avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... CEC fara acoperire
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

CEC fara acoperire

Am fost angajat la o firma si am avut semnatura si am emis un CEC garantie la un contract semnat si de Directorul General. Contractul a fost executat de prestator si din valoarea prestarilor a fost achitata numai 20% de catre firma .
Firma prestatoare a depus dosar la politie .
Am dat declaratie la politie prin care am mentionat ca la data semnarii filei CEC nu a existat intentia de inselaciune, ci ne-am bazat pe incasarile ce urma sa le facem de la firma unde executam lucrari.
In momentul de fata nu mai sunt angajat al firmei respective.
Ce repercursiuni pot avea?
Cum isi va recupera firma debitul ramas,punand sechestru pe bunurile firmei care nu a platit sau de la cel care a semnat CEC-ul?
Cel mai recent răspuns: Nafets , utilizator 21:09, 14 Iulie 2008
Hmmm...am uitat de Directorul General !!!:)

Acestuia i se poate retine doar o inselaciune in conventii (art.215 al.3 cp), desi ....eu spun ca nu sunt intrunite elementele constitutive pentru aceasta infractiune, ci mai degraba vad o raspundere contractuala.
Pentru aplicarea art.215 al.1-3 Cod penal legiuitorul cere ca, fie la încheierea contractului, fie pe parcursul executării, inculpatul să fi întreprins acţiuni de inducere sau menţinere în eroare prin prezentarea unei situaţii ca fiind adevărată sau invers şi numai în acest fel să fi determinat partea potrivnică să încheie sau să execute contractul. Simpla neexecutare a unei obligaţii luate în cadrul unui contract comercial nu are caracter penal, chiar dacă societatea comerciala pe care o reprezentai s-a angajat că va executa obligaţia până la o anumită dată , ştiind că nu isi va putea respecta angajamentul, dar nu ai uzat de mijloace amăgitoare pentru a convinge partea adversă că va executa contractul în termen.

Potrivit principiilor de drept civil, oricine se angajează este obligat să-şi execute întocmai obligaţia luată, consecinţele nerespectării fiind reglementate de codul civil. Mai mult, acest cod cunoaşte posibilitatea nerespectării obligaţiilor asumate prin contract şi de aceea , pentru garantarea respectării acestora - în afara mijloacelor generale -, în contracte se inserează clauze sau pacte , în baza cărora creditorul poate chema mai uşor la răspundere , pe cale civilă, pe debitorul care nu-şi execută obligaţia. Dar toate acestea sunt specifice dreptului civil şi străine dispoziţiilor de drept penal.

În acest sens , din prezentarea spetei, consider că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzută şi pedepsită de art.215 al.1-3 Cod penal, sub aspectul laturii obiective - acţiunea de inducere în eroare - şi sub aspectul laturii subiective - intenţia directă -. Din cerinţa săvârşirii unei acţiuni de inducere sau menţinere în eroare rezultă că neexecutarea obligaţiilor ce derivă dintr-un contract încheiat nu constituie infracţiunea de înşelăciune, dacă nu s-a stabilit că s-au folosit manopere dolosive faţă de creditorul obligaţiei cu ocazia încheierii contractului .
Am semnat CEC-ul in calitate de Director Executiv. Semnatura principala a contractului a fost a Directorului General - patron al firmei.
Contractul a constat in livrarea de produse de balastiera (balast)
CEC-ul a fost lasat drept garantie la contract - fara valoare. In urma neplatii totale a facturilor, el a fost completat ulterior cu suma restanta (~495 milioane lei vechi)
Pagubitul a facut plangere la Politie, care a intocmit un dosar. Am fost chemati si eu si Directorul General sa dam declaratii. In acestea am explicat faptul ca Incheierea contractului nu s-a facut in scopul inselarii furnizorului, dovada este faptul ca a si fost platita o parte chiar daca beneficiarii lucrarilor au intarziat cu plata. Directorul General si-a luat angajamentul ca firma isi va rezolva problema platii sumei restante catre furnizor. In momentul de fata nu s-a intamplat inca acest lucru . Politia a cerut la banca firmei situatia financiara a acesteia, urmand ca dupa aceea sa transmita la Parchet dosarul.
In aceste conditii ce repercursiuni as putea avea?
Ce solutie ar putea da Parchetul?
Eu pot avea o raspundere penala in acest dosar ?
Poate reclamantul sa solicite sechestru pe bunurile mele pentru recuperarea datoriei restante?
De ce nu solicita sechestru pe bunurile firmei pentru recuperarea datoriilor ?
steffannica a scris:

CEC-ul a fost lasat drept garantie la contract - fara valoare.

Fila CEC a fost lasa in alb? Avea doar semnatura ta si stampila sc?

Daca fila CEC in alb, lasata drept garantie a fost ulterior completata de catre alta persoana decat cea care a semnat-o, nu se poate vorbi despre infractiune de inselaciune prev.de art.215 al.4 Cp !

Partea civila (reclamantul, cum ii spui tu!) a cerut introducerea in procesul penal a persoanei responsabile civilmente (adica firma la care ai lucrat) ?


Ultima modificare: Miercuri, 25 Februarie 2009
Gabriela PĂDURARIU, Alte profesii
Multumesc elis ca ai mutat topicul la Drept penal!:coffee:
Speta fiind pur penala...aici ii este locul !:)
dar o fila cec nu are nici o data a emiterii nici o scadenta. este la vedere. daca nu mai lucrati in firma si se introduce fila azi pe circuit, aceasta e nula.

Alte discuții în legătură

Proceduri file cec refuzate Cent Cent Buna ziua, Daca stie cineva, va rog mult sa imi explicati la ce sa ma astept din momentul in care o fila CEC depusa in banca nu a avut acoperire. Cunosc ... (vezi toată discuția)
Fila cec kordo kordo buna. an anul trecut am avut colaborare comerciala cu o firma de materii prime de la care am cumparat materiale de constructii . la inceput am facut contract ... (vezi toată discuția)
Valabilitate fila cec gev gev Buna ziua, Am un client care doreste sa aman introducerea in banca a filei CEC deoarece nu are bani in cont. Am doua intrebari: 1) Cat este valabila fila ... (vezi toată discuția)