avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare-cumparare sau testament?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare-cumparare sau testament?

Buna seara,
Ma confrunt cu urmatoarea problema:
- parintii mei vor sa imi lase mie apartamentul dar nu stiu ce contract ar fi bun si fara sa avem probleme cu fratii mei, m-am interesat si mi s-a spus ca orice as face, actul poate fi atacat in instanta. Astept un sfat, multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:31, 16 Decembrie 2013
Asa este, practic oricine are interes poate ataca un contract de vanzare-cumparare, donatie sau testament.
Bun ar fi contractul de vanzare-cumparare in care puteti include uzufructul parintilor, sau clauza de intretinere sau nici una din cele mentionate. Pot sa va faca donatie tinand cont ca nu mai achitati cota de 2 sau 3 % ce constituie impozit pe tranzactie, fiind fiul lor.

Un testament nu va da dreptul sa intrati in posesia bunului lasat cu clauza testamentara decat dupa moartea parintilor si care apoi implica dezbaterea succesiunii.
Este bine sa va ganditi la cheltuiala si la ce veti face.

In cazul in care cineva incearca sa va actioneze in judecata trebuie sa aiba motive temeinice care sa duca la rezilierea acelui contract.
Asa ca faceti actul , oricare ar fi el si care sa va confere si dvs. si parintilor drepturi si obligatii.
Va multumesc din tot sufletul, momentan nu ma intereseaza sa vand apartamentul, care au de gand sa mi-l lase, departe de mine acest lucru, ei vor sa fie siguri ca dupa ce nu vor mai fii, sa nu am probleme cu fratii, de aceea nu stiu ce sa aleg intre contract vanzare-cumparare, testament si donatie.....
contractul de vanzare cumparare intre rude de gradul I este prezumat de lege a fi contract de donatie simulata cu atat mai mult cu cat este facut cu rezerva dreptului de uzufruct viager.

ca sa nu poata fi atacat in instanta, sau cel putin sa fie mai greu, faceti contract de vanzare cumparare cu plata pretului intr-un cont bancar astfel incat sa faceti dovada achitarii pretului, sau un contract cu intretinere, la care pastrati toate actele necesare dovedirii intretinerii. (chitante, etc)
Dv. doriti o gratificatie, parintii dv. la fel, orice act cu bani care va fi dovedit ulterior gratificatie va fi desfiintat pentru nerespectarea rezervelor succesorale.
Inteleg ca parintii nu vor sa le lase fratilor dv. apartamentul; totusi, nu le pot lasa ceva de valoare asa incat sa nu incalce rezerva? O masina, o casa la tara, un diamant frumos? Ceva?
Ok dar in cazul in care nu dispun de banii acestia? Nu de alta ca daca ii aveam imi cumparam eu apartament......si nu mai inteleg un lucru eu daca am copiii pe viitor si unul din ei ma supara, ma bate........eu sunt obligata sa ii las lui agoniseala mea de o viata......?
Ultima modificare: Vineri, 13 Decembrie 2013
ContSters308077, utilizator

Alte discuții în legătură

Bună ziua,părinții mei ar vrea să treacă apartamentul pe ... robert87 robert87 Bună ziua,părinții mei ar vrea să treacă apartamentul pe numele meu dar să nu mai aibe drept sau să atace vreodată frate sau sotie,se poate face prin ... (vezi toată discuția)
Contract vânzare-cumpărare Ana Murărescu Ana Murărescu Bună ziua! Părinții mei doresc să treacă casa pe mine și soțul meu. Cum ar fii mai bine să treacă ca să nu se mai schimbe și ca să stăm și noi ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare sau intretinere ? isav007 isav007 Buna ziua. Tatal meu doreste sa-mi cedeze mie partea lui de mostenire primita in urma succesiuni dupa mama mea. Tinand cont ca mai am frati care nu vor fi ... (vezi toată discuția)