avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Balcon la garsoniera considerat spatiu comun
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Balcon la garsoniera considerat spatiu comun

Buna ziua,

Presedintele asociatiei de propietari (asociatie de peste 200 de proprietari, pe mai multe scari) este o persoana de rea credinta si are ceva personal cu mine si nu numai. De aici si problema:

Gasoniera in care locuiesc are un balcon de aprox 10m, care nu este inclus in actul de proprietate. Blocul este construit din 1965 (aprox) . Gasoniera are cadastru, intabulare etc, cu usa catre aceasta terasa. Nu are nimeni acces la balcon nici din stanga nici din dreapta, decat daca sare de pe acoperisul blocului. Presedintele asociatiei imi pretinde acum (dupa 46 ani in care nu s-a pus vreodata problema aceasta) o chirie pt acest spatiu comun, amenintand ca imi blocheaza accesul pe balcon altfel (imi zideste usa? ) si o sa pot sa intru pe balcon sarind de acoperis, la fel cum teoretic ar avea acces toti ceilalti proprietari. Mi-a facut o adresa, si are 2 hotarari in 2 sedinte ale comitetului (5 oameni pe care nu-i cunosc, insa dansa ii stie foarte bine).
Intr-o lume normala, nu s-ar pune problema de asa ceva. Nu sunt singurul in aceasta situatie, existand si alte garsoniere cu acces pe aceste "spatii comune".

Fiind o asociatie pe n scari, peste 200 de proprietari, este aproape imposibil sa iei acordul proprietarilor (majoritatea au apartamente inchiriate, nu locuiesc la adresa, unele stau nelocuite). Existand un conflict cu presedintele asociatiei - aproape exclus vreo intelegere din partea acestuia. Toate deciziile se iau intre aprox 20-30 de proprietari , inclusicv la adunarile generale, restul nefiind prezenti si neinteresandu-i ce se intampla (eventual semneaza o imputernicire ca sa scape de gura unor vecini)

1.Este o situatie foarte neplacuta si dori sa stiu in ce masura, daca exista acest spatiu comun , la care, prin natura constructiei, eu sunt singurul proprietar care are acces, pot sa-l folosesc. Tin sa precizez ca baconul este renovat, eu i-am facut izolatia, a fost o problema cu vecinul de jos in urma cu cativa ani cand au existat niste infiltratii de pe terasa - eu i-am platit reparatia.
2. In cazul in care trebuie acord obligatoriu - este suficient acordul majoritatii propritarilor de pe scara mea?
3.Fiind garsoniere pe vremuri repartizate de catre primarie, de unde reiese ca este spatiu comun si este vreo posibilitate ca primaria sa ma ajute cu ceva?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
malds4, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:52, 12 Ianuarie 2011
Si la mine in bloc (bloc nou)au ramas niste spatii la unirea blocurilor in triunghi.
Constructorul a prelungit balconul si le-a dat acest spatiu proprietarilor care erau vecin cu spatiu.
Nu figureaza in schita nici unui apartament.
La mansarda face parte din spatiul ultimei camere.
Cum pot eu sa le iau bani oamenilor cind el nu figureaza in acte?
Mai mult la mansarda fiind inclus in camera este si incalzit si are in plus un calorier.Normal ar fi sa il bag la plata ca s-a marit spatiu dar cum in baza carei legi sa ii bag un spatiu nemasurat de nimeni.
Mie imi e usor sa calculez aria unui triunghi dar daca daca da asociatia in judecata cum justific.

Mai am si 2 apartamente unul sub altul cu balconul lipsa din schita dar aici nici nu ma stresez ca nu am de ce.
In cazul doamnei dupa parerea mea poate refuza plata chiriei si oricum tot al doamnei va fi.
Nu e vina doamnei ca nu a fost cuprins in schita.Si chiar daca ar fi in schita ca balcon nu intra la cota indiviza asa ca nu trebuie sa platesca nimic.
De zidit nici nu se pune problema.
Ultima modificare: Marți, 11 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
@w_v_w_v
Faceti confuzie intre chiria pe folosinta unui spatiu si redimensionarea cotei-parti....Despre ce "Nu figureaza in schita nici unui apartament" vorbiti aici? Pai daca nu e in schita apartamentului inseamna ca nu e in proprietatea omului respectiv si deci este in proprietatea comuna.
Orice spatiu dintr-un condominiu, care spatiu nu este proprietate individuala trecuta in actul de proprietate al unui proprietar, este proprietate comuna.

Asociatia de proprietari administreaza aceasta proprietate comuna. Este scopul ei principal pentru care exista.

In ce act de proprietate va inchipuiti ca este trecut acest spatiu de terasa caruia utilizatorul ii spune balcon?

Chiria se ia pentru folosinta unui spatiu din proprietatea comuna, adica din proprietatea tuturor proprietarilor de catre asociatia de proprietari si se varsa in fondul de reparatii al asociatiei.
Doamna @elga nu cred ca fac confuzie.

Sunt 40 apartamente si cum am spus au existat greseli de proiectare sau s-a nu s-a respectat proiectul.
Sunt 2 apartamente fara apartament pe schita individuala a apartamentului respectiv.
Inca 2 au langa balcon suprafata ramasa pe care ca si doamna care a deschis discutia nu il pot folosi decat ei.
Practic este o camera in triunghi cu baza in balcon si fara perete la baza care s-a format prin alaturarea blocurilor si care se acceseaza doar datorita constructorului care a prelungit balconul.
Cum sa le cer chirie pentru asa ceva?? sa plateasca ei ca nu figureaza pe schita ca a uitat doamna inginera care se semneaza pe ele?
Poate cumparam eu apartamentul respectivsinu mi-ar fi convenit sa imi ceara chirie.
Unul din ei cum am mai spus www.avocatnet.ro/content/for...
si-a facut camera si a tras si un calorifer si singur si-a marit suprafara incalzita si cota indiviza.

Asa ca si in cazul doamnei care a deschis subiectul mai corect ar fi decat sa ii ceara chiriem,sa i-l treaca la calcul la cota indiviza ca oricum doar dansa il poate folosi si nu cred ca doamna s-ar fi suparat.
Dar poate ne spune dansa daca mai urmareste discutia.

Multumesc,
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
@w_v_w_v
Cazul lui @malds4 nu se compara deloc, dar deloc cu blocul dv. Pe vremea cand s-au construit acele blocuri constructorul nu lasa nimic la intamplare, ICRAL-ul care prelua blocurile stia ce preia, inclusiv cartile tehnice ale acestor cladiri, iar de vandut de asemenea stia ce vinde proprietarului, a vandut exact ce figura in PV de predare-primire in chirie chiriasului initial.

Deci acest apartament (garsoniera) nu a avut un balcon al lui niciodata, de la constructie pana la vanzare. Pe vremea cand a fost proiectat blocul nici nu se visa la improprietariri, iar acele balcoane-terasa erau lasate la indemana utilizarii lor de catre ocupantii acelor spatii locuibile de la nivelul terasei blocului.

Deci acel spatiu este in proprietatea comuna, daca nu este inclus intr-un act de proprietate, acel spatiu se poate lasa in folosinta proprietarului in fata caruia se afla fie gratuit, intelegandu-i-se situatia, fie percepandu-i-se o chirie, daca asa au hotarat in comitetul executiv.
Primaria nu mai are niciun amestec in aceasta poveste intrucat o data cu vanzarea apartamentelor s-a vandut si ceea ce avea sa devina proprietatea comuna.


Dar sa stiti @w_v_w_v ca la orice condominiu ceea ce nu este in proprietate individuala inscris in actul de proprietate explicit si masurabil, aceea este in proprietate comuna, indiferent ca s-a uitat sau nu constructia unor elemente sau introducerea lor in spatiul de proprietate individuala.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept de utilizare boxa la bloc xcpaula xcpaula buna ziua. urmeaza sa cumpar o garsoniera la parter, fara balcon. blocul dispune de boxe la subsol, dar proprietarul nu are boxa in folosinta. vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Terasa blocului kikke kikke Buna ziua,am o intrebare legata de terasa bl.in care locuiesc.Ap. este la et.11 intr-un bl.cu 11 et.si am iesire in terasa din dormitor si din sufragerie.Nu ... (vezi toată discuția)
Reparare terasa privata a unui penthouse, la ultimul etaj, in bloc nou construit. monicalannert monicalannert Buna ziua! As dori sa ma ajutati in legatura cu o problema care a devenit foarte neplacuta. Locuim intr-un bloc nou construit (2009) care la ultimul etaj ... (vezi toată discuția)