avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata salariului pe card - obligatorie sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata salariului pe card - obligatorie sau nu?

Sunt angajat in domeniul privat si as dori sa stiu daca pot fi obligat sa primesc salariul prin virament bancar sau nu.
Mentionez ca pana in prezent am primit banii cash.
La ultimul salariu mi s-a pus in vedere faptul ca trebuie sa completez o cerere de emitere card bancar la o anumita banca cu care angajatorul are contract, pentru a mi se vira salariul acolo. Cerere pe care nu am completat-o si mi s-a spus ca daca nu accept plata prin card, se considera abatere disciplinara, cum ca plata salariului la o banca agreata de angajator ar fi stipulata in CCM. Deocamdata eu nu am gasit acel paragraf, dar il mai caut.
Pana atunci, imi poate da si mie cineva un raspuns la a mea intrebare?
Plata salariului se poate efectua prin virament într-un cont bancar, în cazul în care această modalitate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil.
Prin urmare, potrivit acestui text de lege - art.161 alin.2 C.mun. - nu este obligatorie plata prin virament.
~ Conținut șters la cerere ~
Angajatorul va poate “obliga” sa primiti banii intr-un cont bancar.
Nu poate sa va oblige insa sa folositi serviciile unei anumite societati bancare.
D-voastra aveti dreptul sa va alegeti banca.
kappauser a scris:

Angajatorul va poate “obliga” sa primiti banii intr-un cont bancar.
Nu poate sa va oblige insa sa folositi serviciile unei anumite societati bancare.
D-voastra aveti dreptul sa va alegeti banca.

As vrea sa demontez cat mai mult posibil din argumentele pe care angajatorii le aduc cand solicita angajatilor lor trecerea la alta banca, de regula "agreeata" de angajator.
Pe mine personal ma multumeste raspunsul primit de la kappauser, consider normal sa imi pot alege banca cu care sa lucrez, la fel cum si agentii economici sunt liberi sa faca acelasi lucru. Dar pentru a demonta "povestile" angajatorilor am nevoie de mai mult decat atat, si anume de raspunsuri "oficiale" ale consultantilor din domeniu, si asta fara sa aduc vreo ofensa celor care deja au raspuns mai inainte.

Argumentul 1: "Contabilitatea, care lucreaza cu niste soft-uri (NASA?), doamne, nu stiti voi, e complicat, cresc costurile sa plateasca salariul la alta banca => e musai sa iti faci cont la noua banca"
Argumentul 2: "E politica firmei sau a grupului (in cazul in care e o multinationala)"
Argumentul 3: "Aaaaaa, pai dureaza pana se transfera banii la alta banca"
Argumentul 4: "E asa un capat de tara sa iti faci card la banca ASTA? Mai ales ca nu te costa nimic, vine cineva de la banca aici la sediu, cu formularele, le completezi si gata" - cu alte cuvinte "ete nah, te-ai trezit tu mai cu mot acuma" => esti luat la ochi garantat in purul spirit romanesc :))

Or mai fi si alte gaselnite cu care te vor "convinge" sa faci ca ei. Daca partea cu plata salariilor cash o pot intelege ca e complicata cand ai un numar mare de angajati, ceea ce nu pot accepta nici in ruptul capului e scenariul in care angajatorul "se supara si isi ia jucariile" si se muta cu conturile la o alta banca ca "e politica grupului" (asta chiar s-a intamplat, mutat conturile de la BRD la ING) iar in urma acestei miscari angajatii e musai sa aiba si ei conturi la ING...nah ca m-am ferit sa dau exemple concrete si mi-a scapat pana la urma :)
Nu sunt in situatia sa ma mut la alta banca, pe mine ma enerveaza ca altii sunt fortati s-o faca in perioada urmatoare. E vorba de principiu.

In concluzie, in ce conditii ar putea fi posibil sa nu ai alta varianta decat sa accepti sa iti deschizi un cont la banca pe care o agreeaza angajatorul?

Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 18 Ianuarie 2011
sherpishoru, utilizator
kappauser a scris:

Angajatorul va poate “obliga” sa primiti banii intr-un cont bancar.
Nu poate sa va oblige insa sa folositi serviciile unei anumite societati bancare.
D-voastra aveti dreptul sa va alegeti banca.


Care este prevederea legala care obliga la asa ceva?

Alte discuții în legătură

Salariul pe card SDENYS23 SDENYS23 Buna seara. Am si eu o intrebare. Angatorul la care lucrez ma obliga sa imi deschid cont la banca ptr. a imi plati salariul. Sunt obligat sa imi deschid cont? ... (vezi toată discuția)
Plata salariului pe card este optionala sau obligatorie ? ContSters143925 ContSters143925 Buna ziua, Va rog pe toti membrii acestui forum, cei care aveti informatii sigure, legale sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema: - lucrez in ... (vezi toată discuția)
Contul pentru incasarea salariului amariusflorin amariusflorin Buna ziua. Te poate obliga angajatorul sa deschizi cont la o banca anume, pentru incasarea salariului, sau angajatul poate deschide cont la banca preferata ... (vezi toată discuția)