avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inlaturarea indirecta a fratelui de la mostenirea unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inlaturarea indirecta a fratelui de la mostenirea unui apartament

Am si eu o problema: parintii mei vor sa se mute de la 3 cam la 2 cam datorita costurilor mari de intretinere. Ei vor sa vinda apartamentul lor de 3 cam si cu banii sa cumpere altul de 2 camere pe numele meu. Mentionez ca am un frate. Totodata ei vor sa-si asigure dreptul de folosinta pe durata vietii lor si doresc ca mie sa-mi ramina apartamentul deoarece fratele meu a fost toata viata nepoliticos si neserios cu ei. Ce sa se faca ca ei sa aiba dreptul de folosinta pe durata vietii si fratele meu sa nu poata avea pretentii la moartea lor? Multumesc anticipat.
Andreea Lisievici a scris:
Sa renunte la care rest? La succesiunea parintilor? Poate sa renunte de 1000 de ori, sa jure pe rosu sau absolut orice, nu are nicio valabilitate acel act pentru ca dpdv juridic pactele asupra unei succeisuni viitoare sunt interzise, si deci nule absolut.

Atunci aceasta renuntare trebuie facuta in momentul deschiderii succesiunii ca sa aiba valoare .daca el renunta la drepturile lui in urma unei sume de bani in momentul cind se face succesiunea atunci actul mai poate fi anulat? va multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
In momentul deschiderii succesiunii poate renunta, desigur. Dar daca tot primeste o suma de bani, nu prea vad de ce ar face-o. Adica in momentul respectiv e foarte posibil sa se gandeasca pe care parte castiga mai mult, nimic nu-l obliga sa aleaga o anumita varianta.

O precizare: renuntarea se face cu privire la intreaga succesiune si este, ca sa spun asa, gratuita. Faptul ca primeste o suma de bani e oarecum extra-renuntare. Mare atentie ca in termen de 6 luni de la deces, chiar daca renunta, poate reveni asupra renuntarii. Totul se clarifica abia dupa 6 luni de la deces.
Andreea Lisievici a scris:

O precizare: renuntarea se face cu privire la intreaga succesiune si este, ca sa spun asa, gratuita. Faptul ca primeste o suma de bani e oarecum extra-renuntare. Mare atentie ca in termen de 6 luni de la deces, chiar daca renunta, poate reveni asupra renuntarii. Totul se clarifica abia dupa 6 luni de la deces.
Ca sa inteleg mai bine ,ce inseamna ca este gratuita? si daca sa zicem deschiderea succesiunii se va face la 3 luni dupa moarte si el semneaza ca renunta atunci ar mai ramane 3 luni in care el se poate razgindi sau el trebuie sa semneze ca renunta dupa ce trec cele 6 luni ca aceasta renuntare sa fie irevocabila? multumesc.
Succesiunea se deschide de drept, la moartea unei persoane. Dezbaterea succesiunii e alta poveste. Termenul de acceptare/renuntare e de 6 luni de la deschiderea succesiunii, deci de la moartea persoanei in cauza.

declaratia de acceptare sau renuntare se face pur si simplu, la notar, fara ca pentru asta sa se ceara vreo alta prestatie, nici din partea succesibilului (daca renunta nu e mostenitor) nici din partea altcuiva. Cu alte cuvinte, faptul ca o persoana primeste o suma de bani ca sa renunte la succesiune ramane cu totul exterior renuntarii in sine. Renuntarea nu e un act bilateral "iti dau - imi dai".
Exact, succesiunea se deschide exact imediat dupa momentul mortii. Astfel, se poat face intelegeri referitoare la succesiuni, nu in momentul deschiderii, cu dupa deschiderea dsuccesiunii, ca deschiderea succesiunii nu este un moment in curs, care poate dura.
Deci: dupa deces.
Ca sa nu aveti probleme cu toata asteptarea asta de 6 luni, el va poate vinde drepturile sale si gata! se considera ca a acceptat si a vandut ce a acceptat.
Dar aceasta nu pare a fi o solutie pentru problemele dv., ce faceti daca acum e de acord si apoi revine asupra acestui lucru?
Daca azi vreti sa fiti sigur, azi trebuie sa incheiati un act, nu sa stati in stres 5 sau 10 ani... Nu aveti cum sa va asigurati de modul cum se va dezbate o mostenire viitoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare sau testament? ContSters308077 ContSters308077 Buna seara, Ma confrunt cu urmatoarea problema: - parintii mei vor sa imi lase mie apartamentul dar nu stiu ce contract ar fi bun si fara sa avem probleme ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate ataca de catre mostenitori un contract de vinzare cu clauza de uzufruct viager catre unul din copii? denisb denisb Buna ziua, Am urmatoarea situatie: In anul 2001 parintii mei si cu mine am semnat un contract de vinzare cumparare a apartamentului lor cu clauza viagera. ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, am incheiat cu prietena mea (noi necasatoriti) un contract de vz-cu cu uzufruct (fara alta clauza), noi fiind nuzi proprietari iar parintii ei ... (vezi toată discuția)