Buna!Va deranjez si eu cu o problema mai delicata.Societate juridica vinde in anul 2000 o masina unei alte societati.Fara contract de vanzare cumparare, insa factureaza pretul.In 2000 legislatia in vigoare obliga vanzatorul sa radieze masina;cu toate acestea societatea vanzatoare nu a radiat-o.Isi recunoaste vina!!!Si pana in prezent plateste impozitul pe acea masina. Are cineva o idee cum as putea sa radiez masina si de la politie si de la taxa si impozite?As vrea sa fac o actiune in constatare negativa pe art.111 C.P.CIV., insa nu stiu daca am sanse.
Daca cineva s-a mai confruntat cu o astfel de problema rog un sfat, un ajutor, cu multumiri anticipate!
Zi cu bucurii!
Eu am avut o speţă similară şi, în temeiul art. 111 C.pr.civ., am solicitat instanţei:
- să constate că prin contractul de vânzare - cumpărare, încheiat de părţi la data de ................, reclamantul a transmis pârâtului dreptul de proprietate asupra autoturismului marca ............., cu nr. de înmatriculare .............., şi nr. de identificare ...............................
- să oblige pârâtul să se prezinte la organele de poliţie în vederea efectuării demersurilor pentru radierea autoturismului de pe numele reclamantului, în caz contrar operaţiunile privind radierea să se facă pe baza hotărârii ce se va pronunţa.
Instanţa a admis acţiunea.
Si eu am acum o speta asemanatoare, numai ca .... clientul meu mi-a spus ca nu mai are sau nu a incheiat nici o chitanta de mana in sensul asta... #-o ... astept sa vad cum o sa rezolv in instanta problema ...:hm: ... cica exista 2 martori ...B-)
Situatie similara am avut si eu:
Vand masina cu cvc semnatura privata, ne vedem apoi pentru a o radia.
Vinde masina, are deja 4 subdobanditori, ultimul dobanditor imi cere sa inchei cu el cvc si sa radiez masina, ii explic ca e de pe alta planeta, merg in instanta cu actiune in constatare.
2 capete de cerere, unul sa constate transferul dr de propr in patrimoniul primului cumparator si sa oblige organul sa radieze masina.
Dupa cum mi a explicat tanti jude ea nu poate obliga nico autoritate sa o radieze, cel mult pe cumparator sa se prezinte sa o faca, am renuntat la capat si urmeaza sa merg sa investesc sentinta si sa radiez masina.
Era mai usor daca ma ducea sfertul de creier sa inscriu in contract ca orice litigiu va fi solutionat de js1. Lasand-o la intamplare, cf c.pr.civ. se judeca la instanta unde isi are paratul resedinta deci in Prahova pe undeva...foarte amuzant pe drum #-o
pai ... nu instanta aia poate obliga autoritatea. aia de contencios administrativ.
si nu poate obliga instanta paratul sa se prezinte la autoritate. asta ar fi
care-i faza?
paratul ala trebuie sa se prezinte la autoritate deoarece actul ala sub semnatura privata autoritatea nu prea il recunoaste si de aceea cere sa vina personal paratul ca sa constate ea vanzarea.
daca actul s-ar fi facut la notar, atunci nimeni n-ar mai putea refuza radierea pe motiv ca nu se prezinta partea adversa.
intr-un final, asta-i spilul cu hotararea instantei de constatare a vanzarii-cumpararii. de fapt, vanzarea cumparare a intervenit inainte .. instanta o constata deoarece hotararea are valoare de act autentic si cu ea autoritatea nu mai poate refuza pe motiv ca nu s-ar prezentat ambele parti.