avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... tatal meu a decedat dar pensia inca vine acasa. cum sa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

tatal meu a decedat dar pensia inca vine acasa. cum sa procedez?

buna ziua,

am nevoie de un raspuns.
acum 4 luni tatal meu a decedat. a lucrat la ministerul de interne in provincie, dar s-a stins in Bucuresti, deci certificatul de nastere s-a eliberat la Bucuresti. Dupa deces, mama mea a mers la comisariat in judetul nostru sa ridice ajutorul de inmormantare. L-a ridicat. Cu toate astea, de atunci, pensia continua sa intre pe card si sa vina acasa cuponul de pensie. Noi am scos banii si i-am pastrat. Eu n-am vrut sa anunt dar mama este corectitudinea intruchipata si vrea sa anunte cumva pe cineva. Intrebarea mea este: ne pot obliga sa dam banii inapoi? exista vreo lege care sa prevada ca familia trebuie sa anunte decesul? Mentionez ca mama este imputernicit cu drepturi depline asupra contului.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Iael , utilizator 14:52, 15 Februarie 2011
Inteleg ca tatal dvs a decedat in urma cu 4 luni (deci in anul 2010) si ca ati luat ajutorul de inmormantare (in valoare de 1800 lei) de la comisariat.
Conform art. 128 din Legea 19/2000 (abrogata la 01.01.2011) ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda la cerere pe baza certificatului de deces.
Prin urmare, ar fi trebuit sa mergeti la casa de pensii de care apartinea tatal dvs cu certificatul de deces pentru ridicarea ajutorului de deces, in valoare de 1836 lei pentru anul 2010.
S-ar putea ca fiind fost politist sa fi avut parte de alt ajutor de inmormantare dat de catre ministerul de interne, in baza altor legi, de exemplu Legea 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor.
Din pacate, ambele legi (19 si 179) au fost abrogate si inlocuite de la 01 ianuarie 2011 de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Indiferent de legea aplicabila, pensia incasata fara drept se returneaza in termenul de prescriptie de 3 ani.
Verificati daca nu va incadrati dvs sau mama dvs in situatia de a primi pensie de urmas, respectiv pensie de sot supravietuitor.
Mult succes !
DA,sigur ca exista reglementare legala din acest punct de vedere.
Aveti obligatia de a instiinta in SCRIS casa judeteana de pensii,
anexand totodata o copie a certificatului de deces.Faptul ca intre
comisariat si casa judeteana de pensii nu exista o comunicare nor-
mala nu va absolva de aceasta obligatie.Nu poate fi vorba de o ALTA
PENSIE daca mama dvs sau chiar dvs nu ati depus actele doveditoare din care sa rezulte faptul ca indepliniti conditiile pen-
tru a primi pensie de urmas.
Atentie,banii incasati necuvenit trebuie restituiti,basca eventua-
lele penalizari!
Cf. Legii 164/2001privind pensiile militare:
Art. 58. - (1) Plata pensiei inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care:
a) beneficiarul a decedat;
Ei trebuiau sa o inceteze, dar nu au facut-o. Notificati-i in scris. Banii trebuie returnati, deoarece nu sunt incasati legal- imbogatire fara justa cauza.

Daca pensia a a sosit in luna in care a murit titularul, nu e nici o problema. Problemele apar din momentul in care este incasata de alte persoane incepand cu luna urmatoare decesului titularului. Aceste probleme pot fi numai de ordin administrativ, prin imputarea pensiei incasate necuvenit, dar de cele mai multe ori pot fi si de natura penala. Mare atentie!
Te sfatuiesc sa mergi la Casa Judeteana de Pensii de unde este emis cuponul de pensie!
Orice lege este insotita de ,,Normele metodologice pentru aplicarea legii..."asa ca numai la Casa de Pensii poti afla TOATE detaliile care te intereseaza!
ATENTIE!
Insusirea de venituri necuvenite este de domeniul penal si poate ajunge pana la privarea de libertate,sau amenzi foarte mari!
Fii CORECTA,asa cum sustii ca este familia ta!

Alte discuții în legătură

Ajutorul de deces ContSters167230 ContSters167230 buna ziua! tatal meu a decedat in iulie 2010 si nu era pensionar.el locuia cu bunica mea, pensionara de c.a.p.si cu pensie de veteran de razboi. ea a primit de ... (vezi toată discuția)
Pensie btmariuss btmariuss as dori sa-mi spuneti cum pot proceda in urmatoarea speta. unei cunostiinte i s-a taiat pensia de boala de gradul 2 la inceputul anului. a fost chemata la ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sally_daisy sally_daisy Buna ziua, Exista un termen limita pana la care sotul pensionar supravietuitor poate opta pentru pensia de urmas, in cazul in care aceasta este mai mare ... (vezi toată discuția)