As dori sa stiu daca mai sunt alte prevederi aplicabile salariatilor publici cu statut special in materia orelor lucrate in zilele de sambata si duminica. Mai exact, sunt salariati care lucreaza periodic in zilele de sambata sau duminica, cate 8 ore. Din codul muncii si contractul colectiv la nivel national am dedus ca pentru acestea se acorda atat salariu cat si ore libere egale ca numar cu cele lucrate. Totusi, sunt unii care sustin ca pentru aceste ore suplimentare se acorda numai ore libere - unii zic ca pentru 8 ore lucrate se acorda 8 ore libere, altii spun ca pt 8 ore lucrate sambata ar trebui sa primeasca 16 ore libere.
In Codul muncii se spune:
Art. 119. - (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere PLATITE în următoarele 30 de
zile după efectuarea acesteia.
(2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste
programul normal de lucru.
Adica iau liber si iau si salariu in ziua libera, deci ar fi ca sunt platit de doua ori.
Am si eu cateva nelamuriri. Lucrez la o firma Sa, unde normal am semnat contract pe 8 ore de munca. Contract individual de munca: mi se cere sa stau suplimentar pt ca este inchiderea, dar orele nusunt platite. In plus ca nici condica nu o semnam, condica care justifica orele lucrate. Prezenta la locul de munca. Din cate stiu, nu este legal sa lucrezi mai mult de 48 de ore pe saptamana, inclusiv cu orele suplimentare. Mie nu imi convine sa stau cate 4 ore in plus, neplatite.Si in plus, chiar daca ar fi,e prea obositor. Sambata se plateste cu prima. Este legala aceasta prima? Nu au explicat cum calculeaza aceasta prima. Ce pot sa fac eu in aceste cazuri, daca mi se cere sa raman peste 2 ore in plus pe zi? Sambata, daca nu vreau sa ma duc la serviciu..Am impresia ca se abuzeaza f.mult. Si toti angajatii sunt asa..Am dreptul sa refuz (sa nu stau maimult de48 de ore saptamanal)..? Care ar fi repercursiunile angajatorului fata de mine?
Tot ce spuneti dvs. in mesaj este legal. Angajatorul face un abuz si pentru asta puteti sesiza ITM pentru a face un control la firma. Dar credeti ca veti avea sprijinul celorlalti salariati cand vor fi intrebati de organele de control? Chiar daca vi se va da dreptate, in urma controlului, consecinta ar fi ca angajatorul va poate cauta "nod in papura" si, cu prima ocazie, sa va concedieze.
Daca sunteti nemultumit ar trebui sa va cautati un alt loc de munca.
cum justifica el cate ore aml ucrat, daca condica nu se semneaza? si din cate stiu, el nu poate concedia un angajat, doar pentru faptul ca nu poate sa stea ore suplimentare neplatite. Peste media de 48 per saptamana..
legal in ce sens? Sa iti solicite sa stai 4 ore pe zi, in afara programului de lucru? ore neplatite? Si in plus ca 48 de ore sunt permise legal pe saptamana? nu se poate ajunge lao intelegere cumva cu angajatorul ? daca solicita atatea ore in plus, sa compenseze? Intelegere locala, ma refer. Pentru ca firma unde lucrez, este o companie nationala de prestigiu..Si in legatura cu condica de serviciu? Normal, trebuie semnata,nu?
Salarizare
ncris78
Pnetru o persoana angajata cu contract de munca, cu 8 ore/ zi, dar care lucreaza de luni pana vineri doar 7 ore, dar mai lucreaza sambata 7 ore, cum se ... (vezi toată discuția)