avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general facturi mai vechi de 3 ani
Discuție deschisă în Contabilitate în general

facturi mai vechi de 3 ani

Buna ziua,

Intrebarea mea este urmatoarea:

Avem cativa furnizori cu sold , iar sumele sunt din 2006, aceste sume se pot prescrie din initiativa noastra? care ar fi inregistrarile contabile?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 09:14, 16 Ianuarie 2011
Forma cea mai "eleganta" ar fi sa vindeti/cesionati aceste creante pe niste sume modice (chiar minuscule), iar diferenta neacoperita s-o treceti pe cheltuieli (nedeductibile fiscal).
Mai puteti si sa le treceti pe cheltuieli integral (evident, tot nedeductibile) si sa tineti evidenta extrabilantiera a acestor debite.

Succes!
Imi cere scuze pentru insistente, dar ati putea sa imi oferiti cateva inregistrari contabile ca ajutor. Mi-ar fi de mare ajutor pentru ca nu inteleg partea cu cesionarea.

Va multumesc.
Simplificat:
4111=754 cu suma negociata pt cesionare/vanzare creanta, urmata de incasare
5121=4111, iar in paralel stingerea creantei incerte:
654=4118
si D 8034 - extrabilantier,
iar daca ati avut provizion constituit, se reia la venituri.

Succes!

F. Plopeanu
Mai cumpara cineva creante cu scadenta din 2006 acum? Alta solutie care ar fi?

E corect doar 654 =4118 (val nedeductibila) ?
ioanaep a scris:

Avem cativa furnizori cu sold , iar sumele sunt din 2006, aceste sume se pot prescrie din initiativa noastra?


Daca hotarati sa treceti aceste sume pe venituri,trebuie instiintati si furnizorii respectivi printr-o adresa in care le aduceti la cunostinta ca ati prescris aceste sume . Inainte de aceasta aveti grija sa va interesati daca acestia nu au trimis catre Dvs. notificari sau extrase de cont ,pe care societatea le-a confirmat. In acest caz nu se pune problema prescriptiei sumelor respective.

Fiind o datorie aferenta unui exercitiu financiar anterior Dvs. inregistrati 401=1174.

Venitul aferent prescrierii sumelor datorate nu intra in baza de impozitare T.V.A.Nu colectati T.V.A. deoarece aceste venituri sunt aferente unui exercitiu financiar anterior ,iar datoriile respective nu se taxeaza.In cazul de fata stingerea datoriei nu are caracter economic.

Calculati impozitul pe profit aferent sumelor prescrise .Intocmiti "Declaratia 101 rectificativa " aferenta anului 2006 si o depuneti la organul fiscal ,in luna in care faceti aceste inregistrari contabile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clienti neincasati tudorani tudorani In contul \'clienti incerti\' exista o suma care reprezinta un client neincasat, client care nu a fost dat in judecata, s-a incercat recuperarea pe cale ... (vezi toată discuția)
Prescriere clienti incerti PopCristi PopCristi In anul 2013 pentru un clinet care a fost declarat in faliment am facut urmatoarele inregistrari contabile : Inregistrarea pierderii din creante : 654 = 4118 ... (vezi toată discuția)
Constituire provizioane din creante teslovan florentina teslovan florentina Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu o monografie privind constituirea de provizioane din creante.Este obligatoriu trecute creantele pe contul 4118?Ce cont se ... (vezi toată discuția)