avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general sume neclare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

sume neclare

Am cesionat partiel sociale ale uni S.R.La(fara probleme,datorii) gratuit unei persoane in 02.06.2008,aceasta a inscris soc. la ORC in 08.07.2008 .In acceasi zi (02.06.2008)inainte de cesiune am transferat prin C/V pe o alta firma a mea un apartament si teren. Soc. A avea de incastat de la beneficiari suma de 150.00lei.M-am inteles cu cel caruia ii cesionasem soc.(un P.V. prin care aveam acces la un cont ) ca aceste sume sa le retrag si sa le introduc in noua societate sa-mi pot incepe activitatea .Cat de corect am procedat? Noul administrator din aug. 2008 pana in dec. 2008 a eliberat Cec-uri
de 1.280.000 lei,si este cercetat de politie .In caz de insolventa voi fi tras la raspundere?
Cel mai recent răspuns: lumi71 , utilizator 18:41, 12 Mai 2009
Asociatul in societatea cu raspundere limitata se poate retrage din societate:
a) in cazurile prevazute in actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalti asociati;
c) in lipsa unor prevederi in actul constitutiv sau cand nu se realizeaza acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, in baza unei hotarari a tribunalului, supusa numai recursului, in termen de 15 zile de la comunicare.
a) Instrumentele de plata emise de societate si avalizate in nume personal ii vor putea fi opuse ca titluri executorii in temeiul carora creditorii ii vor putea executa silit averea personala mobiliara si imobiliara, conform dispozitiilor privind avalul din Legea 58/1934 si Legea 59/1934.
Daca va incadrati in urmatoarele categorii atunci ve-ti fi urmarit penal.

Astfel, atunci cand acceptati file CEC si Bilete la ordin ca garantie sau ca plata pentru marfa livrata sau serviciile prestate, intelept este sa solicitati avalizarea in nume propriu de catre administrator/asociat.

In acest fel, in caz de cesiune a partilor sociale ale firmei catre un ilustru si insolvabil necunoscut, in caz de faliment fara bunuri, va ramane un obligat impotriva caruia sa va indreptati.

b) Imprumuturile bancare contractate de societati sunt, in marea majoritate a cazurilor, garantate de asociatii-administratori in nume personal, prin avalizarea unui bilet la ordin garantie sau prin emiterea de fidejusiuni in conditiile art. 1652 si urm. Cod Civil. De obicei, fidejusiunile au inserate clauze de renuntare la beneficiul de diviziune si discutiune.

Fie in temeiul avalului, fie in temeiul contractului de fidejusiune, banca se va indrepta impotriva fostilor asociati-administratori care si-au cesionat partile sociale.

Garantia personala constituita prin aval sau prin fidejusiune se deosebeste de garantiile reale constituite prin contracte de ipoteca sau gaj deoarece ea nu se refera doar la bunurile existente in patrimoniul debitorului garant la momentul emiterii garantiei, ci la intreg patrimoniul prezent si viitor al acestuia, permitand urmarirea silita a bunurilor care intra in patrimoniul debitorului chiar si dupa data inceperii executarii silite.

Implicit, garantiile reale oferite de fostii asociati-administratori pentru datoriile societatii ale caror parti sociale le-au cesionat, raman valabile in continuare. Bunurile grevate in acest fel prin ipoteca sau gaj vor putea fi executate silit pentru datoriile societatii imprumutate.

Cedentii care au calitatea de garanti se vor putea intoarce pentru sumele platite in contul datoriilor societatii ale carei parti sociale le-au cesionat, impotriva societatii, insa acest fapt nu constituie o consolare in cazul in care firma pe care au cesionat-o este insolvabila.

In contractele comerciale pe care le incheiati se pot insera si clauze prin care societatea co-contractanta sa fie obligata sa notifice orice schimbare a asociatilor/administratorilor; de asemenea, avand in vedere ca multe contracte se incheie in considerarea calitatilor persoanei care conduce si reprezinta la acel moment societatea in cauza, se pot insera si clauze prin care aceasta se obliga sa nu instraineze partile sociale pe durata derularii contractului respectiv. In caz de incalcare a clauzei, se poate invoca inclusiv inselaciunea in contracte.

Chiar daca iesirea din zona de foc a asociatului/administrator cedent poate fi gandita si instrumentata din timp, in sensul instrainarii tuturor bunurilor urmaribile din patrimoniul sau si chiar al societatii, in cazul existentei unor garantii personale acordate de acesta unor creditori ai societatii el va raspunde si cu bunurile ce vor intra in viitor in patrimoniul sau, prin mosteniri, donatii, constituirea de noi societati etc.

c) De asemenea, este posibila in continuare si antrenarea raspunderii sale patrimoniale in temeiul Legii 85/2006 pentru datoriile societatii, daca aceasta intra in faliment. Astfel, se poate proba contributia sa la intrarea societatii in insolventa, in calitate de administrator de drept sau chiar de administrator de fapt, in cazul acelor asociati care nu au avut oficial calitatea de administratori.

In raportul privind cauzele si imprejurarile care au dus la aparitia starii de insolventa a debitoarei, administratorul judiciar va trebui sa analizeze activitatea debitoarei din ultimii ani, si o cesiune survenita cu putin timp inainte de declansarea procedurii nu-l va impiedica sa observe ca, de fapt, situatia firmei se datoreaza activitatii desfasurate sub conducerea administratorului-asociat de dinainte de cesiune, si nu actualului asociat/administrator.

La propunerea administratorului/lichidatorului judiciar, sau chiar a Comitetului Creditorilor, judecatorul sindic va putea dispune angajarea raspunderii patrimoniale a persoanelor care au cauzat starea de insolventa a debitoarei, conform art. 138 din Legea nr. 85/2006, prin folosirea bunurilor sau creditelor societatii in folosul propriu sau al unui tert, prin efectuarea de acte de comert in interes propriu, sub acoperirea persoanei juridice, prin dispunerea, in interes propriu, a continuarii unei activitati care ducea in mod vadit societatea la incetare de plati, prin tinerea unei contabilitati fictive, provocarea disparitiei unor documente contabile sau neindeplinirea obligatiei de a tine evidenta contabila legala, prin deturnarea sau ascunderea unei parti din activul societatii ori marirea fictive a pasivului acesteia, prin utilizarea de mijloace ruinatoare pentru procurarea de fonduri pentru societate, in scopul intarzierii incetarii de plati sau prin efectuarea directa sau prin subordonati de plati preferentiale catre un creditor in dauna celorlalti creditori, in luna precedenta incetarii platilor.

Cu aceasta sentinta de angajare a raspunderii patrimoniale debitorul va fi executat silit, executarea putand incepe in termen de 3 ani de la pronuntarea hotararii, care este definitiva si executorie, si poate continua atat timp cat creditorul urmaritor are rabdare ca in patrimoniul debitorului urmarit, fost asociat/administrator, sa reintre bunuri urmaribile, in situatia in care acesta si-a regizat iesirea din scena in asa fel incat la momentul respectiv sa fi instrainat toate bunurile sale mobile si imobile ce puteau fi executate silit.

Debitorii de rea credinta trebuie sa aiba in vedere ca legea stabileste in favoarea creditorilor si dreptul de a ataca, in nume personal, actele frauduloase facute de debitor in prejudiciul drepturilor lor, precum si dreptul de a exercita toate drepturile si actiunile debitorului lor, afara de acelea care ii sunt exclusiv personale, astfel ca acestia au posibilitatea refacerii unui patrimoniu spoliat cu grija.

Din text nu reiese ca v-ati incadra in ceea ce am enumerat mai sus...
La momentul cesionarii firma pe care am cedat-o nu avea credite,leasing-uri,datorii ,problema este ca la ORC a facut modificarea noul administrator in 09.07.2008 si din august a emis CEC-uri fara acoperire,a incheiat contracte de leasing pentru utilaje,sigur se va ajunge la insolventa.
Voi fi tras si eu la raspundere ?
repet , din datele semnalate de dumneavoastra nu reiese ca mai sunteti implicat .Atata timp cat statutul actionarului a fost schimbat, atata timp cat s-a efectuat radierea cu partile sociale cesionate , atata timp cat toate actiunile evationiste au fost efectuate dupa cesionare nu vad de ce sa fiti urmarit penal....totul este sa nu se descopere viciile de consimtamant care au tulburat ...dol, evictiune..etc si sa aibe legatura cu dumneavoastra.
Chiar daca teoretic nu ar trebui sa fiti tras la raspundere, pregatiti-va, in cazul in care se ajunge la insolventa, sa va cheme pentru te miri ce declaratii. Si eu sunt de parere ca nu ar fi trebuit sa mai aveti vreo legatura cu vechea firma dupa modificarile intervenite la ONRC.
Oricum, mult, mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cedare firma cu datorii cristinahajdu cristinahajdu Firma sc W srl. Are datorii ---2000(salarii) la stat ---15.000 tva la stat ---30.000 datorie la alte srl Firma are 2 ... (vezi toată discuția)
Vanzare s.r.l. cu datorii marius d marius d sunt asociat unic si administrator unic al srl-ului care are datorii la stat -tva, cas, etc 1. pot sa vand srl-ul la persoana fizica ?( cesiune toate partile ... (vezi toată discuția)
Urmarire avalist CORINA CONSTANTIN CORINA CONSTANTIN Buna ziua!Am calitatea de fidejusor intr-un contract de imprumut contractat de un SRL.In contractul de credit, la cap. Garantii, apar eu cu o garantie ... (vezi toată discuția)