avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata salariului pe card este optionala sau ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata salariului pe card este optionala sau obligatorie ?

Buna ziua,

Va rog pe toti membrii acestui forum, cei care aveti informatii sigure, legale sa ma lamuriti si pe mine in urmatoarea problema:
- lucrez in comert , la o firma privata si am avut neplacuta surpriza ca abia dupa ce am semnat contractul individual de munca sa aflu ca imi voi primi dreptul salarial pe card (din comoditatea angajatorului desigur, acesta avand casierie si putand sa plateasca salariul si cash);
- mentionez ca plata salariului prin virament bancar este precizata numai in contractul colectiv de munca ("Plata salariilor se face lunar, in data de ... ale lunii, prin virament in contul bancar al salariatului deschis la banca cu care angajatorul a incheiat o conventie de colaborare pentru plata salariilor prin conturi de card. In anumite situatii, angajatorul poate plati salariului si numerar.").
Este legal ca angajatorul sa refuze sa-mi plateasca salariul cash? Ce pot sa fac sa-mi obtin salariul cash?

Va multumesc anticipat tuturor pentru raspunsuri.

Mihaela F.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:37, 8 Iulie 2011
Categoric, optionala !
Decat sa discutati cu angajatorul aceasta posibilitate ... desigur in cazul in care accepta, va trebui sa faca exceptie de la prevederile c.c.m.
Stimata doamna,

va multumesc foarte mult pentru promtitudinea dumneavoastra cu care mi-ati raspuns. Din pacate eu am nevoie de mult mai multe detalii (de preferinta legi), deoarece angajatorul nu vrea sa-mi plateasca salariul cash, invocand diferite "motive" legale , inclusiv contractul colectiv de munca ... . Am nevoie de contraargumente solide ...
Argumente legale nu prea exista ... Codul muncii prevede posibilitatea si nu obligativitatea ca plata salariului sa se poate efectua prin virament intr-un cont bancar - art.166 alin.2 C.mun.

CCM este obligatoriu sa se respecte de catre angajator , dar si de catre salariati .
Art. 133 alin.1 lit.a din Legea nr.62/2011 prevede ca, clauzele contractelor colective de munca produc efecte pentru toti angajatii din unitate, in cazul contractelor colective de munca incheiate la acest nivel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carduri salariu obligatorii, legalitate impunere de catre angajator moisacul moisacul Este obligatoriu ca societatea angajatoare sa ma oblige sa-mi fac card de salariu la o banca comerciala, altfel nu vor sa-mi de banii pe salariu cash. Care ... (vezi toată discuția)
Obligatie angajat la plata in cont brd Srb Srb Angajatorul poate obliga un angajat care are deja card de salarii/plati la ING sa primeasca salariul pe un alt card gen BRD? Va multumesc (vezi toată discuția)
Plata salariului in numerar,fara a fi obligat sa am cont la banca emiliocoresi emiliocoresi Buna ziua, Am rugaminte al advs. sa-mi spuneti dac apot primi salariu in numerar(in mana) fara a avea un cont deschis la o banca. Daca da,care este ... (vezi toată discuția)