avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... numire in functie in perioada preavizului!?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

numire in functie in perioada preavizului!?

Salut,
Sunt in perioada de preaviz (15 zile) cand seful m-a numit Lichidator-ul firmei :O unde eram Administrator (o agentie mica, deschisa in alta localitate). #-o
Numirea de Lichidator mi-a bagat-o pe gat dupa 4 zile de la depunerea cererii de demisie.
Din cate stiu, Conducerea firmei e obligata sa numeasca un alt Administrator nu sa ma "avanseze" pe mine in functie, deoarece lichidarea firmei dureaza mult iar preavizul e de 15 zile si nicio firma nu se inchide asa repede.
In baza carui document/articol actioneaza firma punandu-mi bete in roate si nu ma lasa sa plec din firma avand in vedere ca Demisia/Concedierea e o decizie unilaterala...
Va multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Zandzibal , utilizator 13:32, 7 Aprilie 2008
Avind functie de conducere oricum termenul de preaviz e mai mare de 15 zile, daca nu ma insel 30 .
Asa este, am scapat din vedere faptul ca domnul are functie de conducere :">. Termenul de preaviz pentru functiile de conducere este de 30 de zile pentru functia de conducere, respectiv 15 zile pentru functia de economist. Asta avand in vedere ca domnul are 2 contracte de munca la acest angajator.
cristinaboros a scris:

Asa este, am scapat din vedere faptul ca domnul are functie de conducere :">. Termenul de preaviz pentru functiile de conducere este de 30 de zile pentru functia de conducere, respectiv 15 zile pentru functia de economist. Asta avand in vedere ca domnul are 2 contracte de munca la acest angajator.

si pentru orca

Din ambele functii mi-am dat demisia cu preaviz de 15 zile.
Sa inteleg ca CIM ca economist la firma "mam" este deja reziliat odata cu expirarea celor 15 zile.
Cat despre agentia inghetata- "stapanul" ar fi trebuit sa-mi puna la dispozitie o persoana careia sa-i predau documentele s.a.m.d. ceia ce nu s-a intamplat, el m-a numit la cateva zile dupa demisie si lichidator si mi-a zis in fata ca nu plec pana nu ii inchid firma!

Nu ma deranjeaza ca la agentia-inghetata trebuie sa fie preavizul de 30 zile- EL oricum nu a reactionat nici intrun fel la preavizul de 15 zile, macar sa fi zis ceva de 30... nimic, a luat-o razna limitandusi mintea doar la injuraturi, insulte si amenintari.
1.Vreau sa stiu care sunt sansele mele de castig daca EL ma ataca in instanta "ca plec"
2.Ce sanse am sa mi se faca dreptate daca-l atac eu in instanta ca nu ma lasa sa plec?
3.Gasesc un avocat care sa ma ajute? (in orasul X nu am nicio sansa de a gasi pe cineva deoarece EL e o persoana cu autoritate chiar daca nu e stimata de nimeni din lumea de afaceri!)

Sau ce parere aveti- o sa ajung in instanta sau nu?
Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 6 Aprilie 2008
Zandzibal, utilizator
Problema dvs. nu e atat de grava:

1. nu aveti cum sa fiti "numit" lichidator - Legea privind procedura insolventei 85/2006 stabileste ca "28. lichidatorul este persoana fizica sau juridica, practician in insolventa, autorizat in conditiile legii, desemnata sa conduca activitatea debitorului si sa exercite atributiile prevazute la art. 25 in cadrul procedurii falimentului, atat in procedura generala, cat si in cea simplificata;" (articolul 3) si ca

"Articolul 24
(1) In cazul in care dispune trecerea la faliment, judecatorul-sindic va desemna un lichidator, aplicandu-se, in mod corespunzator, dispozitiile art. 19, 21, 22, 23 si ale art. 102 alin. (5).
(2) Atributiile administratorului judiciar inceteaza la momentul stabilirii atributiilor lichidatorului de catre judecatorul-sindic.
(3) Poate fi desemnat lichidator si administratorul judiciar desemnat anterior." [nu confundati administratorul cu administratorul judiciar];

2. chiar daca, prin absurd, ati fi "numit" in orice functie, nu sunteti si obligat sa acceptati "numirea" [inca mai exista autonomie de vointa pe lumea asta!];

3. de la depunerea demisiei incepe sa curga termenul legal de preaviz - aici, acesta e un beneficiu al angajatorului, care primeste ragazul potrivit pentru a gasi un inlocuitor pentru persoana care a demisionat; dupa expirarea termenului legal de preaviz are loc si incetarea contractului individual de munca; pe toata durata preavizului sunteti obligat sa continuati raportul de munca in conditii normale... mai bine va redau textul din Codul muncii :D :

"Articolul 79
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca." [daca vi se poate aplica acest caz - si aici vorbim de probe ca angajatorul nu si-a asumat obligatiile asumate prin contractul de munca, puteti incerca si o demisie fara preaviz; atentie, insa, trebuie sa fiti in stare sa va aparati in eventualitatea unui proces - obligatiile nerespectate de angajator trebuie sa fie serioase si sa existe in contract: ex. nu a platit salariul la termenul convenit, nu a acordat concediu de odihna etc., nu sa fie de genul "nu a dotat biroul cu aer conditionat" etc.];

4. in mod normal, instanta nu ar fi o cale de urmat pentru angajatorul dvs. deoarece nu are ce sa ceara (cu exceptia vreunor alte "socoteli" neincheiate, lucruri reale sau fictive pe care sa vi le impute); nu ar fi intelept nici ca dvs. sa-l chemati in judecata pentru ca, la fel, nu aveti ce sa cereti - dreptul lui la preaviz este dat de lege si nu poate fi privit ca o incercare de a nu va lasa sa plecati.

Concluzia: ramaneti la serviciu in perioada de preaviz (15 zile calendaristice pentru postul de economist si 30 de zile calendaristice pentru cel de administrator), indeplinindu-va exclusiv sarcinile asumate prin contractul de munca - daca vi se cer si alte lucruri pentru care ati fost "numit", spuneti elegant ca nu le-ati acceptat nici verbal, nici in scris, si nu au fost consemnate in nici un document inregistrat la ITM pe care dvs. sa-l fi semnat, deci nu va sunt opozabile. Daca e nevoie sa depuneti anumite documente, mergeti la sediul central si faceti asta. Daca le refuza, trimiteti-le prin executor judecatoresc sau prin mandat postal cu confirmare de primire. Puteti cere si interventia ITM pentru a inlatura astfel de sicanari (nu neaparat dintre cele mai inteligente ori utile cuiva...).
a_k a scris:

Problema dvs. nu e atat de grava:

Concluzia: ramaneti la serviciu in perioada de preaviz (15 zile calendaristice pentru postul de economist si 30 de zile calendaristice pentru cel de administrator), indeplinindu-va exclusiv sarcinile asumate prin contractul de munca - daca vi se cer si alte lucruri pentru care ati fost "numit", spuneti elegant ca nu le-ati acceptat nici verbal, nici in scris, si nu au fost consemnate in nici un document inregistrat la ITM pe care dvs. sa-l fi semnat, deci nu va sunt opozabile. Daca e nevoie sa depuneti anumite documente, mergeti la sediul central si faceti asta. Daca le refuza, trimiteti-le prin executor judecatoresc sau prin mandat postal cu confirmare de primire. Puteti cere si interventia ITM pentru a inlatura astfel de sicanari (nu neaparat dintre cele mai inteligente ori utile cuiva...).

Mersi mult de raspuns, suna exact asa cum am inteles (interpretat) si eu CM si chiar e si mai bine- firma este inghetata (aia cu administratorul) asa ca, activitate oricum nu am si plus ca nu mai exista nici sediul firmulitei (conducerea a renuntat la el pentru a nu plati chiria). :D
Deci tebuie doar sa-mi astept cele 30 de zile!
Inca o data multumesc

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca la societate in insolventa mirceadimid mirceadimid Angajatorul a trimis un mail in care citez``inteleg ca si tu esti in cautarea unui job, avand in vedere ca iti folosesti o patre din timp studiind bestjobs, ... (vezi toată discuția)
Demisie ITD ITD va rog sa-mi spuneti, daca un administrator - contabil doreste sa plece cu demisie la zi, poate s-o faca ? Preavizul din CIM e de 15 zile. Se poate considera ... (vezi toată discuția)
Cum procedez cu preavizul? anca_eke anca_eke lucrez cu carte de munca la o firma de constructii.vreau sa plec dar angajatorul nu imi accepta lichidarea la zi. a zis ca imi trebuie preaviz de 15 zile.in ... (vezi toată discuția)