein a fost evreu doar prin apartenența sa etnică (asupra căreia el nu a avut nimic de spus). în materie religioasă el a fost agnostic. agnostic la rândul meu, eu nu râd de nimeni care crede (e dreptul fiecăruia să creadă în ce vrea) cu excepția celor care fac din religie o cărămidă cu care se tot bat în piept și vă spun că e imoral să îi atribuiți lui Einstein asemenea concepte.

puteți să îmi spuneți ce carte a scris Einstein în 1921 în care dezbate acestă problemă? cu titlu original și editură, vă rog?

Alte discuții în legătură

Satanism handsu handsu Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)
Sfanta lumina din ierusalim CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In Sambata Mare, de Pastele Ortodox apare Sfanta Lumina. A fost cineva acolo ca sa ne relateze ce se intampla? Interesant este faptul ca, numai de Pastele ... (vezi toată discuția)
Despre biblie handsu handsu Bibilia contine interdictii si recomandari , care nu mai pot fi valabile pentru omul zilelor noastre ? (vezi toată discuția)