avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Platim la termoficare cei cu centrale mai mult decit ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Platim la termoficare cei cu centrale mai mult decit cei fara

La noi la bloc eu care am centrala am de plata de ron pentru 4 tevi subtiri care imi trec prin camera si baie din care una e rece una e calduta si nu mai stiu ce tevi comune iar la un apartament fara centrala plata e 120 ron, ca sa nu mai vorbim de cei care si-au inchis repartitoarele si se incalzesc cu aragazul si care platesc mai putin decit mine. Cum vine asta? Daca m-ati putea lamuri stiu ca acum citiva ani daca iti izolai tevila care trec prin casa nu mai trebuia sa platesti nimic dar acum am inteles ca toata lumea trebuie sa plateasca indiferent ca sunt sau nu tevile izolate.La noi sunt 5 apartamente care nu platesc nimic pt ca sunt tevile izolate.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 13:34, 31 Ianuarie 2011
Să zicem că în bloc majoritarii sunt cei conectaţi la termoficare. Aceştia se vor opune măsurătorilor măcar pentru acest an pentru că vor fi avantajaţi, consumul total înregistrat la contorul de energie termică al blocului având două componente:
1) părţile comune-cuprinzând casa scării, uscătoria, ţevile ce traversează apartamentele, ţevile din subsol-acest consum fiind repartizat după cota parte indiviză;
2) consumul individual al fiecărui apartament-repartizat conform indicaţiei repartitorului individual.
Ordinul spune că se vor considera ca şi consumuri pe părţile comune 50%, respectiv 30% (în funcţie de lună) din consumul general înregistrat de contorul cel mare. Deci, dacă avem 100 GCal în decembrie, 50 GCal se vor considera la comun şi 50 GCal pe apartamente termoficate. Indicaţiile însumate ale repartitoarelor de apartament indică orice altă valoare-repartizarea costurilor făcându-se proporţional cu consumul înregistrat pe repartitor. Părţile comune nu au repartitoare, se va consuma cât va fi de consumat, acest consum fiind deja stabilit cum se va plăti. Se observă că costul unei GCal este normat la consumul general, aşa încât, într-o lună mai călduroasă sau dacă se opresc caloriferele din apartamente preţul GCal apare ca fiind mai mic pentru cei cu termoficare. Cei care au centrale nu contribuie în niciun fel la acest consum, dar vor plăti. Ce credeţi, este o.k.?
V-aş mai reţine atenţia cu un paradox.
Se consideră că apartamentele de la parter au un coeficient de calculare a eficienţei termice subunitar, astfel că toate sumele privind costurile cu încălzirea ale acestor apartamente se vor diminua corespunzător-pe vremuri se numea stornare. Buuun. Dar aceste apartamente stau deasupra unei oaze de căldură, subsolul blocului, căruia i se montează repartitoarele generale. Ca în poveştile lui Anton Pann despre Nastratin Hogea, stau şi mă întreb dacă din subsol nu ajunge căldura de la ditamai ţevile fierbinţi de tot, la apartamentele parterului, cum ajunge această căldură la cei cu centrale prin pereţi de la cei termoficaţi (care îşi opresc caloriferele-acest lucru este clar prin sumele sensibil egale plătite pe energia termică pentru încălzire a blocului de către toţi trăitorii din bloc, chit că au sau nu centrale) ?
Ultima modificare: Vineri, 14 Ianuarie 2011
ion.escu, utilizator
Am sa va explic cat am sa pot mai pe scurt cum se procedeaza:
Factura = 100 lei
In luna dec scoatem 30% din factura pentru caldura la comun, deci
- 30 lei se impart proportional cu cota-parte indiviza tuturor apartamentelor, inclusiv celor cu CT (pentru incalzire spatii comune si tevile verticale din apartament)
- 70 lei se impart celor cu repartitoare, dar si celor fara repartitoare, intr-un cuvant tuturor care nu au CT.
Pretul Gcal este FIX.

Se aduna toate consumurile exprimate in unitati echivalente de la toti cei care au repartitoare. Celor care nu au repartitoare li se repartizeaza din oficiu corespondentul maximului inregistrat la un apartament similar la care se adauga 10%.
Se insumeaza aceste unitati echivalente de la toate apartamentele.
Se face impartirea sumei de 70 lei la acest numar total de unitati echivalente si rezulta pretul din luna dec. a unei unitati echivalente. Cu acest pret se inmulteste numarul de unitati echivalente din fiecare apartament (inclusiv la apartamentele necontorizate) si rezulta partea de cost caldura individuala.
Fiecare apartament contorizat sau necontorizat va avea valoarea caldurii compusa din valoarea caldurii individuale + valoarea rezultata din repartizarea pe cota-parte indiviza a caldurii la comun.
Apartamentele cu CT vor plati numai partea care le revine din valoarea de 30 lei.

Valoarea unei unitati echivalente este variabila de la luna la luna pentru ca rezulta din impartirea a doua valori variabile, valoarea facturii si numarul variabil de unitati echivalente ca urmare a unui consum variabil de la luna la luna.

Daca consumul scade, scade si valoarea facturii, scade si valoarea caldurii la comun intrucat se aplica un procent fix, deci scade si cota de caldura la comun a fiecarui apartament.
@elga50
Va rog, ce reprezinta unitatile echivalente? GCal?
Fiecare calorifer este caracterizat si inventariat, atunci cand se monteaza repartitorul cu un factor de evaluare
Fiecare apartament este inventariat, cu acelasi prilej, ca avand un factor de amplasare, deobicei = 1. Apartamentele de pe colt sau parter sau ultimul etaj au acest factor de amplasare subunitar (0,85 sau 0,90 etc)
Factor de conversie = factor de evaluare / 1000

Unitatea echivalenta = diferenta de indecsi (nou - vechi) * factorul amplasare * factorul de evaluare /1000

De exemplu:
calorifer (otel - 80 cm) cu un factor de evaluare = 923
diferenta de indecsi = 336-290= 46
factor de amplasare = 1
Unitati echivalente = 46 * 1 * 923/1000 = 42

Din factura, la inceputul calculului, se extrage caldura spatii comune si raman Gcal dedicate consumului individual
Aceasta suma de Gcal se imparte la suma unitatilor echivalente de la toate apartamentele si se obtine Gcal / unitate echivalenta.
La mine in bloc in luna noiembrie:
- Gcal dedicate consumului individual = 45,3850 Gcal
- unitati echivalente din imobil = 51059
- Gcal / unitate echivalenta = 0,0008888737

Deci caloriferul meu a consumat in luna noiembrie
42 unitati echivalente * 0,0008888737 Gcal /unitate echivalenta = 0,03733 Gcal

Inmultita aceasta valoare cu 124 lei, cat costa Gcal in Bucuresti, rezulta o valoare a caldurii pe acest calorifer de 0,03733 * 124 = 4.62 lei

In cazul meu caldura la comun, conform cu Ordinul 343/2010 este de 33.2 lei, deci consumul meu individual a fost pentru luna noiembrie de 14%, caldura la comun 86%.

Am doua calorifere, dar pe al doilea nu l-am folosit deloc intrucat a fost o luna calduroasa si garsoniera mea este foarte bine "captusita".
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
elga50, moderator

"Se aduna toate consumurile exprimate in unitati echivalente de la toti cei care au repartitoare. Celor care nu au repartitoare li se repartizeaza din oficiu corespondentul maximului inregistrat la un apartament similar la care se adauga 10%." Chestia asta chiar nu o inteleg. La noi in bloc toti avem repartitoare. Fara a intra in amanunte , va spun ca suntem doar 6 apartamente care platesc la caldura. Problema apare acum: din cei 6, 2 au renuntat la a da consumul de pe repartitoare, preferand sa fie trecuti la pausal. Ceilalti , desi tin caloriferele mai mult inchise , platesc mai mult acum ,deoarece valoarea unitatii a crescut gratie celor 2 vecini care le tin la maxim , stiind ca nu vor plati decat cu 10% mai mult decat ....unul care face economie.E corect modul de calcul?


Alte discuții în legătură

Calcul energie termica pentru apartamentele debransate dela sistemul centralizat marius61 marius61 Cum se calculeaza pentru un apartament debransat dela sistemul centralizat cota de energie termica si in ce lege este prevazuta calcularea. Mentionez, pe ... (vezi toată discuția)
Reglementari privind calculul caldurii livias livias pe scara pe care locuiesc sunt 15 apartamente, din care 13 sunt debransate de la CET. Calculul caldurii la cele 2 apartamente ramase bransate se face de catre ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza incalzirea la bloc pentru cei cu centrale? 13anamb 13anamb Nu stiu conform caror legi este calculata plata caldurii pentru cei care au centrale la bloc, sau dupa ce formule se face. Am centrala, stau la bloc si vad ca ... (vezi toată discuția)