avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie gemeni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie gemeni

Buna seara! In luna februarie voi deveni mamica a doi gemeni si am o vechime in munca de 16 ani. Rugamintea mea este sa-mi spuneti, daca se poate, ce prevede cadrul legislativ in ceea ce priveste indemnizatia acordata: o indemnizatie si doua alocatii sau doua indemnizatii si doua alocatii si ce demers trebuie facut si unde.
Multumesc anticipat pentru raspunsul dvs!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:05, 5 Noiembrie 2011
Felicitari pentru copiii!Si eu sunt mamica a doi baieti gemeni de 3 ani.Sigur 2 alocatii o sa primiti.Nu am studiat inca noua lege dar promit sa revin.
1. OUG111/2010 spune:
Art. 5
(1) Cuantumul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2)—(4) se majoreaza cu 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
(2) Pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, cuantumul alocatiei de stat prevazut de Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, republicata, se stabileste la 200 lei.

2. Asadar veti primi o indemnizatie asa cum iese din calcul (dar nu mai putin de 600 lei) si pentru al doilea copli inca 600 lei lunar.
3. Alocatia de 200 lei o veti primi pentru fiecare copil.
4. Mergeti la Primaria de care apartineti si luati lista cu actele necesare si formularul de adeverinta cu veniturile pe cele 12 luni premergatoare nasterii.
1 Buna ziua. am nascut la 01 iunie 2 fetite si am depus doc pt indemnizatie in 04 August cand mi s-a spus ca voi primi banii incepand cu luna OCT.

- va rog sa-mi spuneti daca plata in aceasta situatie se va face retroactiv pt lunile AUG/ SEPT.


2. in cazul alocatiilor de cate 200 lei mi s-a spus ca nu se acorda rettroactiv pt luna iunie desi, repet, copii s-au nascut pe data de 1 iunie si cererea a fost depusa pe 2 iunie

- este posibil astfel ?


multumesc.
1. Veti primi banii si pentru lunile din urma, de la data cu care vi s-a aprobat indemnizatia pentru CCC.

2. Legea nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii (republicata in 2009) spune:
Art.6
...
(4) Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.
(5) In cazul in care cererea este inregistrata ulterior lunii in care s-a nascut copilul, plata alocatiei de stat pentru copii se poate face si pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
(6) Dreptul la alocatia de stat pentru copii inceteaza incepand cu luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiile de acordare.
...
3. Asadar alocatia de stat pentru copii se acorda incepand cu luna iulie si va inceta tot cu luna iulie.
multumesc pentru lamuriri.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mamica de gemeni deninick23 deninick23 Avem un baietel de 1 an si 5 luni si sotia mea este in concediu de maternitate pentru el pana la 2 ani. Intre timp, acum 2 saptamani a nascut 2 baietei ... (vezi toată discuția)
Sarcina gemelara cris1agi cris1agi Buna ziua, Ma numesc Cristina si voi fi mama de gemeni. Am o nelamurire cu valoarea indemnizatiei pentru concediul maternal. Avand 2 copii, voi primi suma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere gemeni 2013 + stimulent insertie pentru reintoarcere mai devreme de 1 an sacha2013 sacha2013 Buna ziua, In 2013 urmeaza sa nasc gemeni. Voi opta pentru varianta de concediu de crestere de 1 an si am 2 intrebari adresate celor ce considera ca ma pot ... (vezi toată discuția)