avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul caldura fara contract si cota uluitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul caldura fara contract si cota uluitoare

Buna seara

Luand in considerare urmatoarele date:
- Am reziliat contractul cu firma prestatoare de servicii de repartizare costuri, trimitandu-le o notificare scrisa prin care le precizam articolele care imi permit sa fac asta unilateral (conform contractului plateam o taxa/repartitor pentru a fi citit de catre un reprezentant al firmei lucru care nu sa intamplat aproximativ 90 zile cu caldura in tevi si nu sunt genul care sa fie luat de prost pe banii mei)
- prima luna in care au fost citite datele din repartitoare, exceptand apartamentul meu si inca unul (dintr-un total de 20) care nici nu are montate repartitoare si un altul in care nu locuieste nimeni, dintr-un total de 14 gicacalorii/condominiu mie imi revin de platit 2.64, toate celelalte apartamente avand repartizate sub 1 gigacalorii.
- Apartamentul este situat la etajul 3 din 4 si este singurul din bloc izolat termic (pe interiorul peretilor exteriori)
- Meseria ma obliga sa analizez formule si sa fac calcule in 3 baze zi de zi dar problema asta (matematica) nu sunt in stare sa o rezolv nici cu ajutorul normelor.
- (edit) Am uitat sa mentionez ca presedinta asociatiei de locatari neaga cu vehementa existenta vre-unei stampile sau semnaturi apartinand asociatiei pe vre-un document intre asociatie si ISTA
- in apartamentul meu nu a fost nici o persoana care sa faca o evaluare a suprafetei radiante (calorifere, tevi, etc), chiar daca acestea au fost schimbate (asociatia a fost anuntata si notificata deoarece a trebuit golita instalatia la schimbarea tevilor).

As dori sa ma luminati si pe mine cu o varianta de formula de calcul care, conform legii si normelor tehnice, sa ma apropie pe mine de 18.85% din consumul de energie termica citit la intrarea in condominiu.
(edit)Reformulare: care ar trebui sa fie parametrii, dpdv legal, ca un apartament "fara" repartitoare sa plateasca 300% fata de unul identic ca suprafata si aproximativ ca pozitionare (et 2 si nu 3) neizolat termic.

Cu stima,
Dan.
Ultima modificare: Joi, 13 Ianuarie 2011
Udan, utilizator
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 15:27, 16 Ianuarie 2011
@Udan
E posibil sa aveti repartizat 18% din intreg consumul dar putin probabil.
Puteti f usor din lista de intretinere sa vedeti aproximativ care e consumul maxim de caldura din bloc(pe suprafata) si sa vedeti daca difera mult de al dumneavoastra. Daca la dumneavoastra au fost modificate/inlocuite caloriferele atunci e posibil sa aveti un coeficient de corectie de 1,35 in loc de 1,1. Daca spuneti ca va pricepeti la calcule verificati ecuatia

caldura dvs/suprafata dvs = max(caldura vecin/suprafata vecin) * 1,35 si vedeti ce iese.
grandanat a scris:

@Udan
E posibil sa aveti repartizat 18% din intreg consumul dar putin probabil.
Puteti f usor din lista de intretinere sa vedeti aproximativ care e consumul maxim de caldura din bloc(pe suprafata) si sa vedeti daca difera mult de al dumneavoastra. Daca la dumneavoastra au fost modificate/inlocuite caloriferele atunci e posibil sa aveti un coeficient de corectie de 1,35 in loc de 1,1. Daca spuneti ca va pricepeti la calcule verificati ecuatia

caldura dvs/suprafata dvs = max(caldura vecin/suprafata vecin) * 1,35 si vedeti ce iese.

Nu am vazut lista de intretinere ci centralizatorul trimis de catre firma prestatoare de servicii de repartizare a costurilor, 2.64 Gc la apartamentul meu 0.**** la restul apartamentelor... In ipoteza in care cel mai mare consum intr-un apartament cu suprafata similara a fost de 0.99 Gc coeficientul este de 2.(6)

Sa spunem ca sunt proprietarul a mai multor site-uri cu frafic unic peste medie (5000+ zilnic) si plecand de la prezumtia ca "unde's multi puterea creste", in cazul in care ar fi colectate niste fonduri pentru a reglementa in instanta impertinenta ANRSC sredeti ca ar exista cineva (avocat/casa de avocatura) care s-ar lega la cap si cam care ar fi, in opinia dumneavoastra "uneducated" sansa de a reusi sa indereptam situatia?
Udan, utilizator
@darida,
Indiferent cat de aberante sunt consideratiile mele si cat sunt de corecte datele prezentate de dumneavoastra, firmele de repartitoare calculeaza asa cum am incercat eu sa explic (daca acest lucru nu este corect eu nu am nicio putere sa-i fac sa schimbe formulele de calcul, ci numai institutia care i-a autorizat, in speta ANRSC, pe care vad ca sunteti la fel de suparata)

@Udan
Intr-adevar, formula de calcul este asa cum spuneti dumneavoastra, eu am incercat sa explic (se pare ca fara foarte mult succes) ca nu se ia de exemplu consumul cel mai mare al unui apartament cu patru camere si se inmulteste cu 10%(in situatia in care dumneavoastra aveti tot patru camere).
Sa incerc sa explic situatia asa cum era la noi in bloc pana sa-si monteze repartitoare si ultimul apartament, care era cu 4 camere si mai era si nelocuit pe deasupra: Daca prin calculul care se facea, tot un apartament cu patru camere avea consumul cel mai mare, celui fara repartitoare se calcula consumul inmultit cu 10%+partile comune.
In lunile in care avea un apartament cu doua camere cel mai mare consum, atunci consumul celui cu 4 camere fara repartitoare era aproximativ dublul sumei celui cu doua camere inmultit cu10%+partile comune.
Eu nu stiu daca este corect sau nu, ca eu nu cunosc respectivul soft de calcul si doar am constatat din ceea ce am primit de la firma in decursul anilor, dar am incercat sa dau exemplu cum se face calculul sa vedeti pe lista dumneavoastra daca se verifica acest algoritm
drg75, utilizator
@Udan
Pai in acest caz la dumneavoastra se calculeaza consumul in functie de maximul unui repartitor. Si atunci poate fi explicabil.

Cititi articolul 17 din normele de aplicare ale ordinului 343/2010. Sunteti in situatia de la pct c:

c) în cazul în care nu se cunoaşte suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire montate şi prestatorul nu poate face dovada că inventarierea corpurilor de încălzire nu se datorează culpei sale, numărul de unităţi de consum aferente fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie, cu relaţia:
...

Iar consumul se calculeaza raportat la
cea mai mare valoare a raportului între numărul de unităţi de consum, corectat cu factorul de conversie, înregistrat de un repartitor de costuri din cadrul unui apartament „j” şi suprafaţa utilă a spaţiului în care este montat, exprimată în unităţi de consum/m2;

Nu stiu cat de legal e sau nu dar se pare ca "v-au pedepsit" pentru ca ati rupt legatura cu ei

In alti ani aveti consum diferit?(fata de acei 2,64 Gc). La un apartament de 4 camere consumul e normal, cred.
Astazi am aflat un detaliu interesant.... cum ca m-as incadra la Art.17 litera a) si nu litera c) deoarece "meseriasii" care au venit si au montat repartitoarele aveau obligatia sa completeze un formular, conform STAS11984/83 cu detaliile caloriferelor. inca nu am citit textul... sunt curios unde ma incadrez

Alte discuții în legătură

Nu vreau sa renunt la repartitoare costachedd costachedd Bloc 4 etaje, 2 scari, 18 apartamente/scara, apartamente cu 4 si 2 camere. Locatarii au hotarat sa renunte la repartitoare si au ales sistemul pausal . La ... (vezi toată discuția)
Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare Sanjuro Sanjuro Buna seara, in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza suprafata radianta? mirelademian mirelademian Va rog sa ma ajutati. Vreau sa stiu cum se calculeaza suprafata radianta. Asociatia imi spune ca depasesc suprafata radianta permisa apartamentului meu cu 39%. ... (vezi toată discuția)