avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Indemnizaþia pentru creºterea copilului, declaratã ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Indemnizaþia pentru creºterea copilului, declaratã ilegalã

Ce parere aveti despre urmatoarea stire: "Judecătorii au acordat daune morale unei mame nevoite să muncească în concediul postnatal din cauza sumei prea mici pentru creşterea copilului.
Sistemul actual de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu este unul echitabil. Mai mult, legea care reglementează acordarea unei sume fixe pentru creşterea copilului până la doi ani indiferent de salariul mamei a fost declarată discriminatorie. O decizie a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării a dus la crearea unui precedent judiciar, care arată încă o dată incoerenţa unor legi.
Astfel, Cristina ­Ilina, ju­decător la Tribunalul Bu­cureşti, a câştigat în instanţă despăgubiri morale de 10.000 de lei, ca urmare a faptului că a fost nevoită să lucreze în perioada concediului postnatal, din cauza indemnizaţiei unice pentru creşterea copilului de numai 600 de lei - indiferent de salariul mamei şi indiferent de contribuţia acesteia la sistemul de asigurări sociale


Daca vor fi mai multe mame care urmeaza calea asta sunt oare sanse sa se schimbe legea actuala X-( ?

Astept pareri.

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:54, 4 Aprilie 2008
In primul rand stirea e redata prost. CNCD, care nu e instanta de judecata, nu are cum sa creeze precedent judiciar. Apoi, cuantumul indemnizatiei nu a fost declarat ilegal, ci disproportionat fata de contributiile platite anterior de solicitant.

Pe fond, solutia e bine venita si sper sa provoace schimbarea conceptiei actuale despre indemnizatia de crestere a copilului.
Precedentul judiciar nu este izvor de drept ...... exact ca si hotararile in ceea ce priveste returnarea taxei de prima inmatriculare .........
Schimbarea ar fi sa se acorde indemnizatia de crestere a copilului in functie de contributiile la sistemul de asigurari sociale al beneficiarului.
uite ce citesc tot aici la stiri:
1 Aprilie 2008
Avocatnet.ro
Doua instante judecatoresti au decis ca indemnizatia pentru cresterea copilului este discriminatorie si insuficienta, dupa ce o mama, judecator de profesie, a intentat proces statului fiindca a fost nevoita sa munceasca in concediul postnatal ca sa se intretina, informeaza Realitatea TV.
Atat Judecatoria sectorului 5 cat si Tribunalul Bucuresti, unde s-a judecat recursul, au hotarat ca indemnizatia de 600 de RON pe luna este discriminatorie.

Deci este mai mult decat o decizie a CNCD?
Judecatorii au luat in calcul decizia CNCD, din august 2007, prin care Consiliul considera ca prevederile cuprinse in Ordonanta de Urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata prin Legea 7/2007, sub aspectul modalitatii de tratament a magistratilor, sunt discriminatorii.
Nu este exclus posibilitatea ca România să fie din nou condamnată la CEDO pentru discriminare.
O decizie a Curţii pentru Drepturile Omului a stabilit că "dreptul de a nu fi discriminat este încălcat atunci când statele omit să trateze diferit persoane aflate în situaţii diferite, necompatibile".


grace_r a scris:
Deci este mai mult decat o decizie a CNCD?

Cred ca asta era evident si din primul mesaj:"Judecătorii au acordat daune morale unei mame nevoite să muncească în concediul postnatal din cauza sumei prea mici pentru creşterea copilului."

Alte discuții în legătură

Pentru anonim (cel care afirma de 42 de zile): concediu crestere copil... CarmenSamson CarmenSamson Scrie in lege de cele 42 de zile ? Nu cred, e discriminator pentru celelalte mame. Eu am platit concediu pentru cresterea copilului 7.829.350 lei si celorlalte ... (vezi toată discuția)
Postnatal Mihaela2903 Mihaela2903 Buna seara, as dori sa știu ce se poate face în cazul în care am 2 copii unul are vârstă de 1an și 8 luni terminarea indemnizației este pe 10 ianuarie ... (vezi toată discuția)
Concediul de crestere a copilului acor acor conform noii legislatii in vigoare tatal poate intra in concediul de crestere a copilului beneficiind de 85% din veniturile nete? trebuie sa nasc curand si eu ... (vezi toată discuția)