avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie mamica de gemeni
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie mamica de gemeni

Avem un baietel de 1 an si 5 luni si sotia mea este in concediu de maternitate pentru el pana la 2 ani.
Intre timp, acum 2 saptamani a nascut 2 baietei gemeni. Intrebarea noastra este daca putem intrerupe primirea indemnizatiei de mamica pentru baietelul cel mare in favoarea indemnizatiei de mamica pentru gemeni. O alta intrebare este daca pentru gemeni vom primi cuantumul a 2 indemnizatii de mamica sau care este legea in vigoare referitor la acest caz.

Primaria de care apartinem ne-a informat ca trebuie sa depunem dosarul pentru gemeni in momentul in care baiatul cel mare implineste 2 ani, dar nici ei nu sunt siguri pentru ca nu au mai avut asa caz.
Ce ne sfatuiti?
Va multumim.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:55, 27 Septembrie 2012
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 5
Nivelul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.


Art. 9
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).

(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) Situatia copilului nascut mort sau situatia in care acesta moare in perioada corespunzatoare concediului de maternitate nu se are in vedere la stabilirea primelor 3 nasteri pentru care se acorda drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta .

(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).

(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie la nivelul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.

(6) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.

2. Indicatorul social de referinta (ISR), in vigoare = 500 lei.

3. Din cele de mai sus reiese ca:
- dupa ce se termina CCC1 mama va intra direct in CCC2;
- deoarece primul copil este nascut in 2011, pe perioada de la nasterea celor doi gemeni si pana va intra in CCC2 va primi cate 600 lei pe luna pentru fiecare din cei doi gemeni, adica va primi indemnizatia pentru CCC1 plus 1200 lei;
- cand va intra in CCC2 va primi aceeasi indemnizatie ca la CCC1 plus 600 lei pentru al doilea copil din gemeni.

4. Mergeti la Primarie cu actele de nastere a gemenilor sa va intocmeasca documentele pentru cei 600 lei x 2 = 1200 lei, pana implineste primul copil 2 ani si apoi mergeti sa faceti cerere pentru CCC2.

5. Mama sa faca o cerere catre angajator pentru prelungirea suspendarii contractului individual de munca pana gemenii vor implini 1 an sau 2 ani (in functie de ce varianta alege).
Multumim pentru raspuns. Nadajduiesc sa fie asa cum spuneti; noi am depus deja dosarul pentru gemeni si nu ne-a zis nimic de 600 lei.

OUG111/2010 la articolul 5 zice asa:

Cuantumul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2)—(4) se majoreaza cu 600 lei pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti,
incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.


Din ce vad eu aici este vorba de o majorare cu 600 lei a indemnizatiei de mamica si nu a alocatiei de copil. Iar cei de la primarie mi-au spus ca nu pot primi indemnizatia pentru gemeni cata vreme primesc indemnizatia la primul copil.

Va vom tine la curent cu ce mai zic cei de la primarie, sper sa nu fie probleme.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Septembrie 2012
deninick23, utilizator
1. Daca nu aveti incredere in textul de lege eu nu am cum sa va conving altfel.

2. Art.5 din OUG 111/2010 prezentat de dvs. nu mai este actual, el a fost modificat de OUG 124/2011.

3. - In OUG 111/2010 este vorba de indemnizatia pentru CCC.
- Alocatia de stat pentru copii este prevazuta in Legea 61/1993, republicata in 2009.
- Veti primi alocatie de stat pentru toti copii, in sum a de 200 lei lunar pana la varsta de 2 ani a copiilor.

4. - Pana se termina CCC1 nu veti primi o majorare a indemnizatiei pentru CCC1 cu 600 lei pentru fiecare din cei doi gemeni pana ce primul copil implineste 2 ani.
- V-am spus toate acestea si in mesajul precedent si v-am aratat si baza legala.
- Daca cei de la Primarie nu cunosc prevederile legale le aratati textele de lege si daca nici asa nu se conving puteti sa va adresati Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copii BRIA79 BRIA79 Buna,ma numesc Mihaela am34ani.Sunt in concediu crestere copil pana pe3martie anul viitor,dar urmeaza sa nasc2 gemeni peste aproximativ2 luni.As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei pentru gemeni elabina elabina Va rog sa imi spuneti si mie cat va fi indemnizatia ptr cresterea a 2 gemeni? (vezi toată discuția)
Indemnizatie cresterea copilului aura angelica aura angelica buna seara, sunt o viitoare mamica de gemeni si as vrea sa stiu daca voi primi indemnizatie pentru cei doi copii sau doar pentru unul? cunosc cazul in ... (vezi toată discuția)