avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cedare firma cu datorii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cedare firma cu datorii

Firma sc W srl.
Are datorii ---2000(salarii) la stat
---15.000 tva la stat
---30.000 datorie la alte srl
Firma are 2 asociati,dintre care unul este si administrator.
Este legal sa mai introducem un asociat in firma ,dupa care sa ii cedam partile noastre sociale,iar firma sa se mute in alt judet?
Daca da,ce se intampla cu datoriile?Care va mai fi raspunderea vechiului administrator?Mentionez ca firma nu are bunuri si nici administratorul!!!
Va multumesc anticipat pt raspuns!!!
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 10:18, 11 Ianuarie 2011
ATENTIE: daca in contractul de cesiune nu se face vorbire despre aceste datorii, si nu reiese de nicaieri (macar din acel p/v de predare/primire a actelor societatii) eu cred ca sunt intrunite elementele constitutive ale inf. prev.si ped.de art.215 cp.

Pentru care datorii ale firmei raspunde in continuare asociatul-administrator cedent?

a) Instrumentele de plata emise de societate si avalizate in nume personal ii vor putea fi opuse ca titluri executorii in temeiul carora creditorii ii vor putea executa silit averea personala mobiliara si imobiliara, conform dispozitiilor privind avalul din Legea 58/1934 si Legea 59/1934.

Astfel, atunci cand acceptati file CEC si Bilete la ordin ca garantie sau ca plata pentru marfa livrata sau serviciile prestate, intelept este sa solicitati avalizarea in nume propriu de catre administrator/asociat.

In acest fel, in caz de cesiune a partilor sociale ale firmei catre un ilustru si insolvabil necunoscut, in caz de faliment fara bunuri, va ramane un obligat impotriva caruia sa va indreptati.

b) Imprumuturile bancare contractate de societati sunt, in marea majoritate a cazurilor, garantate de asociatii-administratori in nume personal, prin avalizarea unui bilet la ordin garantie sau prin emiterea de fidejusiuni in conditiile art. 1652 si urm. Cod Civil. De obicei, fidejusiunile au inserate clauze de renuntare la beneficiul de diviziune si discutiune.

Fie in temeiul avalului, fie in temeiul contractului de fidejusiune, banca se va indrepta impotriva fostilor asociati-administratori care si-au cesionat partile sociale.
Va multumesc pt raspuns!!!
In contractul de cesiune se specifica ca se preia cu activ si pasiv.

Si atasez ceea ce scrie in procesul verbal de predare primire:
'' Având in vedere Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor, Nr. 2/ 31.08.2010, privind retragerea asociatilor............................., prin transmiterea partilor sociale, s-a procedat la predarea de catre dl......................, in calitate de asociat cedent, respectiv primirea de catre dl.................................. si......................., in calitate de asociati cesionari, a tuturor bunurilor societatii, dupa cum urmeaza:
- totalitatea situatiilor financiare si a actelor financiare si contabile, inclusiv balantele de verificare, cat si declaratiile fiscale aferente; fonduri proprii cont 455- ................. RON din balanta de verificare la ..........................................
- totalitatea registrelor contabile obligatorii (Registrul Jurnal, Registrul Inventar, Registrul Cartea Mare) cat si Registrul de evidenta fiscala;
- totalitatea registrelor auxiliare (Jurnal cumparari, Jurnal vanzari, Registrul de casa);
- facturierele si chitantierele in totalitatea lor;
- registrul unic de control;
- stampile .....................
Noul administrator al societatii, dl............................, se obliga sa depuna toate declaratiile si rapoartele financiare catre organele statului sau alte autoritati, incepand cu data prezentului proces-verbal si, totodata, se obliga sa achite datoriile banesti, in valoare totala de .................................. ron, conform balantei de verificare de la ..............................., prezente si viitoare.
Prin prezenta, s-au predat toate documentele financiar-contabile si administrative in original.
Prezentul act s-a incheiat astazi, data de ..................., data semnarii, in 3 (trei) exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte semnatara.
''

Administratorul cedent nu are bunuri mobile sau imobile...nu am inteles explicatia cu raspunderea administratorului.
Va multumesc
Cesiunea este valabila, insa aveti grija ca pentru inregistrarea ei la registrul comertului trebuie sa treaca un interval de 30 de zile in care orice persoana interesata poate face opozitie. Fiscul este anuntat din oficiu, si poate sa se opuna (nu e neaparat).

Creantele, datoriile si bunurile societatii raman ale societatii. Ele nu au legatura cu persoanele asociatilor sau administratorului.

Raspunderea administratorului e simpla: fiecare administrator raspunde pentru gestiunea sa. Prin urmare, vechiul adminstrator va putea fi tras la raspundere in viitor pentru faptele sale culpabile din trecut. Totusi, existenta unor datorii ale societatii nu inseamna automat o culpa a administratorului. Ca sa raspunda, administratorul trebuie sa fie vinovat, or asta inseamna indeplinirea defectuoasa a atributiilor sale. Daca societatea merge prost oricat de bun manager e el, ce sa ii fie imputat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sume neclare ONU EMIL ONU EMIL Am cesionat partiel sociale ale uni S.R.La(fara probleme,datorii) gratuit unei persoane in 02.06.2008,aceasta a inscris soc. la ORC in 08.07.2008 .In acceasi ... (vezi toată discuția)
Probleme cu noul administrator al unui srl(ajutor) gtbriana gtbriana in dec.2007 am cesionat societatea (SRL) ,unde eram asociat unic.Prin contract de cesiune de parti sociale am cedat toate partile sociale unei persoane .In ... (vezi toată discuția)
Cesiune firma cu linie de credit raducumic raducumic Detin o firma care a contractat o linie de credit pentru care a semnat ca garant administratorul ca persoana fizica si tot ca persoana fizica a avalizat bilete ... (vezi toată discuția)